Dumitru DragomirIstorie

Baratky, adevărata minune blondă

Acest articol va aminti de un fotbalist de care mass-media aduce aminte prea putin. Un fotbalist cu o porecla comerciala pentru zilele noastre, insa cel mai indreptatit sa poarte aceasta porecla.

Nascut in 14 mai 1910 la Oradea a inceput fotbalul in orasul sau natal, la O.S.K. Oradea, ulterior ajuns Minunea Blonda a Giulestiului.  Pe numele sau Gyuszi Baratky, sau Iuliu Baratky pe romaneste a trimis in extaz tribunele cu talentul sau urias.

Jucator polivalent, a jucat pe toate posturile (inclusiv portar), in perioada 1936-1944 inscriind nu mai putin de 97 de goluri in 74 de meciuri in 8 sezoane petrecute la Rapid.

Insa toate acestea sunt doar cifre reci, fanii amintindu-si driblingurile, pasele si mai ales golurile sale uluitoare. Mass-media se comporta de parca fotbalul in Romania ar fi inceput odata cu avortarea clonelor bolsevice in Romania, si indoctrineaza populatia sa creada ca Hagi este cel mai bun fotbalist din istoria Romaniei.

Cei drept, Gica Hagi a fost si el un talent imens, insa am auzit si am citit lucruri mult prea frumoase despre Baratky ca sa pot crede ca Hagi a fost peste toti.

Batranii il pomenesc pe Dobrin ca fiind mult mai bun ca Hagi, lucru cu care sunt total deacord. Avem norocul ca inca mai exista probe video ale prestatiilor lui Dobrin, care m-au convins ca acesta a fost mult mai mare decat Hagi, fiind celebru episodul cand Dobrin a fost chemat sa participe la meciul de retragere al lui Gento de la Real Madrid. Dupa meci, madrilenii au vrut sa il cumpere de la FC Arges pentru fabuloasa suma de 1 milion de dolari plus instalatie de nocturna pentru stadionul clubului Argesean, regimul communist impiedicand acest transfer.

Insa pentru a nu devia de la subiect, vom reveni la adevarata Minune Blonda Baratky. Spun adevarata, pentru ca Gyuszi al nostru poseda abilitati nemaipomenite: „Avea o precizie uimitoare în ambele picioare. După antrenamente, îi plăcea să se joace. Trasa cu creta o linie groasă pe bara transversală şi paria cu copiii de mingi că va trimite balonul din  marginea careului de 16 metri până va şterge linia, fără să rateze. Nu a pierdut niciun pariu, niciodată”, a povestit fostul mare fotbalist al Rapidului, Ion Costea.

Un alt episod din cariera lui Baratky s-a petrecut in mai 1938 cand Rapid a disputat semi-finala Cupei Romaniei cu marea rivala Venus Bucuresti. Aceasta era echipa politiei, avandu-l presedinte pe prefectul capitalei, Gabriel Marinescu. Baratky a marcat golul victoriei in prelungiri, cand scorul era 1-1. Dupa meci, giulestenii au sarbatorit in restaurantul Luther de langa Gara de Nord. La plecare, Baratky, Auer, Vintila si Raffinsky au fost arestati fara nici o explicatie. Presedintele Rapidului, Costica Ardeleanu a intervenit, iar pentru eliberarea acestora a oferit rejucarea partidei. In vestiar inaintea meciului, Baratky a promis ca va marca 2 goluri, Auer urmandu-i exemplul. La rejucare, Rapidul se impunea cu 4-2, prin dublele lui Auer si Baratky. Presedintele lui Venus, Gabriel Marinescu a fost atat de impresionat de performanta, incat a devenit presedintele de onoare al Rapidului.  

Un alt testimonial al lui Ion Costea spune asa: „Baratky e cel mai mare fotbalist roman. Fata de Dobrin, avea o detenta nemaipomenita, iar Hagi era copil mic pe langa el!”. Intr-un articol dat recent ziarului Libertatea, Angelo Niculescu declara: „Era un jucator complet. Excela prin tehnica si orientare tactica. Stapanea mingea din miscare si reusea adesea sa-si depaseasca adversarii printr-o simpla fenta. In plus, avea executii tehnice de mare precizie si rafinament, specialist al loviturilor libere.

Exemplu de sportivitate, sociabil, manierat, civilizat si lipsit de vulgaritati. Nici nu stia sa injure ! Se adapta bine oricarui post, pentru ca juca bine cu ambele picioare, dar si cu capul. Mare fotbalist ! Eu il consider numarul 1 in Romania. Peste Hagi, Balaci, Dobrin sau Ozon.”

„Omul ala nu marca niciodata goluri banale. Era un fotbalist imens, un tip foarte aratos si de o eleganta dusa catre perfectiune”, marturiseste acelasi Ion Costea. Cariera lui s-a intins pe un sfert de secol, si desi nu castigat nici un titlu de campion cu Rapid (in afara de campionatul de razboi din 1942, nerecunoscut de Federatia Romana de Fotbal, insa un titlu care a ramas in inima suporterilor Rapidisti), dar a cucerit 4 cupe ale Romaniei intre 1937-1941. Marturia lui Iuliu Baratky fiind aceasta: „Campionatul reprezinta o cursa lunga, prin ploi si mocirla, in care rezultatul de moment nu e edificator. Cupa e altfel, un fel de a fi sau a nu fi. Cupa straluceste precum stiletul in soare.”.  

Desi sunt tanar ca multi dintre prietenii si cunoscutii mei, nu am plecat urechea la ce spune mass-media, societatea si programarea sociala, si am decis sa investighez. Poate unii vor spune ca noi Rapidistii suntem prea romantici, insa decat sa cred in istoria fotbalului fabricata de regimul comunist si mai tarziu de mafia creata de sandu+dragomir, prefer sa cred intr-un fotbalist ce a intrat in istorie drept cel mai bun al tuturor timpurilor. Nu sunt eu cel care spune asta, ci oameni ai fotbalului consacrati, enumarati mai sus, mult mai capabili si credibili decat toti „oamenii” de fotbal din ziua de azi pusi la un loc. Ca o recomandare de sfarsit, pastrati-va gandirea critica si mintea agera, precum driblingul minune al adevaratei Minune Blonde.

Voi incheia cu o poveste care ar trebui sa tina capul de afis al fotbalului romanesc, din pacate ignorata de gazetarii moderni din Romania. In anul 1940, Rapid juca in cea mai prestigioasa competitie inter-cluburi din Europa, Cupa Europei Centrale sau Mitropa Cup. Cu o formula intarita fata de sezoanele precedente, si cu un Baratky in forma maxima, Rapid pornea la drum alaturi de cele mai puternice cluburi europene ale vremii. In primul tur, gruparea Feroviara intalnea pe puternica formative Hungaria Budapesta. Minunea Blonda reusise unul din golurile sale de exceptie. Scapat singur in careu, Gyussi a fost faultat de fundasul maghiar Biro. Faultul nu se acorda dar Baratky, cazut pe gazon, isi potriveste mingea pe varful bocancului si cu o executie antologica, arunca mingea peste portarul Szabo si inscrie.. a fost 2-1 pentru Rapidisti la Budapesta si 3-0 la Bucuresti. Alb-visinii jucau in stil de mare campioana. Urmeaza turul 2 in care Rapid intalneste o forta a Europei, formatia Iugoslava Gradjanski Zagreb. S-au disputat 3 meciuri, toate incheiate la egalitate, Rapidul calificandu-se in finala competitiei prin tragere la sorti, unde o intalneste pe una dintre favoritele la castigarea trofeului, Ferencvaros Budapesta. Meciul nu s-a mai disputant niciodata, spre dezamagirea suporterilor Rapidisti care isi vedeau echipa, favorita la castigarea primei cupe europene din istoria echipelor romanesti. Ar fi fost o victorie fantastic de importanta pentru ei, cu cat animozitatile dintre romani si maghiari ajunsesera aproape de paroxism, intre timp trupele Ungariei invadand nord-vestul Romaniei. Un fapt interesant s-a petrecut in 1948, dupa incheierea razboiului Romania a juca impotriva nationalei Ungariei, tricolorii incasand cea mai dura infrangere din istoria nationalei romane scor 9-0. Din echipa maghiarilor facea parte si cel mai mare atacant al tuturor timpurilor, Ferenc Puskas. Dupa meci, antrenorul nostru, Petre Steinbach a fost inlocuit pe banca tehnica de Iuliu Baratky.

Andrei Iulian

 

S-ar putea sa te intereseze

One Comment

  1. Mulțumesc pentru informații.
    Eu, personal sunt unul dintre cei care moor de oftica din cauza că acest om nu este pomenit astazi.. Merita un documentar..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.