Am o listă de cel puțin 10 lucruri nasoale și foarte nasoale despre care aș putea să scriu, toate adevărate și evidente, dar niciun articol nu poate descrie mai bine situația în care se află Rapidul, cum o face consternarea de pe chipul patronului său.

În mintea lui Dan Șucu se desfășoară un adevărat război. Nici n-are cum să fie altfel, când din „cel mai respectat club din România”, Rapid a ajuns un club care își bate suporterii sub privirile lui. Asta când nu îi dă în judecată pentru că spun ceea ce cred.

Pe latura sportivă nici nu mai are rost să discutăm. Rapid a egalat și este pe cale să depășească un record ce datează din 1951: patru înfrângeri consecutive pe teren propriu în campionat!

Nu-i de mirare că singura declarație pe care a făcut-o în ultimele săptămâni se rezumă la „Nu vreau să vorbim nimic despre fotbal”, dată celor de la iamsport.ro.

Tăcerea lui Dan Șucu este, așadar, explicabilă, dar în aceste momente grele trebuie să lase privirea de înmormântare deoparte și să vină să ne arate că este un adevărat lider!

În fiecare comunitate, în fiecare organizație și în fiecare societate, nu numai la Rapid, există momente când drumul pare încărcat de nori întunecați și inerția pare să domine. În astfel de clipe, lumina călăuzitoare a unui lider devine un far, un far care indică direcția și oferă speranță.

În momentele grele, liderul devine ancora emoțională și rațională a grupului său. Este acel individ care nu doar îndreaptă cursul, ci și împărtășește povara și oferă încredere. Cuvintele sale pot ridica moralul și pot îndemna la acțiune.

Comunicarea liderului în timpuri de criză devine vitală. Fie că este vorba despre un lider politic, un șef de companie sau un patron de echipă, abilitatea de a comunica clar, sincer și încurajator este crucială. Oamenii așteaptă mesaje care să îi calmeze, să le ofere perspective și să le ofere direcție.

Un lider înțelege puterea cuvintelor sale. În momentele grele, mesajul său trebuie să inspire speranță și încredere în viitor. Trebuie să ofere o viziune clară, dar și să recunoască deschis dificultățile. Este important să fie autentic și empatic, să arate că este alături de cei pe care îi conduce.

Un lider nu este doar un vorbitor, ci și un mobilizator al resurselor. În timpurile dificile, el trebuie să aducă împreună oamenii și să utilizeze fiecare resursă disponibilă pentru a face față provocării. Mai mult decât atât, el trebuie să fie prezent pentru membrii săi, să le ofere sprijin și să îi încurajeze să se ajute unii pe alții.

De aceea, tacerea in aceste momente nu e deloc de aur! Mai ales la RAPID, echipa care, asa cum spune magistral Adrian Paunescu, „NU-TI DA VOIE SA TACI!”