Gândurile lui LeasăRapid

Comunicatul PCH spune jumatate de adevar, omite intentionat multe aspecte si se foloseste de tragedii pentru a puncta intr-o disputa care ar trebui sa fie strict de ordin sportiv

Dinamo – Rapid ramane un capitol plin de tensiuni, dar si de lectii importante despre respect si onoare. Am citit comunicatul PCH (vi-l redau in totalitate la finalul acestui articol) care a adus in prim-plan o serie de evenimente controversate, iar ca suporter al Rapidului simt nevoia sa aduc in discutie si alte aspecte, omise sau distorsionate.

In primul rand, este imposibil sa uitam titlul castigat de Camataru Rodion, un moment care a intrat in folclorul fotbalistic nu doar prin performanta in sine, ci si prin modul in care Galeria Rapidului a ales sa il comemoreze: „Camataru Rodion – nu e gheata, e soson”. Aceasta este dovada ca umorul si creativitatea suporterilor pot transforma orice moment tensionat intr-o amintire care deseneaza un zambet pe buze, chiar si in contextul unei rivalitati aprinse. Cei din PCH relateaza acel blat ca si cum Rapidul l-ar fi facut cu altcineva, nu cu ei. Nu i-am vazut sa se dezica apeland la aceeasi ardoare si de Gheata de Aur a lui Camataru castigata (si) in urma acelui meci la care ei fac referire.

De asemenea, nu pot sa nu remarc modul grotesc prin care cei din PCH  aleg sa interpreteze tragicul eveniment cu tanarul dinamovist. Este important sa subliniem ca cel responsabil nu facea parte din Peluza Nord. Faptul ca se omite acest detaliu esential nu doar ca distorsioneaza realitatea, ci aduce o umbra nedreapta asupra unei comunitati intregi. Nu este corect, nu este echitabil si nu reflecta adevarata imagine a suporterilor Rapidului, care au fost intotdeauna uniti de dragostea pentru echipa si de respectul pentru valorile sportive.

Cand vine vorba despre tragicul eveniment cu poloistul dinamovist, este de neinteles cum unele persoane pot folosi astfel de momente pentru a puncta intr-un conflict sportiv. Aceste tragedii sunt imprevizibile si adesea lasam sentimentele sa ne copleseasca in astfel de momente, fara a sti cum sa reactionam adecvat. Intr-un astfel de context, utilizarea evenimentului ca o arma in disputele intre suporteri nu doar ca este inadecvata, ci si profund nedreapta.

Nu in ultimul rand, merita amintit momentul in care intreg stadionul Rapidului i-a strigat numele lui Catalin Haldan, in meciul cu Liverpool din 2000. A fost o dovada de respect si de solidaritate care transcede rivalitatile sportive si care ne reaminteste ca, in cele din urma, suntem toti oameni, uniti de aceleasi trairi si emotii.

In concluzie, derby-ul Rapid – Dinamo este mai mult decat un meci de fotbal. Este un simbol al pasiunii, al rivalitatii, dar si al respectului mutual care trebuie sa guverneze intotdeauna lumea sportului. Sa nu lasam ca momentele tensionate sa ne eclipseze capacitatea de a vedea intreaga poveste, cu bune si cu rele si sa ne amintim ca, dincolo de culori si de echipamente, suntem cu totii parte din aceeasi comunitate, aceea a iubitorilor de fotbal.

Hai Rapid!

Dragos Leasa

1923.ro

PS: Iata comunicatul celor din PCH:

CE REPEDE AU UITAT!

În 1987, Rapidul trebuia să se întoarcă în Divizia B, de unde abia venise. Meciul decisiv îl jucau în Giulești, în ultima etapa, împotriva noastră. A fost un blat fără perdea. Dinamo le-a dat meciul cu 4-3. Aveai impresia că meciul se joacă la Teatrul Giulești

Rușinos față de fotbal, dar ferovierii au primit blatul cu bucurie. Demnitatea lor a retrogradat, dar echipa a rămas în Prima Divizie și juleștenii au contiunat să înjure Dinamo, ștergându-se din când în când cu onoarea la gură.

În cei 100 de ani de existență au câștigat 3 titluri. Pentru ultimele două ar trebui să le pupe mâinile unor dinamoviști, antrenorii din cele două ediții, Lucescu și apoi Rednic și pleaidei de jucători de la Dinamo, care au pus umărul la succesele Rapidului: Sabău, Lupu, Rednic, Viorel Moldovan…
Și atunci, ca și astăzi, aveau patron dinamovist.

Când au fost împinși spre faliment, am organizat un meci al legendelor pentru a-i ajuta. Am fost prezenți în număr mare și am afișat mesajul ”Rapid nu moare!”

Când suporterii rapidiști erau în greva foamei și primeau pachete în bătaie de joc din Ghencea, cu mușchi țigănesc și ciocolată rom, noi eram alături de ei, îi vizitam pe greviști, le duceam baxuri de apă și îi îmbărbătăm ca pe niște frați.

AM FOST MEREU BĂIEȚI cu ei, dar de fiecare dată și-au dat arama (no offense) pe față și caracterul bocciu a ieșit în evidență.

Ce repede au uitat că le-am dat stadionul Dinamo, atunci când nu aveau unde să joace! Sunt doar câțiva ani de-atunci.

În ziua meciul de inaugurare a stadionului lor, un poloist de la Dinamo a decedat în bazinul Giulești. Ne-am așteptat să vedem un moment de reculegere sau măcar un anunț al crainicului. Nimic.

Înainte de meciul tur, au zis că joacă pe Arena și facem reciprocitate. S-au răzgândit și s-a jucat pe Giulești. Ne-au dat 300 de bilete în plus, așa cum au dat tuturor adversarilor care au venit în Giulești în număr mare (Petrolul, FCU, Farul, Fcsb…) Au întins o mare pânză albă (sic!) ca să ne delimiteze ca pe fraieri.

N-am zis nimic, am acceptat condițiile unor gazde neprimitoare.

Apoi a urmat problema coregrafiei, unde au jucat murdar: Au zis că dacă nu suntem lăsați să intrăm cu ce am adus, nu vor intra nici ei. Au jucat la offside și bineînțeles au intrat, deși știau că noi nu vom intra pentru că nu am fost lăsați cu pânzele cu Magneto – al 26-lea element. La cererea lor.
Bocciu a zis atunci că se ocupă personal și vine să discute, să rezolve problema. Nu l-a mai văzut nimeni. A apărut abia ieri, ca să spună că nu ei acceptă 2800 de bilete de la un club care ar trebui să joace cu Bumbești-Livezeni (asta fiind un traseu, nu o echipă, dar nah…)

Culmea e că și-a încheiat interviul cu bucuria transferului lui Mihai Aioani, alt dinamovist și membru DDB. Nu a lipsit exprimarea dorinței de a ne vedea în B. După ce noi le-am urat Bun Venit la revenirea în Liga 1.

Ca să nu mai spunem că un ultras nu se înghesuie niciodată să dea interviuri și să apară la tv.
Pentru meciul de sâmbătă, puteam să jucăm pe Arc și să le dăm un număr redus de bilete, după cum prevede regulamentul. În schimb, pentru un țarc înghesuit, de unde vezi doar fanionul de la corner, noi am oferit 2800 de bilete. De trei ori mai multe decât ne dăduseră ei.

Ei știu bine vechea noastră propunerea: să avem peluza din Giulești (2-3000 de bilete) și să le dăm la schimb o peluză întreagă pe Arenă, chiar dacă asta înseamnă 12.800 de bilete.

Sâmbătă chiar ne vor lipsi. Eram nerăbdători să vedem o nouă coregrafie originală cu ”Diavoli Vișini”

S-ar putea sa te intereseze

3 Comments

  1. Javre comuniste au fost,originea o spune,javre au ramas…Au fost formati de rusi,numele este elocvent,plantati pe o echipa de evrei din Obor…Ghiciti care galerie este mai extremista,mai”ariana”…Ani de zile ne-au furat,de la juniori incepand si ne-au terorizat cu „militia”,in fel si chip…Au dreptate ca a fost blat atunci,dar facut la ordinul lor pentru”ghetele” lui Camataru,pentru care UEFA a schimbat regulile”ghetei de aur”!La acel meci tot stadionul a protestat asa cum numai rapidistii o faceau in acele timpuri,scandand impotriva acelei mascarade.Intr-un an au modificat Campionatul de la 16 la 18 echipe ca sa nu retrogradeze U Cluj care le daduse meciul la Cluj cu 1-4 si asa au luat acel Campionat…Da,exact ca acum vreo trei ani cand s-au salvat de la retrogradare….Aceste javre sunt obisnuite sa modifice istoria,pentru ei nu este nici-o problema,din asta traiesc.Au fost obisnuiti sa castige ca si Steaua,destructurand alte echipe,apeland la mijloace de orice fel,fara rusine si fara teama pentru ca au fost si sunt echipe ale unor structuri de forta ale tarii.Daca erau echipe obisnuite,palmaresurile cu care se lauda ar fi fost mult mai subtiri.

  2. Toată chestiunea devine penibilă. Se pare că ultrasii devin mai importanți decât jucătorii !!!

  3. Dacă ne dădeau stadionul cum ar fi zis nu am fi jucat la Mioveni în liga 2. 😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.