Artisti RapidistiGândurile lui LeasăRapidScandalȘtiri Rapid București

Dragoș Leasă, mesaj pentru Andrei Păunescu și conducătorii Rapidului: „Dialogul și înțelegerea reciprocă pot deschide uși pe care sala de judecată le-ar putea închide pentru totdeauna”

Stimate Andrei Păunescu, Dragi conducători ai clubului Rapid,

În calitate de suporter al Rapidului, mă simt obligat să împărtășesc câteva gânduri cu voi. Este adevărat, fiecare om trebuie să își apere drepturile, iar munca și creația unui artist merită toată aprecierea și respectul. Dar, în acest caz, cred cu tărie că trebuie să luăm în considerare și aspectul social, valorile și emoțiile pe care acest imn le trezește în inimile suporterilor.

Rapid nu este doar o echipă de fotbal, ci un fenomen social, un simbol care unește inimi și care a fost sursa multor bucurii și momente de neuitat. În astfel de cazuri, instanța de judecată ar trebui să fie ultimul refugiu în rezolvarea unui conflict. Dialogul și înțelegerea reciprocă pot deschide uși pe care sala de judecată le-ar putea închide pentru totdeauna.

Înțeleg și apreciez necesitatea protejării drepturilor de autor și respect dorința lui Andrei Păunescu de a-și apăra moștenirea lăsată de tatăl său. Totodată, este important să recunoaștem că imnul Rapidului a devenit mai mult decât o operă artistică; el este o parte a sufletului echipei și a suporterilor săi. O astfel de operă trăiește nu doar prin protecția legală, ci și prin felul în care este îmbrățișată și trăită de comunitate.

Prin urmare, aș dori să fac un apel la ambele părți implicate: să se așeze la masa negocierilor, să discute cu deschidere și respect și să caute o soluție care să împace atât drepturile legale, cât și sentimentele adânci ale suporterilor. Trebuie găsită o cale de mijloc care să onoreze memoria lui Adrian Păunescu și să păstreze imnul în inimile noastre, nu în dosarele de la tribunal.

Haideți să demonstrăm că Rapid și suporterii săi pot fi un exemplu de maturitate, înțelegere și unitate. Să arătăm că fotbalul și arta pot merge mână în mână, celebrând împreună tradiția, pasiunea și respectul.

În acest context, aș vrea să subliniez un aspect esențial care ne definește ca nație și, în particular, ca parte a familiei Rapidului: la Rapid, suntem deja o comunitate de oameni care își dedică timpul, energia și pasiunea pentru a construi și susține ceva frumos. Fiecare dintre noi, în felul nostru unic, contribuie la țesătura acestei echipe, fie că este vorba de a cânta pe stadion, de a participa la evenimente comunitare sau de a proteja patrimoniul cultural al clubului.

Așadar, de ce am alege să ne risipim energia și resursele în lupte juridice, când am putea să căutăm soluții prin colaborare și dialog? Prin lupte în tribunale, nu doar că ne distrugem reciproc, dar risipim și acele resurse prețioase care ar putea fi mult mai bine folosite pentru a promova și îmbogăți moștenirea culturală și sportivă a Rapidului.

Ne aflăm într-un moment în care putem alege să schimbăm paradigma: să trecem de la confruntare la colaborare, de la dispută la dialog. Acesta nu este doar un apel la rezolvarea unui conflict, ci și o invitație la a construi împreună, la a modela viitorul Rapidului și al comunității sale într-un mod care să ne facă pe toți mândri.

Stimate Andrei Păunescu, dragi conducători ai Rapidului, haideți să facem din acest moment un exemplu de cum înțelepciunea, compasiunea și viziunea comună pot învinge orice divergență. Haideți să ne unim forțele, să onorăm memoria lui Adrian Păunescu nu doar prin cuvinte, ci și prin acțiunile noastre, prin felul în care alegem să ne tratăm unii pe alții și prin modul în care alegem să protejăm și să împărtășim moștenirea culturală care ne-a fost încredințată.

Cu speranța unei rezolvări pașnice și a unei colaborări fructuoase,

Dragoș Leasă

1923.ro

S-ar putea sa te intereseze

4 Comments

  1. Asa este , vechiul imn se numea ‘Azi e zi de sarbatoare” , eu am citat primul vers din el, ‘S-a strans astazi in tribuna” dar raman la parerea ca era mai emotional si reprezentativ pentru noi. Paunescu sa zica bogdaproste si sa faca trei cruci mari, sa multumeasca galeriei ca ramane ceva peren (inafara istoriei literaturii) dupa numele Paunescu. Credeti ca Massimo Ranieri a cerut ceva pentru ‘O surdato ‘nnammurato’ clubului Napoli?!

  2. Eu sunt dintre cei care,vrand-nevrand am popularizat”imnul” RAPIDULUI cu versurile lui Paunescu…Sa fie clar,noi aveam IMN „Azi e zi de sarbatoare”era si este foarte bun pentru noi…Noul imn,e adevarat place mai mult adversarilor,inclusiv Ciobanului…Dar,am 67 de ani si iti promit Andrei Paunescu ca voi mai gasi cateva sute,poate mii de rapidisti,care vom trai destul sa facem o”reconventionala”,sau cum i-o zice in termen juridic,prin care vom demonstra ca noi(Intai era pus la statie,pe difuzoare,ca nu-l stiam-a fost putin fortat),suporterii rapidisti am dat valoare acestui IMN.Fara noi,care l-am cantat cu aplomb,de fiecare data cand juca RAPIDUL,”imnul” avea soarta cartilor taticului tau,care,intre noi fie vorba,l-a compus pentru faima proprie,nu din interes materialHai RAPID!

  3. Cred ca nu tineti cont de conjunctura in care Adrian Paunescu a scris versurile cantecului lui Socaciu. Adrian Paunescu intrase negativ in vizorul partidului, dupa excesele (adevarate sau nu) pe care le facea cu cenaclul prin hoteluri si pe stadioane. Dornic de reabilitare, de popularizare, a scris cantece de sustinere pentru Craiova si Rapid, echipe populare si muncitoresti. In spirit permanent de fronda impotriva nedreptatilor si puterii, si ca sustinere pentru Paunescu, galeria i-a adoptat cantecul transformandu-l in imn al echipei (desi ala vechi, „S-a strans astazi in tribuna” era mai emotional si reprezentativ) si in acest fel i-au tinut oarecum spatele poetului. Demersul lui Andrei este ridicol, nu face decat sa coboare valoarea operei tatalui (peste 10,15 ,20 de ani multi nu vor sti cine a fost Adrian Paunescu, dar va fi mereu permanent prezent in special prin acest cantec dedicat Rapidului si a tot ce tine de Rapid. Trebuie o intelegere ,dar suma este mare, de fomist. Galeria de cine este platita ca a transformat un cantec intr-un imn notoriu si acum si in viitor?

  4. Perfect de acord, Dragos. Am scris ieri ca normal ar fi sa se intalneasca, sa negocieze si sa gaseasca solutia multumitoare pentru toti, dar ce te faci cand mirajul unui castig fabulos, in mintea lui Andrei, face ca ratiunea sa paleasca, sau sa dispara cu totul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.