Interviuri

EXCLUSIV / Radu Lefter, din Golf despre Rapid

Pentru pasionaţii de fotbal, numele lui Radu Lefter nu are cum să fie străin. Născut la Bacău pe 17 februarie 1970, din 1992 şi până la finalul carierei, în 2004, a jucat doar pentru Ceahlăul Piatra Neamţ. Peste 250 de meciuri oficiale. Apoi ca antrenor a rămas la echipa de sub Pietricica până la începutul lui 2016. Prima dată pleca de acasă şi o făcea la… Rapid! Antrenor secund, responsabil cu pregătirea portarilor adus de Dan Alexa şi Radu Birlică, administrator special la acea vreme. Acum, Radu Lefter lucrează alături de Costel Gâlcă în Golf. A acceptat însă cu extrem de multă amabilitate să vorbească pentru 1923.ro. Un interviu pe care vi-l redăm cu multă plăcere în continuare.

Domnule Lefter, cum aţi ajuns la Rapid, după o viaţă la Ceahlăul? 

Am primit oferta de la administratorul special de atunci domnul Radu Birlică. Dumnealui având o colaborare scurtă cu Ceahlăul, loc unde ne-am cunoscut. Bineînţeles cu acordul antrenorului Dan Alexa. Nu a fost simplu să mă despart după 25 de ani de Ceahlăul, dar situaţia în club devenise insuportabilă prin venirea investitorului Massone. Aşa că nu am stat pe gânduri şi am acceptat. Aveam nevoie de o provocare. Nu voi regreta niciodată!

V-aţi născut în Bacău, dar aţi scris istorie la Ceahlăul! De ce nu aţi ales să jucaţi la echipa din judeţul natal?

Intr-adevăr este puţin ciudat ca băcăuan nativ să-mi petrec toată cariera fotbalistică la Piatra Neamţ. Ştiţi cum este: ,,Nimeni nu este profet în ţara lui”. Ca să fac o glumiţă. Soarta! După terminarea junioratului şi petrecerea stagiului militar, într-o dimineaţă de prin 1992 am primit oferte să merg la Ceahlăul. Cum pe la Bacău era un început de sfârşit fotbalistic am acceptat imediat. Ceahlăul era în liga a doua, luptând pentru prima promovare în Liga 1 cu adversari precum FC Argeş sau Flacăra Moreni. Am promovat la finalul acelui campionat de pe primul loc. Au urmat 12 ani de competiţie în Liga 1 a României.

Radu Lefter a debutat cu victorie pe Giuleşti în 1993!

Cum vi s-a părut perioada în care aţi antrenat Rapid? Care sunt amintirile cu care veţi rămâne mereu din Giuleşti?

Rapidul a fost pentru mine ,,deosebit” încă dinainte de a fi cu acte în regulă acolo. Pe stadionul Giuleşti am obţinut prima mea victorie ca jucător în Liga 1. 1993, etapa a doua, gol Profir. Cum aş putea uita oare aşa ceva?! Să câştigi în Giuleşti împotriva Rapidului în acea atmosferă a fost un vis! În timp am mai ,,visat” de câteva ori acolo. A fost minunat. Nu cred că există satisfacţie mai mare pentru un fotbalist! Ca antrenor rapidist am colaborat excelent cu staff-ul tehnic Dan Alexa, Mihai Ianovschi şi Mihai Iosif. Şi cu cel administrativ, Dănuţ Perjă. Dificile au fost în schimb condiţiile găsite. Dan Alexa a făcut minuni că a reuşit să promoveze echipa în Liga 1. Important pentru mine rămâne că am simţit spiritul Giuleştiului din poziţia de gazdă. Fantastic! Am fost pe multe stadioane în viaţa mea, dar ce am simţit atunci acolo a fost MAXIMUM! Şi pentru asta mulţumesc Rapidului şi celor care mi-au dat posibilitatea să simt asta!

Amintirile cu Juventus şi Ancelotti

Puteţi face un top 3 meciuri memorabile ale dumneavoastră pe Giuleşti? Ca adversar, bineînţeles!

Un top al meciurilor împotriva Rapidului nu cred că pot face. Toate jocurile au fost interesante. Am câştigat frumos, am pierdut dramatic (nu mai ştiu exact în ce an a fost gol înscris de viitorul meu coleg Florin Motroc în minutul 95). Am fost martor la debuturile unor mari fotbalişti români (Bogdan Lobonţ 0-0 în Giuleşti). A fost frumos să joci împotriva Rapidului.

Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le aveţi din fotbal?

Am multe amintiri de pe terenul de fotbal. Ar trebui să scriu un roman probabil. Am fost antrenat de tehnicieni foarte buni, am avut colegi minunaţi, au fost momente de bucurie şi de tristeţe. O viaţă frumoasă în fotbal. Profesional cred că cel mai important joc al meu din fotbal a fost jocul disputat împotriva lui Juventus, în Cupa Intertoto, când nu am primit gol şi toată presa italiană m-a ridicat în slăvi. Antrenorul Ancelotti facându-mi o caracterizare foarte frumoasă. Amintiri…

Caracterizarea lui Drăghia

Faceţi, vă rog, o caracterizare pentru Andrei Drăghia!

Andrei Drăghia… portarul născut, crescut de Rapid Bucureşti. Pentru mine a fost un jucător foarte important în îndeplinirea obiectivului de promovare în Liga 1. Caracter foarte bun, muncitor şi foarte inspirat pe teren. Din punctul meu de vedere, profesional el este unul dintre cei mai afectaţi de falimentul Rapidului. Dacă echipa rămânea în Liga 1, probabil Virgil ar fi fost titularul postului şi ar fi progresat mult mai mult… Sincer eu cred că Virgil poate mult mai mult. Are nevoie să i se acorde multă încredere şi să fie stimulat permanent. La echipa unde evoluează în prezent nu-şi poate etala calităţile şi valoarea.

Cum aţi ajuns să lucraţi cu Costel Gâlcă în ţările arabe şi cum este prima experienţă a antrenorului Radu Lefter în străinătate?

Şansa să antrenez în străinătate a venit neaşteptat. Costel Gâlca semnase un contract în Arabia Saudită şi avea nevoie în staff de un antrenor cu portarii. Eu în acea perioadă frecventam cursurile UEFA A goalkeeper, nu aveam alt angajament, eram după 25 de ani  pentru prima dată şomer. Această şansă a venit ca un ,,trofeu” pentru mine. Bucurie maximă!!! La faţa locului, în Arabia am adaptat tot ce ştiam eu din experienţă şi din studiu despre pregătirea portarilor făcând un program care sa duca la evolutii bune si la progres a portarilor de la echipa. Sper că acum, în noul sezon, cu noua echipă, să avem acelaşi succes. În Arabia Saudită nivelul fotbalului este destul de ridicat. Investiţiile din urmă cu mulţi ani dau roade.

Mesajul pentru Mihai Iosif

Mai ţineţi legătura cu Mihai Iosif, actualul antrenor principal de la Rapid?

Despre Mihai trebuie să încep cu un mesaj de felicitare pentru performanţa realizată de a promova în liga a 4-a. Este cu siguranţă foarte important ce a realizat Mihai cu o echipă foarte tânără. „Rapid trăieşte!!!”, cred că poate fi mesajul acestei echipe. Felicitări! Am ţinut legătura, am vorbit la telefon într-adevăr nu într-atât cât mi-aş fi dorit.

În încheiere, un mesaj pentru rapidişti, vă rog!

Mesajul meu pentru toată suflarea rapidistă, oriunde s-ar afla ea, ar fi să continue lupta, să nu cedeze, să facă totul pentru ca echipa Rapid să ajungă repede acolo unde îi e locul în Liga 1. Hai Rapid!!!

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.