IstorieNaționala de Fotbal a României

Rapidişti mondiali! Remember de la World Cup cu oamenii care au speriat giganţii

World Cup 2018 tocmai ce s-a încheiat, cu victoria Franţei, pentru a doua oară în istorie. Pentru noi această competiţie nu reprezintă, oricum, decât o înlănţuire de amintiri îndepărtate. Pentru că ultima dată când România a evoluat la acest turneu se consuma demult, în 1998. Acum două decenii deci. Aşa că dacă ne ducem până în 1970 nu este o dramă. Mai ales că atunci au fost implicaţi consistente câţiva rapidişti de clasă pentru istoria bătrânului Giuleşti. Atunci, printre cele 16 națiuni participante, s-a aflat și România, în al cărei lot s-au regăsit cinci jucători rapidiști: Necula Răducanu, Nicolae Lupescu, Dan Coe, Ion Dumitru și Alexandru Neagu, notează clubulrapid.ro.

Rică Răducanu s-a luat la trântă cu marele Pele la World Cup

Emblematicul portar Rică Răducanu a fost, de altfel, primul portar înlocuitor într-un meci de World Cup. Pe 10 iunie 1970, la Guadalajara, România întâlnea într-un meci din ultima etapă a grupelor, Brazilia. Campioană mondială în 1958 și 1962. Naționala Selecao s-a impus cu scorul de 3-2 și urma să cucerească, pe platourile aztece, un nou titlu al lumii. În acel meci, antrenorul Angelo Niculescu l-a trimis între buturi pe regretatul Stere Adamache, cel care apărase și în meciurile precedente (0-1 cu campioana mondială en-titre Anglia și 2-1 cu Cehoslovacia). În minutul 28, sud-americanii conduceau deja cu 2-0, după două goluri parabile încasate de portarul nostru.

Lupescu, Dumitru şi Neagu au jucat în toate meciurile din 1970

Atunci a fost introdus în poarta României Necula Răducanu, el fiind primul cerber implicat într-o schimbare, la un World Cup. Giuleșteanul a avut o prestație foarte bună, primind un singur gol. Înscris de celebrul Edson Arantes do Nascimento Pele. De semnalat și că un gol în victoria cu Cehoslovacia a fost marcat de către rapidistul Alexandru Neagu. De altfel, regretatul fost mare atacant a jucat în fiecare dintre cele trei meciuri. La fel cum s-a întâmplat cu Liţă Dumitru şi Culae Lupescu. Din păcate, Dan Coe nu a bifat vreun minut, dar legat de poate fi expusă o altă poveste interesantă. Mai ales că a fost unul dintre cei mai buni oameni din preliminariile World Cup pe care naţionala României i-a avut.

Dan Coe l-a speriat pe marele Eusebio în preliminarii

Cea mai relevantă recunoaştere pentru evoluţia sa colosală este declaraţia marelui Eusebio. ”Dacă în 1966 aş fi avut un fundaş care să mă marcheze cum a făcut-o Dan Coe astăzi, Portugalia n-ar fi ajuns niciodată în semifinale…”, Eusebio dupa Romania – Portugalia, 12 noiembrie 1969, meci contând pentru preliminariile CM Mexic 1970. Ba mai mult, Dan Coe era al doilea căpitan al naţionalei atunci după alt nume uriaş, Mircea Lucescu. Reamintim că Portugalia a terminat pe ultimul loc acea grupă preliminară câştigată de România. Din care au mai făcut parte Elveţia şi Grecia. Deci nu s-au calificat la World Cup!

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.