Fotbal internaționalNaționala de Fotbal a României

Povestea de Netflix a vieții fotbalistului român care e revelația naționalei, după mandatul lui Mirel Rădoi! „Tata muncea în construcții, mama lucra în bucătăria unui restaurant”

Andrei Rațiu a devenit om de bază în naționala României, fiind găselnița lui Mirel Rădoi din 2021. Fundașul dreapta are o poveste de viață demnă de filmele difuzate de Netflix.

A fost crescut de Villarreal, apoi a ajuns la Huesca, în liga secundă din Spania, devenind între timp titular indiscutabil pe partea dreaptă a naționalei României.

„Primele mele amintiri sunt cu bunicii mamei. Aveam 4 ani când am rămas cu fratele meu, cu doi ani mai mic, la Aiud. Părinții au plecat în Spania pentru o viață mai bună, cum se spune. Mai veneau uneori să ne vadă.

Am făcut în țară doar grădinița și clasa I. Apoi, când eu aveam 6 ani, mama și tata ne-au adus cu ei în Spania, pe mine și fratele meu. În Aguaviva, o localitate cu vreo 600 de locuitori, din Teruel, Aragon. Tata muncea în construcții, iar mama în bucătăria unui restaurant. Prima amintire din fotbal o am totuși din țară, unde băteam mingea pe stradă în Aiud.

Am făcut doi ani fotbal în sală! Futsal! Așa am fost remarcat de Andorra CF, un club de fotbal la vreo 30 km distanță de casă. Tot din Teruel, nu Andorra din Principat! M-am bucurat tare că pot începe fotbalul în Spania, dar pentru familie a fost tare greu. Mama mă ducea și mă aducea de la antrenamente zi de zi, 30 de kilometri, se chinuia mult…”, a povestit Rațiu, pentru Playsport.

Secretul performanței: „Am făcut totul pentru fotbal”

Andrei Rațiu a povestit cum s-a integrat la Villarreal și că familia sa a avut încredere maximă în el.

„M-am integrat foarte ușor în Spania, că eram copil și te adaptezi repede când ești mic, îți dai seama. La turneul de la Zaragoza m-au văzut scouterii lui Villareal și m-au monitorizat până în vară, la final de sezon, când m-au chemat să dau probe. Le-am trecut și așa am început la Villareal C, a treia echipă a clubului, de juniori. M-am mutat din Aragon în Castellon.

Toată familia s-a mutat pentru mine în Castellon. Părinților și fratelui nu le-a fost ușor, dar au crezut în mine. Când am ajuns, vreun an de zile a fost cumplit, ai mei nu aveau de lucru, așa că tata a început să facă naveta la Madrid, muncea în construcții câte o săptămână și venea când putea acasă, la finaluri de săptămână.

Am făcut orice și totul pentru fotbal, cred că ăsta a fost secretul de la bun început! Uite, eu jucam extremă dreapta. La Villarreal C, eram mijlocaș central și chiar extremă stânga! Am tăcut și am jucat, mi-am văzut de treabă și de plăcerea asta mare a mea, fotbalul. Mai jucam și extremă dreapta uneori.

Când el era antrenor la Villarreal B, echipa secundă, m-a observat și i-a plăcut de mine, așa că m-a chemat la lot, dar să joc… fundaș dreapta! A patra poziție era deja. Dar nu a fost nicio problemă, a avut ochi bun! Și așa m-am consacrat fundaș dreapta. În 2019, când Calleja a devenit antrenor principal la Villarreal, am debutat pentru seniori în Europa League”, a adăugat Andrei Rațiu.

Debutul în naționala României l-a făcut pe tatăl lui Andrei Rațiu să plângă.

Andrei Rațiu a debutat pentru naționala României în meciul câștigat cu Islanda, scor 2-0, în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022: „Tata a plâns de fericire! I-am scris pe whatssup înainte de meciul din Islanda, cu vreo oră înainte de meci, când am aflat. «Tată, o să joc primul meci pentru România la seniori!» Și era cu Islanda, în deplasare, decisiv la momentul acela pentru șansele noastre de calificare! A plâns, pentru că toate sacrificiile lor se întorceau acum cu bucurie… Mi-a răspuns să fiu eu însumi. Când îți spune asta cineva care te iubește, e mai mult decât dacă ți-ar spune că te iubește!”.

S-ar putea sa te intereseze

3 Comments

  1. Generația de aur vis a vis generația actuală ….in toate domeniile…si continuă …panta ..din păcate …s.brucan a fost optimist ,,, foaie verde de durău o să fie și mai …bine

  2. La ce nivel e fotbalul românesc, dacă acest Rațiu, bun în Spania doar la Huesca în liga 2, e marea revelație la Națională!
    Cândva aveam internaționali care jucau la Valencia sau Barcelona. Gică Craioveanu smulgea urale în prima ligă, dar Real Sociedad, Villareal și Getafe erau prea mici ca să îl împingă la Națională.
    Azi ne mulțumim cu firimiturile și refuzații, ba mai și aplaudăm…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.