Fotbal internațional

COMUNICAT | Barcelona, Real Madrid și Juventus au dat de pământ cu UEFA și FIFA

Ca răspuns la declarația publicată de UEFA în 7 mai cu privire la Superliga și la poziția adoptată de 9 dintre cluburile sale fondatoare, Fútbol Club Barcelona, ​​Juventus și Real Madrid Club de Fútbol fac următoarea declarație:

(i) Cluburile fondatoare au suferit și continuă să sufere presiuni, amenințări și atacuri terțe inacceptabile pentru a abandona proiectul și, prin urmare, să renunțe la dreptul și datoria lor de a oferi soluții ecosistemului fotbalistic prin propuneri concrete și dialog constructiv. Acest lucru este intolerabil în temeiul statului de drept, iar tribunalele s-au pronunțat deja în favoarea propunerii Super League, ordonând FIFA și UEFA să se abțină, direct sau prin intermediul organismelor afiliate lor, de a lua orice acțiune care ar putea împiedica această inițiativă în vreun fel în timp ce instanța de judecată procedurile sunt în curs.

(ii) Proiectul Super League a fost conceput în comun de către cele 12 cluburi fondatoare:
(a) cu scopul de a oferi soluții la situația actuală nesustenabilă din industria fotbalului. Cele 12 cluburi fondatoare au împărtășit aceleași preocupări – la fel ca și alte părți interesate din fotbalul european -, în special în contextul socio-economic actual, că reformele structurale sunt vitale pentru a ne asigura că sportul nostru rămâne atrăgător și va supraviețui pe termen lung. În acest sens, pe 18 aprilie, aceștia și-au anunțat intenția de a crea Superliga și de a stabili un canal de comunicare cu UEFA și FIFA, în spiritul constructiv al colaborării dintre părți, întrucât a fost notificată fiecare la această dată;
(b) cu cel mai mare respect pentru structurile și ecosistemul fotbalistic actual. Cluburile fondatoare au convenit în mod expres că Superliga va avea loc numai dacă o astfel de competiție a fost recunoscută de UEFA și / sau FIFA sau dacă, în conformitate cu legile și reglementările aplicabile, a fost considerată o competiție compatibilă în mod corespunzător în toate scopurile cu continuitatea cluburilor fondatoare în competițiile lor interne respective. Cu toate acestea, în ciuda faptului că sunt conștienți de termenii de mai sus, UEFA și FIFA au refuzat până acum să stabilească un canal adecvat de comunicare;
(c) și să aducă stabilitate financiară întregii familii europene de fotbal, aflată în prezent sub efectul unei crize profunde care amenință supraviețuirea multor cluburi. Dovada acestui fapt a fost angajamentul anunțat de a stabili plăți anuale de solidaritate cu sume garantate care le înmulțesc pe cele distribuite de UEFA în termeni reali și obligația de a consolida regulile de sustenabilitate financiară, prin crearea unui sistem de control clar, transparent și eficient verificat de experți.

(iii) Cele 12 cluburi fondatoare au recunoscut, de asemenea, că Super League a fost o oportunitate unică de a oferi fanilor din întreaga lume cel mai bun spectacol posibil și de a consolida interesul global pentru sport, care nu este un „dat” și este provocat de noile tendințe generaționale. Mai mult, unul dintre obiectivele sale principale a fost promovarea fotbalului feminin la nivel global, o oportunitate extraordinară, dar în prezent subevaluată, pentru sector.

(iv) Suntem pe deplin conștienți de diversitatea reacțiilor la inițiativa Super League și, în consecință, de necesitatea de a reflecta asupra motivelor unora dintre ele. Suntem gata să reconsiderăm abordarea propusă, după cum este necesar. Cu toate acestea, am fi extrem de iresponsabili dacă, fiind conștienți de nevoile și criza sistemică din sectorul fotbalului, care ne-au determinat să anunțăm Superliga, am renunța la o astfel de misiune de a oferi răspunsuri eficiente și durabile la întrebările existențiale care amenință industria fotbalului. 

(v) Ne pare rău să vedem că prietenii și partenerii noștri fondatori ai proiectului Super League s-au trezit acum într-o poziție atât de inconsistentă și contradictorie când au semnat ieri o serie de angajamente față de UEFA. Cu toate acestea, având în vedere că problemele materiale care au determinat cele 12 cluburi fondatoare să anunțe Superliga în urmă cu câteva săptămâni nu au dispărut, reiterăm faptul că, pentru a onora istoria noastră, pentru a ne respecta obligațiile față de părțile interesate și fanii noștri, pentru binele fotbalului și pentru sustenabilitatea financiară a sectorului, avem datoria de a acționa într-o manieră responsabilă și de a persevera în căutarea unor soluții adecvate, în ciuda presiunilor și amenințărilor inacceptabile și continue primite de la UEFA.

(vi) Mai mult, reiterăm FIFA, UEFA și tuturor părților interesate din fotbal, așa cum am făcut în mai multe rânduri de la anunțul Super League, angajamentul și determinarea noastră de a discuta, cu respect și fără presiuni intolerabile și în conformitate cu regula de drept, cele mai potrivite soluții pentru sustenabilitatea întregii familii de fotbal.

Sursa: fcbarcelona.com

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.