ISTORIE | Povestea tristă a bazinului Rapid, proaspăt reinaugurat

Bazinul Rapid
Bazinul Rapid

Bazinul Rapid a fost redat în folosință după 32 ani! Secția de polo a CS Rapid București este una de mare tradiție și valoare. Echipa masculină a cucerit, de-a lungul istoriei, un total de 13 titluri naționale. Primul în 1934. Inclusiv în timpul războiului, poloiștii rapidiști, sub numele de CFR București, au reușit marea performanță de a câștiga medaliile de aur.

Infrastructura, la începuturile secției feroviare de polo, a lipsit cu desăvârșire. Înotătorii și poloiștii se antrenau pe Lacul Hagi Tudorache, actualmente Herăstrău. Accesul în ștrandurile Capitalei fiind rezervat mai degrabă protipendadei, nu muncitorilor. Cu toate acestea, numele lui Alexandru Lascu, înotător și săritor în apă de valoare, ori ale poloiștilor, au ținut coloane întregi de ziar în acea epocă.

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

Bazinul Rapid inaugurat înaintea semicentenarului

În 1971, Rapidul a cucerit primul titlu național din perioada comunistă. Cu o super-echipă care de fapt era și nucleul naționalei României. Amintim numai pe internaționalul Ilie Slăvei, deși sunt foarte mulți cei care, cu altă ocazie, vor fi nominalizați pentru meritele lor. Ca un fel de mulțumire, înainte de celebrarea semicentenarului clubului rapidist, în 1972 se inaugura bazinul descoperit Giulești. Unde echipa a câștigat alte patru titluri.

În 1989 s-a luat decizia ca piscina giuleșteană să fie acoperită. Inginerul Istrătescu, care era șef la CCCF (Centrala Construcții Căi Ferate) a reușit, printr-un artificiu profesional, să transporte profile de construcții de la Casa Poporului, la bazinul giuleștean. Istrătescu dorea astfel ca bazinul să aibă parte de o consolidare serioasă. El a făcut și demersurile necesare pentru ca liniile de cale ferată dezafectate, de lângă bazin, să fie mutate pentru a se lărgi construcția.

CITEȘTE ȘI  BREAKING NEWS | Nu se poate așa ceva! Rapid riscă DEPUNCTAREA!

Bazinul Rapid a fost lăsat în paragină după Revoluție

Nenorocirea a făcut ca acele profile aduse de la Casa Poporului să fie recunoscute de Elena Ceaușescu. Atunci când aceasta a trecut pe Podul Grant. Ea a ordonat imediat oprirea lucrărilor motivând că bazinul obturează vizibilitatea la stadion. Inginerul Istrătescu, care avea un fiu poloist la Rapid și altul medic la echipa de fotbal feroviară, a încercat din răsputeri să asigure continuitatea lucrărilor, dar peste ordinul de partid nu s-a trecut. Apoi a venit Revoluția, iar bazinul giuleștean a fost uitat. Construcția nefinalizată s-a degradat și a devenit o ruină, până la implicarea Guvernului, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, care a adus piscina la parametrii actuali.

Primele meciuri din istorie în bazinul acoperit!

Practic, noi suntem contemporani cu primele meciuri în bazinul de polo al Rapidului, în formă acoperită. Celelalte jocuri din Giulești au fost sub cerul liber. Reinaugurarea s-a potrivit de minune cu al treilea titlu consecutiv pe care l-au cucerit poloistele alb-vișinii, performanță care întregește panoplia începută la băieți.

Apropo, și echipa masculină de polo Rapid a obținut o excelentă performanță, calificându-se pentru semifinalele Superligii Naționale, după ani de zile în care a fost numai în play-out. Vineri, 16 mai, Rapid va întâlni, la băieți, Steaua, în piscina giuleșteană, apoi, foarte probabil, Dinamo în finala mică a Superligii. După aurul fetelor, poate zbuciumata istorie a bazinului de lângă șine va fi și martora unui bronz la băieți.

O tempora!

Sursa: clubulrapid.ro

2 COMENTARII

  1. Am fost 3 ani soferul d-nului Istratescu. A fost si va ramine un om deosebit si ca inginer si ca om. Un suflet cald, bun si corect care avea intelegere in tot ce facea. A fost la un pas de a fi inchis de a face puscarie pentru acest bazin de inot/polo. Numai eu stiu de cate ori seara cand mergeam la (raport) sa dea cu subsemnatul de ce si pentru ce construieste el acolo acel bazin. Imi spunea mereu sa-i spun sotiei si baietilor ca ii iubeste sa ca fie buni si cuminti ca el nu mai poate veni acasa. Si episoade de acest gen sunt o gramada dar nu are rost sa va spun mai departe. Oricum in sufletul meu si pentru mine va ramine cel mai iubit si respectat SEF pe care l-am avut vreodata in viata mea. Odihneasca-se in pace oriunde ar fi. Sa traiti sefu. RESPECT.

  2. Ați început și voi să inventați?! Cum să transferi profile de la Casa Poporului in Giulesti? Care să se și potrivească la un bazin!!! Cum să recunoască Leana profilele metalice „transferate”?

LĂSAȚI UN MESAJ