ANALIZĂ | Superliga, UEFA, bani, lăcomie și schimbare

Superliga
Superliga

Apasa pe luna in care te-ai nascut! Ti-am pregatit ceva special IANUARIE | FEBRUARIE | MARTIE | APRILIE | MAI | IUNIE | IULIE | AUGUST | SEPTEMBRIE | OCTOMBRIE | NOIEMBRIE | DECEMBRIE

Un scandal previzibil a „lovit” lumea fotbalului. Superliga despre care se discuta de ceva ani a devenit o certitudine care a „curentat” orgoliul UEFA. Inițiatoarele compun un grup select de 12 echipe care vor să urce numărul la 20. Sigur, asta-i valabil peste câțiva ani și, cel mai probabil, se va ajunge la un consens cu UEFA. Că n-are de ce să nu fie așa. Până atunci, haideți să ne prefacem că ne mulăm la această dramă artificială ce răsare dintr-un fotbal demult putred. Hai să pornim de la cele două creiere ale „revoltei”:

 • Real Madrid prin proaspătul reales președinte, Florentino Perez;
 • Manchester United prin conducerea americană care, evident, n-are de ce să nu dorească implementarea unui sistem tip NBA în fotbalul european.

Cine sunt cele 12 inițiatoare care vor să pornească Superliga

Totul a pornit de aici, cu toate că în celula formatoare par să fie la fel de active Juventus Torino și FC Liverpool. Apoi, încă opt echipe, anume FC Barcelona, Atletico Madrid, Chelsea Londra, Arsenal Londra, Tottenham Hotspur, Manchester City, AC Milan și Inter Milano au răspuns prezent. Practic, cam 90 la sută din baza de suporteri a lumii. Cumva, bine gândită treaba. Sigur, cluburi precum PSG, Porto, Dortmund și, mai ales, Bayern, au respins deja ideea. Însă rămâne de văzut pentru cât timp! Până la urmă, conducătorii americani din Premier League, aliindu-se cu Florentino Perez mai ales și-au spus cuvântul. E bine, e rău? Rămâne de văzut.î

Pe nimeni nu interesează alte echipe în afara celor din… Superligă

Schimbarea poate fi mereu interesantă, chiar dacă nu benefică, iar direcția în care se duce fotbalul nu mai poate fi oprită. UEFA începe acum să țipe. Din păcate, însă, principala problemă este că rămâne ea fără finanțe. Păi, să fim serioși, cine dă bani să vadă Atalanta, Ferencvaros, Astana, Valencia sau Leicester în Champions League…? Tate cluburile au o bază de fani, dar hai să nu o comparăm cu ceea ce au cluburile mai sus menționate. Așa că, din păcate sau din fericire, cărțile nu la UEFA sunt, ci la cluburi. Amenințările? Că ce? Că scoate UEFA echipele din competiții, că nu mai au voie jucătorii să joace în competițiile organizate de ei? Voi credeți că un jucător dacă ia 20 de milioane de euro pe an, mai e afectat dacă nu joacă într-o competiție sau alta?

CITEȘTE ȘI  FOTO | UEFAntasticii s-au reunit la 15 ani după marea bucurie europeană!

UEFA, cât de înduioșător…

Că dacă ar fi așa, dacă ar juca din plăcere și din mândrie, ar refuza salariile astea de-a dreptul nesimțite și nejustificate de ceva. În contextul în care fotbalul mondial a ajuns tot mai bogat, dar tot mai slab. Sigur, acum a venit și COVID-19 și dovada cea mai clară – cum am spus-o de atâtea ori – că suporterii țin acest sport, nu altcineva. Lăcomia nu cunoaște margini și, probabil, că soluția la care se va ajunge va fi ca această Superligă care, apropo, are și site deja, va fi organizată în parteneriat cu UEFA. Pentru că altfel… tot UEFA are de pierdut. De ce? Păi… în primul rând aceasta e tendința de la un an la altul. Fiindcă dacă acest organism era atât de păsător legat la ce se întâmplă în jur nu ar fi permis multe chestii.

UEFA a lăsat patru echipe din aceeași țară să joace în grupe

Adică nu s-ar fi permis, de exemplu, ca în Champions League să joace, direct, câte patru echipe din aceeași țară. De ce s-a făcut asta? Ei bine, pentru bani, normal. Dacă bagi patru sunt șanse mai mari să prinzi cele mai mari echipe ale Europei. Sigur, mai apar excepții, te mai trezești cu Atalanta, Udinese, Villareal, West Ham sau alte asemenea din campionatele astea, dar sunt șanse mai bune să aduci bogații la aceeași masă. Acum, cei mai mari bogați nu mai vor să stea acolo. Alături de echipe precum Dinamo Kiev, Dinamo Zagreb, Șakhtar Donețk sau Slavia Praga. Și pe care, să fim serioși, în afară de fanii lor, nimeni nu le privește cu interes în Champions League. Asta dacă vrem să fim sinceri și nu ipocriți! Ce? Vă uitați cu sufletul la gură când juca Rosenborg, Molde sau Maribor? De ăștia nici nu știați c-au fost în grupe, așa-i?

CITEȘTE ȘI  FOTO | UEFAntasticii s-au reunit la 15 ani după marea bucurie europeană!

Superliga, model NBA

Cam aici e o primă problemă. Superliga, cumva, este tocmai creația UEFA, iar acum marile cluburi vor să o transforme în NBA. Ceea ce nu e greșit, având în vedere că vorbim despre entități economice întâi de toate, care practică un sport. Nu ești obligat să ții cu ele dacă nu-ți convine. Formatul inițial este, aparent, de 15 echipe fixe și încă cinci care vor fi invitate anual, în funcție de diverse criterii. Însă asta se întâmplă, probabil, numai până se cimentează echipele care trebuie. Adică, probabil, Bayern Munchen, Borussia Dortmund, PSG, poate Lyon sau Marseille, Porto, Benfica, Ajax și… și…? Păi cam astea ar fi. Dacă le bagi p-astea toate-n-tr-o competiție, ce mai face UEFA? Bun, suspendă tot, dar ei pe cine mai folosesc în Champions League?

Cine poate contesta această idee cu Superliga și în ce calitate?

Punctul 2 pentru care UEFA nu are absolut niciun drept să comenteze este permisivitatea absolută prin care s-a ajuns să se plătească 200 de milioane de euro pe un fotbalist și zeci de mii de euro salarii anuale bazate pe absolut nimic. Sigur… până la urmă e economie de piață, dacă cineva vrea să facă asta cu banii lui nu trebuie nimeni să comenteze, foarte adevărat. Atunci, însă, cu ce ar fi această Superligă diferită? Unde e ilegalitatea? Adică, în cazul în care PSG – aproape sigur – va accepta participarea, credeți că pe Neymar l-ar speria posibilitatea de a nu mai putea juca vreodată pentru naționala Braziliei dacă în loc de 30 milioane de euro pe an ar lua, să spunem, 300 milioane? Să fim serioși!

Poate Real Madrid și Manchester City vor să joace pe un acoperiș

Sumele din fotbal și tendința au dus către acest model american care, să fim serioși, e unul de maxim succes. Superliga se va face. Rămâne de văzut exact când. Cea mai bună soluție este ca UEFA să bată palma cu acest comando de cluburi pentru că, până la urmă, acest nucleu susțin fotbalul mondial. Așa că UEFA are mai multă nevoie de ele decât ele de UEFA. Până la urmă, Manchester City poate juca cu Real Madrid și pe acoperișul unui hotel din Dubai dacă de acolo ies banii. Sigur, la început fotbaliștii ar fi revoltați, dar revolta n-ar ține mult. Când, vorba lui Gigi Becali, te duci dimineața să te speli pe ochi și vezi teancul de un milion de euro, nu mai contează unde joci. E o realitate pe undeva tristă, însă evidentă. Tendința e asta de vreo 25 ani, așa că nu are ce să ne mai mire.

CITEȘTE ȘI  FOTO | UEFAntasticii s-au reunit la 15 ani după marea bucurie europeană!

O idee cel puțin interesantă

Sigur, încă-n vreo 25 de ani fotbalul va reveni la romantism. Când în loc de 20 milioane de euro pe an primeai un rând de echipament de firmă. Așa și trebuie, pentru că evoluția fotbalului nu a fost una organică și cu atât mai puțin sustenabilă. De aia nu înțeleg revolta multor fani. Adică 99 la sută țin cu echipe care nici măcar n-au ajuns în ligile în care joacă astea 12, viitoare 20, așadar… unde e problema? Sigur, dacă la un moment dat suporterii se satură de Superligă, atunci vor fi probleme. Însă dacă lumea nu s-a săturat momentan de fotbal, e clar că vreo 20 ani se mai pot da niște jack poturi. Pentru că noi trebuie să mai înțelegem că această idee se va pune în practică într-un context special.

Cât ar prinde Cristiano Ronaldo și Lionel Messi din Superliga?

În contextul în care Cristiano Ronaldo și Lionel Messi, principalii vectori ai fotbalului mondial în ultimii 20 de ani, vor cam spune pas. Nu sunt de înlocuit momentan, așa că e nevoie de altceva. Nu poate nimeni spune dacă va fi bine sau rău. E doar o schimbare. Care nu trebuie nici să revolte, nici să stârnească atâtea valuri. E pur și simplu o nouă etapă dintr-un sport care decade tot mai mult din punct de vedere al calității și care ar trebui să stârnească tot mai puțin interes. Cine știe? Poate de scânteia asta era nevoie pentru un reset. Rămâne de văzut. Cert e că vorbim, totuși, de un sport. E prea mare furtună pe acest fund de pahar unde au mai rămas câteva picături de apă. Că atunci când s-a golit, treptat, n-ați mai observat…

10 COMENTARII

 1. Exact! Păi urma și Ajax, evident. Arsenal e, deși nu justifică, pentru că are piață mare. Dacă te duci în Asia, eu spun că Arsenal e mult peste Ajax. De ce să rămână acolo? Că așa e și în NBA! Poți face ce vrei în economie de piață. Păi crezi că fcsb, Ludogoreț, Șahtar și Kuban nu pot iniția o ligă a lor? Dar n-au curajul, știi de ce? Pentru că pentru bani joacă și astea, nu pentru fotbal. Nu mai țineți minte, când se vorbea de Champions League că numai bani și calcule apăreau? Păi ce fotbal? Că dacă joci cu Real Madrid, la 1-4, Vali Badea alerga după ăia să le ia tricouri. Nu mai bine să joci în UCL cu Getafe, decât cu Real Madrid, să ai și tu o șansă, dacă tot vorbim de sport? Eu admir că Real Madrid și Barcelona, practic cele mai mari cluburi din lume, au rămas consecvente. La un moment dat această Superligă se va întâmpla, că ăsta e viitorul. Și faza amuzantă e că va fi cu girul UEFA… ăștia care urlă acum. O să vedeți!

 2. Sigur ca înțeleg ca azi suntem sclavii banului (mai sunt, desigur, câțiva care pot vorbi despre iubire, credința, meditație sau cultura). Sigur ca, în fond, globalizarea asta a dus și la echipe fără jucători din tara de origine (culmea, chiar și Rapidul a fost odată în situația asta) și la salariile „nesimțite” și la patroni de cluburi superputernici. Ce m-a deranjat, în fond, la aceasta SL a fost ideea de club închis, cu echipe adunate după nu știu ce criteriu SPORTIV (de ce Arsenal și nu Ajax?) și care se pot eterniza acolo indiferent de rezultate. Și pana la urma tot englezii ăștia (așa bețivi sau depravati sau…) au zis ca nu le place ideea (în fond, ei au dat primii cu piciorul în minge), ca prefera un MU vs Aston unui meci cu Juve. Dar televiziunile, dar reclamele…

 3. Nu e vorba de a impune, noi relatăm o realitate evidentă. Nicolae, privește la ce salarii s-a ajuns! E normal să vină Henderson, care ia 7,2 milioane de lire sterline pe an să condamne asta?! Păi tu practic furi niște bani, că nu poate spune nimeni că un fotbalist merită atât! Păi Tim Cook, Tim Fucking Cook, CEO de la APPLE – Apple, da?, nu un rahat de club de fotbal, are 3 milioane de dolari pe an salariu! Tim Cook, da? Bun, că poa’ să ia el și 100 de la acționari, e altceva. Că produce. Dar noi vorbim de salariu! Cum să nu fie despre bani? Dar e normal ca un analfabet de fotbalist să ia zeci de milioane sau chiar sute? De ce asta e normal și să se facă o ligă selectă nu? În care ăștia să fie ținuți? Sigur! Pe de altă parte am susținut mereu că e economie de piață, că fiecare poate face ce vrea, doar că ideea e că nu merită. Cum să meriți, ca fotbalist, 3 milioane de euro pe lună când CEO-ul celei mai importante companii a Planetei ia atâta într-un an? Despre asta e vorba? Păi spui de Zagreb, de Islanda, dar astea-s cazuri izolate. Că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Elimini o dată pe Tottenham, dar după te fură Arsenal, să zicem. Totul e pentru bani și nu condamnăm. Foarte bine! Cluburile cu cei mai mulți fani MERITĂ un NBA până la urmă. Așa că nu avem cum să fim împotriva acestei idei. Repet, noi vorbim cerebral, la obiect, nu așa, populist. Nu ne interesează. Vezi? Noi la Rapid, oricare ar fi el, zicem de ani buni: FANII ȚIN FOTBALUL! Nu, noi așteptăm să vină cineva cu bani. N-o să vină NIMENI cu bani dacă nu își dă seama că totul e fezabil și punct. Așa că, cu părere de rău sau de bine, totul e DESPRE BANI în fotbal. Iar cele 12 cluburi, alături, poate, de Bayern Munchen, Dortmund, Porto, Ajax, Benfica, Lyon, PSG și Monaco / Mareseille puteau avea liga lor închisă.

 4. Nu cred ca banii sunt esența. Sau fotbalul a rămas un sport doar cu numele și atunci așa e! Eu, totuși, ma gândesc la bucuria unei victorii care e greu sa o cuantifici în euro sau lire. Sau poate au dreptate cei ce cred ca fotbalul înseamnă case de pariuri, reclame la bere și gaz sau seici dornici să-și toace banii. Atunci da, hai sa nu mai conteze chestia cu Islanda sau Zagreb, să credem cu toții ce ne zic americanii sau chinezii sau arabii…caci da…la ei sunt banii. PS. Nu vreau să impun cuiva vreo idee, poate sunt doar eu depășit…

 5. Nu, nu suporterii sunt esența în 2021. Banii sunt. Dacă acum ne mirăm, când vedem tot ce s-a întâmplat, e clar. Unde erau fanii când a ieșit la iveală că Messi a luat 550 milioane de euro în patru ani? Asta e normal? Asta e problema, că oamenii simpli revendică toate rahaturile. Oamenii simpli au scos UK din Europa, una dintre cele mai mari tragedii contemporane. Nu oamenii simpli, nu talpa societății trebuie să conducă lumea. Da, și eu m-am bucurat că a bătut Islanda și? Ce relevanță are? M-aș bucura să văd Real Madrid sau Barcelona că dispar, poate, dar nu contează ce vreau eu sau tu. Contează cum merge lumea. O lume care e normal să condusă de oameni ca Gates sau Perez până la urmă, nu de băutorii de bere la pet, care s-au apucat să dărâme statui. Ce suporteri are Real Madrid, că tot veni vorba de eșență? 2000 de fluturători de steaguri și câteva zeci de mii de cetățeni pe stadion? Păi grosul vine din Asia, din America de Nord, de acolo vine grosul publicului. Oamenii ăștia gândesc economic. UEFA e disperată că pierde bani făcând nimic, d-aia s-a creat acest tămbălău. Uite, îți recomand o carte mișto „The fall of the house of FIFA”. Ca să înțelegi mai bine esența. Știi ce vor să facă echipele astea, de fapt? E ca și cum tu ai fi cel mai mare dezvoltator imobiliar de pe Glob, dar toate imobilele le plasezi prin intermediul agențiilor terțe și ăia te jupoaie de bani. Deodată te gândești să te ocupi tu de asta, să nu mai pierzi bani aiurea. Asta vor și ei. UEFA trăiește de pe urma cluburilor, nu cluburile de pe urma UEFA. Cluburile trăiesc de pe urma fanilor. Dar nu ăia puțini și simpli, ci masele mondiale. Și noi știm mai bine decât oricine ce înseamnă un meci de ligi inferioare, așa că…

 6. Dar fanii aia (nu suporterii sunt esența și tradiția unui club?) de ce au protestat pe străzi și pe net? Poate ca au fost scârbiti ca o bancă decide ce echipa e mai bună decât alta, ca unii au drepturi pe viata și nu trebuie sa să amestece cu pleba. Dar ce știu ei… merg pe stadioane din secolul XIX… PS. știu personal oameni (oameni simplii, amatori de fotbal) care s-au bucurat pentru Islanda…

 7. Nu se bucură nimeni. Pe nimeni nu interesează de Islanda, de cei mici. Că dacă ar fi lumea interesată de cei mici ar câștiga și ăia din campionatul Islandei 120 milioane de euro ca Messi pe an. Da’ de salariul lui Neymar de ce nu comentează nimeni? Lyon? Păi Lyon era printre echipele care intrau. Face 0 puncte Tottenham? Nu chiar. Liga asta are cea mai mare miză, că de la un loc la altul sunt sute de milioane de euro diferență. „Să lăsăm puțin banii!” Noi îi lăsăm, noi am mers la meciuri în liga a 5-a, dar fotbalul despre bani e. Ce o împiedică pe Dinamo Zagreb să-și facă echipă de top și să fie invitată în Superligă? Ne tot erijăm în legionari și ne prefacem că ne place Slavia Praga – Arsenal. Hai să fim serioși! Că nu se realizează acum, dar Liga asta e viitorul. Facem pariu că planurile s-au stopat fiindcă UEFA a injectat câteva sute în plus în Champions League? E o ipocrizie generală. Îmi spune mie că cineva ar vrea să vadă / să joace mai degrabă Norwich – United, decât United – Real Madrid? Nu vă supărați, dar fotbalul e business. Și în ultimii 30 ani a fost un mega business în creștere. Ce să facă un club ca Barcelona cu 150 milioane de euro dacă câștigă Champions League, când numai Messi costă 120 milioane pe an. Despre asta e vorba. Înainte să lăsăm un pic fotbalul, am vrea să îi vedem pe loază ăia revoluționari care au votat și pentru Brexit de ce nu au urlat și când a venit Abramovich la Chelsea. Sau de la alte echipe. Cică s-a opus Mourinho formatului. Cum să se opună ăla când el a luat 100 milioane de euro numai din concedieri? De ce trebuie musai să fim ipocriți?

 8. Hai sa lăsăm puțin banii și sa ne gandim la jocul în sine. Pai nu i-ar conveni lui Tottenham (chiar, ce-ar cauta în SL?) sa facă zero puncte (teoretic, evident) și sa n-aibă nici o problema (parca Zagrebul i-a eliminat, nu?)? Chiar nu vedeți farmecul fotbalului când Lyon (sigur, nu chiar o echipa mica) elimina Juventusul? Sunt meciuri unde multă lume se bucura când cei mici îi împiedică pe cei mari (nu uitam Islanda cu Anglia).

 9. Păi aici singura problemă e că UEFA ar pierde bani, atât. Cu ce te impiedică pe tine Superliga să te uiți la Wigan cu Dinamo Zagreb in Champions League? Asta e ipocrizie. Bine că Guardiola e indignat, dar el ia 22 milioane lire pe an. Când o să zica Guardiola: „Eu iubesc fotbalul, nu pot accepta mai mult de 50.000 euro pe lună”, atunci să fie indignat. Voi credeti că dacă sultanul din Bhutan ii dă lui Neymar 500 milioane de dolari, nu se duce ăla să joace în jungla? Ce competitie? De ce UEFA acceptă patru echipe direct in grupe din unele țări și din altele zero? Să nu mai fim ipocriți!

 10. Și uite ca, deocamdată evident, super-mega-ultra liga a făcut fasss… Si bine a făcut. OK, hai sa strângem cei mai buni, cei mai tatuați și cei mai frezat (dopați?) ca să distreze poporul și sa umple buzunarele americanilor și seicilor…Dar chiar asa…15 echipe care nu retrogradează niciodată, chiar dacă da valul 7 de covid peste ele? Esență sportului era sa ma bucur când vin niște croați sau turci și le dau peste nas englezilor…Ei, mai discutam și noi, dacă la meciuri nu putem merge…

LĂSAȚI UN MESAJ