STUDIU DE CAZ | Cum a ajuns FC Barcelona la un pas de faliment

FC Barcelona
FC Barcelona

Nu mai discutăm despre faptul că suporterii sunt cei care țin cheltuielile imense din fotbal, pentru că este evident acest lucru. Mai ales că FC Barcelona și Real Madrid au mari probleme financiare. Cum catalanii au mai mult de 1,2 miliarde de euro datorii, ei vor fi subiectul de față. Cu atât mai mult cu cât ziarul El Mundo a publicat recent valorile pe care le au contractele mai multor jucători ai echipei blau-grana. În capul listei este, firește, unul dintre cei mai mari fotbaliști din toate timpurile, Lionel Messi. Concret, pentru a semna prelungirea cu clubul la ultima scadență, în 2017, i s-au pus pe masă… 555 milioane de euro! Nu, nu este o greșeală. Cu tot cu taxe, dar ce contează?

Cât a cheltuit FC Barcelona pe patru fotbaliști!

Sunt clauze, ceva obiective de atins, dar aceleiași surse, aparent, Messi a luat deja vreo 510 milioane. Deci banii vin, se duc în buzunarul lui Leo. Vreo 300 milioane net. Adică undeva la 70-75 de milioane pe an! Partea mișto e că dintre datoriile Barcelonei, adică 730 milioane de euro, trebuie achitate până pe… 30 iunie! Anul ăsta. E interesant de văzut cum. Un management total defectuos care s-a bazat pe nimic. Fiindcă pe lângă încasările fabuloase pe care Lionel Messi le are din 2017, și alți jucători au decartat sume incredibile de la clubul catalan. Anume:

 • Dembele: 205 milioane de euro / 4 ani
 • Griezmann: 210 milioane de euro / 2 ani
 • Coutinho: 208 milioane de euro / 3 ani

Cât a cheltuit FC Barcelona la… secundă!

Cu alte cuvinte, un calcul extrem de simplu arată că Barcelona a achitat fără vreun fudament obiectiv în ultimele patru sezoane 1,178 miliarde de euro – coincidență sau nu, aproape contravaloarea datoriei – pe patru jucători. Cei trei enumerați mai sus fără a da, măcar, vreun randament deosebit. Ne mirăm de catastrofa în care FC Barcelona a ajuns, dar hai să facem un calcul la an / lună / săptămână / zi / oră / minut /… secundă! Numere incredibile, indecente, care, în mod normal, nu ar trebui să ofere o scuză Barcelonei. Pentru că niciun sportiv nu ar trebui să ia aceste sume! Niciodată! Din fericire, de acum încolo nici nu se va mai întâmpla asta.

Așadar, luând în calcul doar sumele publicate de El Mundo cu cei patru în prim plan, revenim cu calculele pe care vi le-am expus mai sus! Deci, cât a cheltuit Barcelona din 2017 pe:

 • an: 1.178.000.000 : 4 = 294,5 milioane euro
 • lună: 294.500.000 : 12 = 24,5 milioane euro
 • săptâmână: 294.500.000 : 52 = 5,7 milioane euro
 • zi: 294.500.000 : 365 = 800 mii euro
 • oră: 800.000 : 24 = 33 mii euro
 • minut: 33.000 : 1.440 = 23 euro
 • secundă: 23 : 60 = 0,38 euro

Plafonul total de salarii, spre două miliarde de euro

Cam asta e ce a cheltuit Barcelona cu doar patru fotbaliști. Însă suma se dublează lejer dacă ne gândim la antrenori, la celelalte nume precum Pique, Busquets, ter Stegen, Pjanic, Alba sau de Jong, care, în mod cert, nu au salarii de Academica Clinceni. Nu există vreo justificare pe lumea asta ca aceste sume să fie plătite și probabil că aici este plafonul maxim istoric de salarii, cel puțin în fotbalul european. Acum înțelegem și de ce FC Barcelona i-a propus lui Messi o reducere salarială. De unde să plătească mai mult? Rămâne de văzut dacă cele două mari, FC Barcelona și Real Madrid vor mai exista și în sezonul viitor. Normal nu, dar sigur că asta se va întâmpla.

Viitorul e tot mai clar

Cumva vor fi salvate, tot din banii pasionaților. Sau prin păsuire, că nu e același lucru să fii un amărât care nu-și poate plăti creditul sau să fii Barcelona. Chiar dacă ai miliarde datorii, tot poți fi iertat. Ceea ce e intersant de văzut pe viitor e care va fi sustenabilitatea fotbalului european și, mai ales, cum vor mai încasa jucătorii banii. E drept, această explozie a salariilor s-a consumat în epoca Lionel Messi – Cristiano Ronaldo, care a contribuit din plin la cifrele amețitoare din fotbal. Însă a venit COVID-19. Oamenii nu au mai venit la meciuri. Acum din cauza restricțiilor, pe viitor, rămâne de văzut. Cert e că, așa cum am mai scris, marele semnal de alarmă a venit dinspre campionatul Franței. Unde drepturile de televizare nu au mai fost plătite.

Foto: pixabay.com

1 COMENTARIU

 1. Totul se va rezolva la Barcelona in maxim 2 ani, pentru ca asa cum stim Bartomeu nu era pregatit pentru clubul de fotbal Barcelona, dar mai stim ca un nou presedinte o sa ocupe functia si va fi ales cel ce poate aduce cel mai bun randament la situatia financiara dar si la gestionarea clubului. Probabil multa lume nu stie ca Barca nu are actionari/patroni, la fel de bine pot veni bani din surse politice la club si nimeni nu va critica asa cum s-a intamplat cu Rapid si Primaria sectorului 1

LĂSAȚI UN MESAJ