Dezvăluiri fabuloase cu Rică Răducanu de la meciul cu Jiul: „Vezi că-ți dau ghiuleaua!”

rica raducanu
rica raducanu

Victor Roșca a fost portar la Rapid în tinerețe și a povestit, în premieră, pentru gsp.ro întâmplări de folclor cu Rică Răducanu. De la un meci cu Jiul Petroșani pe care, se pare, fostul mare portar ar fi facilitat victoria adversarilor. Interviul este mult mai amplu, dar noi vă redăm partea care are legătură cu legendarul Rică Răducanu. Care cu bune, cu rele, rămâne unul dintre cei mai mari portari din istoria fotbalului românesc. Și unul dintre cei mai mari jucători din istoria Rapidului!

Rică Răducanu, coleg de cameră cu Victor Roșca

Spuneți-ne o anecdotă din cariera de jucător.
Am fost portar la Rapid de la 10 ani până la 22 de ani, când am plecat Chimia Râmnicu Vâlcea. La Rapid am jucat doar trei meciuri și alea probabil când n-a vrut Rică Răducanu să joace. Cu el erau momentele cele mai hazlii. Stăteam în cameră cu el în cantonament, la un hotel lângă Gara de Nord. Rică avea prieteni sau relații pe la cluburi. Mai punea mâna pe telefon, nu știu dacă să mă testeze pe mine sau nu, sau de-adevăratelea.

Și ce făcea? 
Lua telefonul, suna la recepție și cerea fir cu orașul. Așa era pe atunci. Apoi suna, de exemplu, la clubul Jiul Petroșani: „Alo! Jiul? Cu cine aveți meci duminică?”. Cu Rapid, probabil i se răspundea. Și el: „Păi, și ce faceți, mă, fraților?! Cu Ricu, nimic?!”.

Era o invitație la…
Era semnalul că e dispus să discute, probabil. Bineînțeles, când închidea telefonul îmi spunea: „Roșcuță, nu ai auzit nimic! Vezi că-ți dau ghiuleaua!”. Îmi arăta pumnul, era vorba lui.

Nae Manea, la un pas de gol!

Cu Jiul s-a întâmplat ceva? 
Da. A câștigat Jiul. Ricu a avut o degajare greșită cu mâna și Mulțescu a dat gol.

Ce a făcut mai exact? 
Avea o fentă. Când arunca cu mâna, se uita în stânga și arunca în dreapta. I-a aruncat-o adversarului și adversarul a băgat-o în poartă. Dar mai haios e că în ultimul minut Nae Manea, care era de-o seama cu mine, avea vreo 17 ani atunci, a scăpat singur de pe aripa stângă. Fundașii Jiului, Tonca și Stoker, nu l-au mai prins, s-au aruncat să-l cosească, dar n-au putut, iar din colțul careului a tras la colțul lung, mingea a șters bara și a ieșit afară. Mi-a spus Nae după meci: „A venit Gogu Tonca și m-a luat pe după umeri. „Puștiule, cu șutul ăsta ți-ai salvat viața!””. Atunci i-am zis și eu lui Nae: „Bă, ce te bătea Tonca, dar ce te bătea Ricu…”. 

Victor Roșca a apărat înaintea lui Rică Răducanu cu mâna… ruptă!

Totuși, cum ați reușit să apărați înaintea lui Rică Răducanu? 
La Timișoara, când am debutat, Rică s-a certat cu Take Macri, antrenorul. Avea personalitate, nu doar valoare. Înainte de meciul ăsta de debut, îmi fracturasem mâna la antrenament. O aveam în ghips. Vineri, am fost chemat de acasă în cantonament, nea Take m-a băgat în baie, mi-a udat ghipsul și mi l-a dat jos. M-a strâns de două ori de braț de era să leșin de durere și zice: „Gata, ești bun! Poimâine aperi!”. Mi-a pus doctorul două fașe și așa am apărat. Nu m-a durut, dar la ce emoții aveam putea să fie și ruptă de tot că tot apăram. Aveam dorință să apăr. La 18 ani, să aperi înaintea lui Răducanu era mare lucru. Era de departe cel mai bun portar al țării.

3 COMENTARII

  1. I-am strans „lopata” in 2001 la primaria capitalei (eu dinamovist ) ,el fiind consilierul primarului general pe probleme de sport . L-am intrebat de ce sta in usa cabinetului . Raspunsul a fost : …cand iese omul ( Basescu ) mereu incearca sa fie spiritual si cineva trebuie sa le inghita . Altfel era un om zambitor , glumet , sociabil si incepea orice vorba cu ” …bai taticule „. Nu poti spune despre un asemenea om ca era prostut .

  2. Nici nu contează dacă era! La ce fotbalist a fost și la ce personaj a fost e neimportant! Oricum, nu suntem de acord cu dumneavoastră, nu îl considerăm prostuț. Din păcate, aceste practici par din ce în ce mai comune și, într-adevăr, lumea sportului se depreciază continuu tocmai pentru că oamenii au început să înțeleagă că este… hai să-i zicem un șantaj emoțional. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ