Rapid Limited: finanțare din Cipru. Declaraţii Angelescu şi Tudorache

FCRB Rapid euro

Pe 12 decembrie 2018, printr-un comunicat de presă publicat de agenția Agerpres și tratat cu indiferență de media din România, Fotbal Club Rapid anunța oficial modificarea structurii acționariatului, anunţă gsp.ro. Conform comunicatului, “Casazela Holding Company, administrator de active imobiliare parte a grupului APS Holding, și Victor Angelescu au investit în 40 la sută din acțiunile companiei Rapid București 1923, deținătoarea palmaresului și a mărcii comerciale ale clubului de fotbal cu același nume”. La o scurtă căutare rezultă că firma Casazela Holding Company este divizia de real-estate a grupului cehesc APS Holding (specializat în recuperări de creanțe). Acolo unde Victor Angelescu este membru al Consiliului de Administrație și, în același timp, director regional.

O firmă din Cipru a preluat numele de Rapid

Conform datelor aflate în spațiul public, Casazela Holding Company este înregistrată la Praga, în Cehia. Grupul-mamă APS Holding are sediul tot la Praga, dar derulează afaceri în mai multe țări din Uniunea Europeană. Oficial, conform site-ului grupului născut în Cehia, APS Holding este înregistrat în micuțul ducat Luxemburg. Potrivit ziariștilor de la Deutsche Welle, “Luxemburg este cel mai mare paradis fiscal din spaţiul comunitar, ţara în care banii pot fi, legal, feriţi de fisc”. De unde vine, însă, finanțarea? O căutare pe portalul Termene.ro răspunde la această întrebare. Procentul de 40 la sută din acțiuni este deținut de o firmă din Cipru. Anume Casazela Rapid Limited. Un detaliu care nu a fost inclus în comunicatul clubului dat publicității în decembrie 2018.

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

screenshot 2019 03 06 at 13.11.38

Victor Angelescu a explicat de ce s-a luat această decizie

Conform datelor publice de la Nicosia, firma a fost incorporată la registrul comerțului din Cipru în 17 octombrie 2018. Pe 19 octombrie, era înregistrat un transfer de acțiuni între părți nenumite. Administratorii firmei sunt la vedere. Victor Angelescu, Martin Michon – creatorul grupului APS – și o avocată din Cipru, Xenia Koustai, specializată în consultanță pentru construcții de firme offshore. Numele avocatei apare în alte 189 de firme, active sau inactive, înregistrate în Cipru de-a lungul anilor. Contactat de Gazetă, Victor Angelescu spune că firma este deținută în procente egale, 50-50, de el și de grupul APS. Acționarul Fotbal Club Rapid susține că a ales această cale de finanțare a clubului datorită faptului că “firma exista în Cipru, era deja înființată de grup în urma afacerilor din acea țară. Eu am preluat 50 la sută din acțiuni și am modificat numele, adăugând Rapid”.

CITEȘTE ȘI  Veste uriașă pentru suporteri! Derby-ul FCSB – Rapid, cu fani în tribune. Când se va disputa marele meci

Avantajele fiscale au influenţat definitiv mutarea

Angelescu admite, însă, că avantajele sunt mai multe decât simpla folosire a unei firme deja înființate: “E vorba de modul în care finanțăm, de taxe, e mai avantajos așa”. Ce avantaje are, însă, o astfel de finanțare? Specialiștii financiari au păreri împărțite în privința păstrării Ciprului printre destinațiile „offshore”. Unii consideră că, după criza financiară din 2013, țara nu mai poate fi considerată un paradis fiscal. Din cauza creșterii taxelor pentru corporații la 12,5 la sută. Chiar și așa, însă, aceste taxe rămân printre cele mai mici dintre țările care nu sunt considerate offshore. În România, taxa pe care o plătesc corporațiile este de 16 la sută din profit dacă încasează peste un milion de euro, în timp ce 19 la sută este taxa pe corporații în Cehia, țara în care s-a născut grupul APS pentru care lucrează Victor Angelescu.

Dan Tudorache a oferit, la rândul său, o reacţie

Conform datelor furnizate de portalul Termene.ro, Casazela Rapid Limited, cu sediul în Nicosia, este cel mai important acționar (40 la sută) din firma Fotbal Club Rapid 1923 SA care administrează clubul. Celelalte acțiuni sunt deținute de Asociația Club Sportiv Academia Rapid București 1923, cu 33, 33 la sută, și de Ovidiu Burcă (26,67 la sută). Contactat pentru a comenta finanțarea prin Cipru a clubului de care Primăria Sectorului 1 și-a asociat imaginea, primarul Dan Tudorache a declarat pentru Gazetă: “Da, asta e. Dacă totul e legal, nu am nicio problemă. Important este să fie transparent. Dacă e ceva în neregulă, să ne arate cineva”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.