POVESTE / Rică Răducanu, Bogdan Lobonţ şi valiza de lemn!

Lobonţ
Poveste despre Lobonţ

Imaginea lui Bogdan Lobonţ, în 1997, la plecarea spre Capitală, e fotografia care lipsește din albumul unei cariere de poveste. Ne-o devoalează Rică Răducanu. Bogdan Lobonţ și-a anunțat retragerea din activitate la vârsta de 40 ani. „Pisica”, așa cum e poreclit de fani și de coechipieri, lasă în urmă numeroase amintiri și fotografii „de colecție”. Are de unde. Patru titluri, câte unul cu Rapid și Ajax, două cu Dinamo. Plus o Cupă și o Supercupă a României, ambele în Giulești. Apariții pe marile stadioane ale Europei, în cupele europene și la două turnee finale de CE (2000, 2008). Lipsește însă ceva. Poza lui „Lobby”, în 1997, cu o valiză de lemn în mână. Avea 19 ani și se pregătea să plece spre București, după ce tocmai se transferase de la Corvinul la Rapid. Nimeni n-a fost acolo, să-l fotografieze. Dar o devoalează, în stilu-i șugubăț, Rică Răducanu.

Rică Răducanu a reamintit episodul mai puţin cunoscut despre Lobonţ

„Mircea Lucescu auzise de-o tânără speranță, care face furori, și mă trimite să-l urmăresc la câteva antrenamente. În Hunedoara, toată lumea spunea că e un vagabond, că trage la măsea. Ajung acolo. El nu venise încă la pregătire. Și mi-a zis cineva: «Nu, nu vine așa devreme. Se scoală mai greu». Dar vedeți voi, cu ei, cu ăștia care «lucrează» noaptea, poți lucra, e mai bine decât cu unul care o face pe furiș”, a povestit fosta glorie a Giuleștiului, impresionat după ce l-a văzut la lucru: „Era iute, foarte bun! M-am dus la el și l-am întrebat dacă știe unde e Bucureștiul. L-am trimis la gară, venise, săracul, cu valiza de lemn. Am crezut că vine în armată, i-am zis s-o arunce, că îi dăm noi echipament”.

„N-AM DORMIT DELOC ÎN NOAPTEA AIA”

Bogdan Lobonț s-a amuzat când a fost întrebat despre celebra valiză: „Valiză de lemn? Nu. Nu, nea Rică, nu.  Am venit cu trenul la vagon de dormit, asta țin minte cât voi trăi. N-am dormit deloc în noaptea aia. Țin minte că îmi pusesem și eu niște bani deoparte să mă duc cu cei din echipă, cei mai de vârsta mea, la mare și am jucat ultima etapă din campionat acasă cu CFR Timișoara, am câștigat. Apoi ne-am dus la un fel de banchet, înainte de vacanță. A venit mama la mine și mi-a zis: Trebuie să vii acasă că a sunat nea Mircea și a spus că o să revină cu un telefon într-o oră. I-am zis: Bine, mamă, lasă că o să vin eu. Mi-aduc aminte că s-a întors de vreo 2-3 ori mama. I-am zis bine, mamă, vin, vin. Am vorbit cu nea Mircea seara, în jur de 9:30, asta era sâmbătă. A doua zi seara am urcat în tren cu destinația București, Rapid, cu regretatul Nae Manea antrenor„, a spus Lobonţ într-un interviu acordat pentru FRF TV, citat de gsp.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ