Diverse

Episodul 4. Victimă făcută de comunism

Comunismul a eradicat multe echipe de tradiţie din ţara noastră, precum Venus, Ripensia, Ciocanul, Unirea Tricolor sau Carmen, dând naştere unor hibrizi impuşi cu forţa în fotbalul românesc. Nu este însă singura ţară din lume unde s-a întâmplat asta. Este rândul să o prezentăm pe Rigas FK, formaţie înfiinţată în 1923, pe 14 decembrie, dar care după 1940, în momentul în care URSS a ocupat Letonia, a murit încet, dar sigur. Până atunci însă, în doar 17 ani de existenţă, Rigas FK a avut un parcurs fulminant, câştigând opt titluri interne şi două Cupe!

S-a mai încercat în nenumărate rânduri reînvierea acestui club de tradiţie, dar acest fapt nu s-a mai putut, cel puţin nu la cotele la care el se afla la un moment dat. Şi azi, este considerată cea mai puternică echipă din istoria Letoniei, cu toate că au trecut mai bine de 75 de ani de la trecerea ei în anonimat. Eriks Petersons, fotbalist care a evoluat pentru această formaţie, este considerat cel mai mare fotbalist leton din istorie, el reuşind între 1929 şi 1939 să marcheze 24 de goluri în 63 de meciuri pentru naţionala Letoniei. Cea de fotbal, fiindcă a jucat opt partide şi în cea de… hochei!

Pentru a înţelege importanţa istorică a unui club dispărut acum multe decenii, trebuie să subliniem că singurul club mai titrat în istoria Letoniei este Skonto Riga, formaţie înfiinţată în 1991, după redobândirea independenţei faţă de URSS, moment din care aceasta a cucerit 15 titluri.

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.