Rapid

Comportamentul pașnic al suporterilor | Un fenomen normal al zilelor noastre

Introducere

În trecut, suporterii echipelor de fotbal erau cunoscuți pentru manifestările lor  violente, atât pe stadioane, cât și în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, în ultimii ani, acest comportament a suferit o schimbare semnificativă. Tot mai mulți oameni își exprimă frustrările și nemulțumirile prin intermediul rețelelor de socializare, lăsând spațiul public și stadioanele mai liniștite și mai civilizate. Acest fenomen, analizat din perspective psihologice, sportive și sociologice, reflectă schimbările culturale și tehnologice ale societății moderne.

Schimbările Psihologice

Din punct de vedere psihologic, rețelele de socializare oferă o platformă unde indivizii pot să-și exprime liber emoțiile, inclusiv furia și frustrarea, fără consecințe imediate. Aceasta oferă o formă de catharsis, permițând oamenilor să se descarce de stres într-un mod relativ sigur. În plus, anonimatul și distanța fizică față de interlocutori fac ca oamenii să fie mai deschiși în exprimarea gândurilor și sentimentelor negative online.

Impactul în Sport

În sport, această schimbare a fost observată de numeroși antrenori și jucători. Daniel Pancu, antrenorul Naționalei U21, a discutat despre acest fenomen în cadrul unei emisiuni difuzate pe prosport.ro, afirmând că suporterii au devenit mult mai blânzi și mai liniștiți, chiar și în fața rezultatelor negative. „Nu știu ce se întâmplă cu suporterii. Au devenit prea blânzi. Înainte nu era de conceput ca după o serie de jocuri proaste să fie atât de multă liniște. Pe vremea mea ieșea iures pentru mai puțin de atât”, a declarat Pancu.

Această liniște poate fi atribuită și îmbunătățirilor infrastructurii stadioanelor, care oferă o experiență mai confortabilă și mai civilizată. „Odată cu noul stadion au devenit altfel. Sunt mult mai liniștiți și mai civilizați”, a adăugat Pancu.

Perspective Sociologice

Sociologic, comportamentul suporterilor reflectă schimbările mai ample din societate. Creșterea accesibilității internetului și popularitatea platformelor de socializare au transformat modul în care oamenii interacționează și se exprimă. În plus, există o tendință globală de a promova comportamente mai civilizate și mai responsabile în spațiile publice.

Concluzie

Liniștea suporterilor de pe stadioane și din spațiile publice este un fenomen complex, influențat de factori psihologici, sportivi și sociologici. Rețelele de socializare oferă un nou canal de exprimare a emoțiilor, reducând nevoia de manifestări zgomotoase în public. În același timp, îmbunătățirile infrastructurale și schimbările culturale promovează un comportament mai civilizat și responsabil. Astfel, liniștea suporterilor nu este doar un semn al timpurilor moderne, ci și o reflecție a evoluției societății noastre.

S-ar putea sa te intereseze

3 Comments

  1. Marea galerie a Rapidului umplea mereu tribuna a 2 a a stadioanelor cu steaguri, tobe, fulare, talangi ,trompete si canta continuu pentru echipa, gratuit, neconditionat, din suflet . Si la bine si la rau. Cu timpul cativa fruntasi ai galeriei s-au gandit ca s-ar putea trage ceva foloase de pe la patroni. Fiind putini si nedorind intrusi intre ei s-au mutat la peluza. Au aparut petardele generatoare de amenzi folosite ca mijloc de santaj. Au disparut cantecele traditionale, trompetele, clopotele, talangile (nici macar vuvuzele sau alte instrumente de suflat nu avem menite sa bage spaima in adversari). Apologia adusa retelelor de socializare nu are nicio legatura cu sportul, fotbalul si Rapid. Fenomenul se intampla strict pe teren si in tribune si duce la un rezultat. In direct. Restul, cum ar fi trebuit sa fie, de ce s-a intamplat asa, ce ar trebuii sa urmeze sunt comentarii de amorul artei sa manance o paine marginal si ceva gazetari, influenceri si alti datatori cu parerea uitai sau nebagati in seama de lume.

  2. Corect. Nu-ti convine, nu mai mergi la meci. Asta-i forma de protest principala. A, ca mai ai cate un cantec sau cate o „urare” catre cei ce nu-si fac treaba… se accepta. Dar gata cu violenta fizica, torte, petarde, rupt scaune etc. Golaneala trebuie sa dispara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.