Stiri

Când vom putea vizita SUA fără viză. Anunțul ambasadorului român în Statele Unite

Potrivit ambasadorului român în Statele Unite, Dan-Andrei Muraru, România ar putea adera curând la programul Visa Waiver. Acest lucru ar permite românilor, începând de la 1 decembrie 2025, să intre în SUA fără viză timp de cel mult 90 de zile.

„Sigur că este un drum lung de parcurs, dar nu avem nicio îndoială că acest lucru se va întâmpla. Eu cred că la 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi, românii vor putea merge în SUA fără vize”, a declarat Muraru la Digi24.

Includerea României în programul Visa Waiver a fost propusă în Senatul american în martie, însă mai sunt numeroase condiții de îndeplinit până când România va putea participa la program.

Dincolo de detalii tehnice, cele mai multe fiind condiții pe care România le îndeplinește deja, trebuie ca numărul românilor respinși atunci când cer o viză SUA să scadă semnificativ.

Conform legilor americane, cetățenii unei țări pot beneficia de Programul Visa Waiver dacă rata de respingere a vizelor este sub 3%.

Aceasta a fost în 2020-2021, pentru România, de 17%.

Scutirea de viză ar însemna că mii de români nu vor mai aștepta săptămâni sau chiar luni pentru procesarea vizei, nu vor mai risca ca aceasta să fie respinsă, și nu vor mai plăti taxa de 185 de dolari.

România trebuie să intensifice și cooperarea strategică cu SUA pe domenii ce țin de trafic de persoane și criminalitate, precum și de schimbul de informații și standardele tehnice.

În prezent, singurele țări UE care nu fac parte din programul american Visa Waiver sunt România, Bulgaria și Cipru.

Românii au dobândit un regim similar pentru călătoriile fără viză către Canada la 1 decembrie 2017.

S-ar putea sa te intereseze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.