LOGICĂ | De ce fscb e steaua, iar csa steaua doar se numește steaua

Rapid - steaua 5-1

Logica legată de situația fcsb – steaua e simplă și e a la gâgă, iar Săpunaru a exprimat-o clar în câteva cuvinte, acum ceva săptămâni: „Păi ce facem? Ia un privat steaua, o duce în Liga 1 și după șase ani iar o ia armata?” Fiindcă așa e. La începutul anilor 2000, Gigi Becali a preluat echipa de la armată. Legal sau nu, asta e treaba Justiției. Cert este că, în acest moment, autoritățile competente, au decis că Gigi nu prea făcuse în regulă tranzacția cu armata, că de aia a pierdut numele și tot. Însă ca steaua să nu fie fcsb, trebuia, în acel moment, ca organele mari ale fotbalului românesc să se sesizeze și să dizolve echipa lui Gigi Becali, cum ar fi fost normal. Eventual vinovații să fie pedepsiți.

fcsb e steaua, că altfel trebuia dizolvată

Nu s-a întâmplat însă nimic, iar contribuabilii s-au trezit cu o echipă nouă, inutilă, csa steaua, pentru că actualii generali nu s-au mai înțeles cu Becali ca foștii. Care e finanțată din bani publici, evident. Dacă fcsb nu era steaua, atunci ea nu avea ce să mai caute nu doar în Liga 1, ci nici în fotbalul românesc. Sigur, Burleanu și Iorgulescu nu au avut curajul să facă asta, pentru a evita orice confuzie. Motiv pentru care, csa steaua chiar este o clonă, deși are numele. Tehnic vorbind, ea e o echipă nou înființată. Și aici e problema. Acum, mulgătorii de bani publici nu pot promova în Liga 1. Au la dispoziție două posibilități. Fie să schimbe FRF și LPF regulamentul, ceea ce nu e deloc exclus, iar armata să poată coordona o echipă falnică și măreață ca pe vremuri, fie ca 51 la sută din acțiuni.

Echipa poate deveni Estrada, iar armata să facă cca

Cu alte cuvinte, csa steaua are nevoie de un nou Gigi Becali! Și ajungem la ce spunea Săpunaru. Vine, să zicem, Lucian Becali, și ia pachetul majoritar, promovează, câștigă șapte titluri, Champions League și Cupa Intercontinentală. Toate bune și frumoase, fotbalul românesc revine unde îi e locul. Numai că, între timp, la armata română, se schimbă iar generalii, coloneii și ce mai e pe acolo și lor nu le mai convin termenii și condițiile. Nu se înțeleg. Îl scot pe Talpan de la naftalină și refac din nou steaua. De data asta sub numele de, poate, cca steaua, ca să apeleze la istoria glorioasă. Iar cea luată, ipotetic vorbind, de Lucian Becali, se va numi Estrada – ca să semene cu Estrella – și toată lumea iar va fi fericită. Estrada rămâne cu un titlu de campioană a Europei sau nu și cca steaua revine în forță.

fcsb / steaua prin comparație cu o stână / UM

Despre asta e vorba. fcsb este steaua pentru că, vorba lui Victor Angelescu, nu a retrogradat vreodată. csa are numele de steaua, dar este o clonă născută din niște reglări de conturi financiare, pe bani publici. O clonă care, practic, poate apărea, dacă actele cu privații nu sunt făcute cum trebuie, an de an. Pentru noi ambele sunt steaua și trebuie bătute rău. Am prefera, de fapt, să dispară, de tot, dar asta pare imposibil. Și, că tot spun că ambele sunt steaua este pentru că și cunosc mulți steliști care chiar așa consideră. Pentru că, în definitiv, putem face și altă paralelă.

CITEȘTE ȘI  Pedeapsă micșorată pentru Zeno Bundea după ce a lovit o arbitră

E ca și cum Gigi Becali a cumpărat, pe persoană fizică, o unitate militară de la un general. Apoi generalul se schimbă și câștigă în instanță unitatea înapoi. Însă Becali păstrează unitatea, doar că-i schimbă numele în, să zicem, stâna din deal. Iar generalii primesc acceptul să construiască una nouă, în memoria celei pierdute irecuperabil. Acum cea deținută de Becali, scriptic e stână, dar tehnic tot unitate militară rămâne, chiar dacă nu se mai numește așa. Fix același lucru se întâmplă și cu fcsb / steaua. Așadar… voila! Să nu se mai compare niciodată acest caz abject cu situația Rapidului, de exemplu. Numa’ bine și MSNLP!

2 Comments

  1. Cred că e deplasat să spui și într-o comparație cuvântul „stână”! De fapt se poate asimila atunci și când spui ceva despre Rapid (un stol de păsări negre)…! Pentru foarte mulți oameni e clar că echipa de fotbal FCSB ESTE STEAUA! Restul comentariilor sunt pur si simplu vorbe-n vânt!

  2. Si totusi, prima si principala problema a rapidului nu e pedigri-ul, ci lipsa de performante. (Prima data cand au castigat campionatul eu nu ma nascusem si ultima data nu ma mai interesa demult fotbalul. Si, de atunci, au mai trecut niste zeci de ani.) E mai usor sa vezi chibritul din ochiul altuia decat parul, din ochiul tau.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.