ANALIZĂ | Julian Nagelsmann pe urmele lui Andre Villas Boas?

Julian Nagelsmann
Julian Nagelsmann

Apasa pe luna in care te-ai nascut! Ti-am pregatit ceva special IANUARIE | FEBRUARIE | MARTIE | APRILIE | MAI | IUNIE | IULIE | AUGUST | SEPTEMBRIE | OCTOMBRIE | NOIEMBRIE | DECEMBRIE

Bayern Munchen și-a anunțat noul antrenor pentru sezonul viitor, după ce Flick a anunțat că nu mai dorește să continue. Acesta este Julian Nagelsmann. Tehnician destul de popular în ultimii cinci ani, la Hoffenheim și, mai ales, RB Leipzig. Această din urmă echipă alături de care a reușit, chiar dacă în condiții speciale, provocate de pandemie, să joace o semifinală de Champions League în 2020. Cumva, mutarea are logică. Bavarez, talentat, cu tot viitorul în față, Bayern nu a stat pe gânduri chiar dacă trebuie să le plătească celorm din Leipzig undeva la… 30 milioane de euro pentru dezlegarea tehnicianului. Asta, ca încă o dovadă că Superliga nu are niciun motiv să nu se țină.

Julian Nagelsmann, 34 ani neîmpliniți!

Adică nu e cel mai normal lucru să plătești atâția bani pe un tehnician care, totuși, nu a câștigat absolut nimic în cinci ani. Sigur, n-a avut pe mână superforțe. Însă nici echipe cu buget mic și lipsite de perspectivă nu au fost. În sfârșit. Pentru cei care nu știu, Julian Nagelsmann împlinește anul ăsta… 34 ani! O vârstă incredibil de mică, darămite când vine vorba despre un antrenor care preia cel mai mare club din lume la ora actuală. O responsabilitate cât casa care, în funcție de cum este gestionată, l-ar putea trimite pe Nagelsmann definitiv și irevocabil în istoria fotbalului. Sau l-ar putea duce către decădere, la fel cum s-a întâmplat, de pildă, cu Villas Boas.

Villas Boas n-a reușit la cel mai înalt nivel

La 33 ani, portughezul, după ce strunise de minune pe FC Porto și luase inclusiv Cupa UEFA cu lusitanii în 2011, avându-l pe Cristi Săpunaru titular, a încercat, din postura de mare vedetă, de noul Mourinho, să epateze în Premier League. Chelsea, rateu. Tottenham, rateu. Și apoi… din ce în ce mai jos. Sigur, ultima experiență a fost la Marseille, una amestecată, dar nu la nivelul la care și-ar fi dorit. Pentru că Zenit și Shanghai, să ne fie cu iertare, dar ne îndoim că astea erau în planurile sale. De ce a eșuat Villas Boas? E greu de făcut o analiză completă și corectă, dar vârsta a fost, în mod cert, unul dintre factori. Pe principiul aplicat de Sergio Ramos într-o dispută verbală cu Mourinho: „Cum tu n-ai jucat fotbal, nu știi diferența dintre marcajul în zonă și cel om la om la fazele fixe”.

Vestiar cu vedete uriașe pe care Nagelsmann îl găsește

Păi voi cum credeți că dacă unul ca Mourinho a fost tratat astfel, poate fi tratat unul mult mai tânăr decât vedetele echipei? Oricât ai fi de autoritar, vârsta poate fi o problemă. Gândește-te la ce jucători ai. Gândiți-vă numai la Neuer, Mueller, Lewandowski sau Boateng. Toți mai mari sau aproximativ de aceeași vârstă cu Nagelsmann. Și cu trofee câștigate, trei dintre ei fiind campioni mondiali. Dacă Julian reușește să se impună în acest mega-vestiar și să mențină Bayern la același nivel de acum, atunci vom vedea o carieră de antrenor cum greu va mai exista alta prea curând. Pentru că vârsta, din acest punct de vedere, e de partea lui. Dacă nu se va înțelege cu greii, atunci vor fi probleme. Care rămâne de văzut cum vor fi gestionate.

Nagelsmann – Bayern, poveste interesantă, indiferent de deznodământ

Însă de menționat este ceva extrem de important. Cum Bayern Munchen este, de departe, cel mai bine organizat club de fotbal la ora actuală, e clar că numirea lui Nagelsmann a fost întoarsă pe toate fețele. Iar faptul că se mai plătesc și 30 de milioane de euro, record absolut pentru un antrenor, arată că bavarezii nu iau în considerare un eșec. Rămâne de văzut. Cert e că noua colaborare Nagelsmann – Bayern Munchen va fi una dintre paginile interesante ale fotbalului care se vor scrie în acest deceniu trei al secolului XXI. Și poate nu doar a deceniului al treilea!

LĂSAȚI UN MESAJ