Adi Iencsi povestește cum a influențat cariera actualei vedete de la… fcsb!

Octavian Popescu FC Rapid 1923, luat de Iencsi la Craiova
Octavian Popescu FC Rapid 1923, luat de Iencsi la Craiova

Octavian Popescu impresionează în prezent la fcsb, formație care i l-a suflat CSU Craiova. Adrian Iencsi, fost antrenor al echipei a doua a grupării din Bănie, povestește cum l-a adus pe mijlocaș în Bănie de la FC Rapid 1923. El îl aseamănă cu Gicu Dobrin. fcsb a profitat de lipsa de reacție a celor de la FC Rapid 1923 și de la CSU Craiova. Echipe care l-au scăpat printre degete pe Popescu. Mijlocașul e un caz emblematic pentru felul în care unele echipe din România nu reușesc să profite de talentele pe care le au în curte.

Adi Iencsi l-a dus pe Octavian Popescu la Craiova

Adrian Iencsi (45 de ani) e antrenorul care l-a adus pe Popescu la echipa a doua a Universității Craiova și a insistat ca fotbalistul să fie cumpărat de olteni.

„L-am cunoscut prima dată când eu eram antrenor la echipa U19 a Rapidului, iar el evolua la formația U17 a echipei. Apoi eu am devenit antrenor al echipei a doua a Universității Craiova. După o discuție cu Claudiu Florică, omul care făcuse cu Rapid o fuziune a școlii sale de fotbal, Regal Sport, l-am acceptat imediat în cadrul noii mele echipe pentru că îl cunoșteam.”

„Domnul Florică făcuse o treabă excepțională la Regal Sport. Acolo unde avea copii foarte talentați, mai ales la grupele 2002 și 2004. A reușit performanțe de invidiat chiar de cluburile de tradiție Dinamo sau Viitorul. A avut oameni de calitate în jurul lui, oameni pricepuți. Mai ales pe partea de selecție, dar și ca mod de lucru în teren. Uite ce ochi a avut și cu Radu Drăgușin, care provine tot la Regal Sport”, își începe Iencsi mărturisirea.

Apreciat acum de mulți antrenori și oameni de fotbal, Popescu nu jucat vreodată la un lot de juniori al României, la nicio categorie de vârstă! Semn că niciun staff nu-i observase calitățile.

CITEȘTE ȘI  Rapid e pe cai mari! Două victorii în două zile pentru fete

Adrian Iencsi: „Octavian Popescu era mult mai firav”

Adi Iencsi explică pentru digisport.ro pașii făcuți de Popescu în tricoul Craiovei. „Popescu a venit împrumut pentru un sezon la echipa a doua a Universității Craiova, probabil cu o opțiune de cumpărare. Păcat de Rapid că nu l-a păstrat. Nici pe el, nici pe alți copii talentați de la Regal Sport. Când l-am adus, în vara lui 2019, nici nu avea 17 ani, dar știam deja ce calități posedă. Așa că l-am introdus direct în primul 11, alături de jucători mult mai experimentați. Unii aveau 23-24 de ani.”

„Era mult mai firav, dar prin antrenamente și jocuri s-a dezvoltat foarte mult. A crescut de la meci la meci și a început să aibă mai multă forță și mobilitate. Făcea și faza de apărare. Dacă e foarte bine pregătit, nu se lăsa niciodată. Prima dată când îl vezi te gândești că e mai leneș, dar el ascultă cu atenție toate sfaturile. Nu e genul de fotbalist vorbăreț, el e mai tăcut”, continuă fostul fundaș de la Spartak Moscova (35 de selecții / 1 gol pentru naționala României).

„Când a venit Mihai Rotaru să vadă un meci, am insistat”

Patronul Craiovei, Mihai Rotaru, obișnuia să meargă la meciurile echipei a doua și a fost informat despre jucătorul plin de calități, care făcea diferența în relația unu la unu. Plin de vivacitate și cu o tehnică impresionantă în regim de viteză, Popescu s-a impus repede după ce Iencsi i-a dat un imbold psihic.

„Când a venit Mihai Rotaru să vadă un meci, am insistat și i-am spus să-l ia, i-am subliniat că e foarte talentat. Mai departe, nu știu care a fost problema. Ulterior a venit antrenor Victor Pițurcă și, cum era și normal, aveam discuții cu el aproape în fiecare zi. I-am arătat câțiva jucători tineri foarte talentați și i-am zis să-l urmărească în special pe Octavian Popescu. Nea Piți l-a remarcat de la primul meci, a început să-l cheme la echipa mare și mi-a și zis că are de gând să-l bage în primul 11. Dacă Victor Pițurcă rămânea la Craiova, probabil Octavian Popescu devenea titular”, accentuează Iencsi.

CITEȘTE ȘI  Daniel Niculae a explicat ce se va întâmpla cu Burcă și Nicolescu

Pițurcă e omul care l-a promovat pe Iencsi la naționala de tineret, selecționată cu care a jucat la Euro U21 din 1998. Ulterior, i-a fost antrenor și la naționala mare.

A plecat Pițurcă, a plecat și Octavian Popescu

La Craiova colaborarea dintre cei doi nu a durat foarte mult. Pe 4 ianuarie 2020, Pițurcă părăsea trupa de pe „Ion Oblemenco”, lăsând-o pe locul 4, cu 37 de puncte adunate în 22 de etape și la șapte puncte în spatele liderului CFR Cluj. Odată cu plecarea lui Pițurcă, conducerea Craiovei l-a trecut pe linie moartă și pe Popescu. „În iarna lui 2019 au început să apară discuții. Nu i s-a mai dat jucătorului voie să se pregătească cu echipa mea și a fost trimis la Under 19”, adaugă Iencsi.

Victor Pițurcă plecase deja, iar în scurt timp, jucătorul care aparținea de Regal Sport semna cu fcsb. Anul trecut, Gigi Becali dezvăluia că a aflat despre fotbalistul cu o tehnică remarcabilă chiar de la Victor Pițurcă.

Adrian Iencsi: „Octavian Popescu are ceva din Gicu Dobrin”

„Eu îl foloseam în sistemul 4-3-3 extremă stânga, dar la calitățile lui ar putea juca și în poziția de inter sau în spatele atacantului în sistemul 4-2-3-1. L-am văzut că a jucat la fcsb și extremă dreapta, dar randamentul cel mai bun îl dă în partea stângă sau în spatele atacantului central. Poate juca și atacant fals, dar nu are forță. El se mișcă mult, îi place să aibă spații, driblează cu foarte multă ușurință. Păstrând proporțiile, are ceva din Gicu Dobrin, la mișcări, cum schimbă direcția, ăsta e un talent nativ, eu așa îl văd. E inteligent în joc, e ca o vulpe șireată. Dacă se ține de treabă, el va ajunge un mare jucător al naționalei!”, mai spune Adrian Iencsi.

CITEȘTE ȘI  Grigore Sichitiu, cuvinte emoționante după numirea lui Daniel Niculae

Adi Iencsi a mai descoperit tineri jucători de valoare

Fostul căpitan al Rapidului a identificat calitățile lui Popescu și l-a debutat oficial la nivel de seniori la doar 16 ani, după ce făcuse același lucru, în trecut, și cu Florin Tănase, Bogdan Țîru și Cosmin Achim (la Voluntari), Adrian Șut și Grigore Turda (la Pandurii Târgu Jiu). Sub conducerea lui Iencsi au ieșit la rampă la Rapid alți doi jucători extrem de tineri: Ștefan Panoiu, născut în 2002, și Rareș Ilie, născut în 2003, acesta din urmă debutând oficial în Liga 2.

„Octavian Popescu trebuie să rămână modest, să fie serios și să se odihnească, asta e valabil pentru toți tinerii. Trebuie să fie conștient că încă n-a realizat nimic, chiar dacă e lăudat de toată lumea. Eu îl văd un viitor jucător important al naționalei”, conchide Iencsi.

Sursa: digisport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ