Fotbal internațional

SUCCES RAPID | Jamie Vardy, la cârciumă: „Bă, ce fotbalist puteam fi!”

Titlul este produsul imaginației și, de fapt, o reflexie a milioane de voci din toată lumea, dar mai ales din România. Jamie Vardy a ajuns un fotbalist imens, însă parcursul său putea fi cu totul altul. Pe de altă parte, de câte ori n-ai auzit un prieten de pahar vorbind despre ce mare fotbalist ar fi ajuns el dacă așa sau dacă pe dincolo… Evident că n-ar fi ajuns, că nu degeaba n-a ajuns. La Vardy povestea e cumva între. Fiindcă, măcar simbolistic, până la 25 ani el chiar n-a fost fotbalist. În sensul că statutul său era unul de amator.

Jamie Vardy, la fel de bun ca în 2016!

Despre Jamie Vardy noi am mai scris mai ales în 2015-2016, sezonul acela fenomenal în care Leicester City a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului. Pentru că să iei un titlu în Premier League, când tu ești practic… nimeni, în fața lui Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool sau chiar Tottenham înseamnă enorm. Ei bine, de atunci, Leicester nu a lăsat-o neapărat mai moale. A fost la un pas de Champions League iar la finalul sezonului 2019-2020. Calificare pe care a ratat-o în ultima etapă. Acum e pe locul 2 și lucrurile arată bine.

Pus pe liber la 16 ani, 30 de lire pe săptămână și mult fotbal amator

Jamie Vardy e tot acolo, în prima linie. Interesant este că din marea echipă din 2016, doar Schmeichel și Vardy mai sunt pe cai mari, iar cel din urmă este aproape de… 34 ani! Golgheter în stagiunea trecută, în premieră, a primii ligi engleze, Jamie Vardy a avut nevoie de vreo 15 ani pentru acest succes rapid. Respins la 16 ani de clubul din orașul său natal, Sheffield, și-a găsit refugiul în ligile inferioare. La început 30 de lire pe săptămână, pe urmă s-a transferat pe… 15 mii lire. Dar tot trebuia să muncească. Talent mare, dar și amator de băutură. Ca un britanic veritabil! De fapt, chiar dacă a fost luat de Leicester la 25 ani, pentru 1.2 milioane de lire ceea ce, în schimbul unui jucător amator, e enorm, Vardy n-a epatat în primii trei ani.

Succes rapid obținut de Jamie Vardy după vreo… 15 ani!

Patru goluri în primul, 16 în al doilea și cinci în al treilea. Subțire. Dacă ne gândim că primele două stagiuni au fost de Championship, adică liga a doua. Între timp, el a renunțat la băutură, după o discuție cu vicepreședintele clubului. S-a disciplinat, iar de la 28 de ani totul s-a schimbat. Echipa națională și linie dreaptă pentru titlu! Al doilea golgheter al Premier League, cu 24 reușite la final competițional de 2016 și povestea prindea contur. De atunci, Vardy a rămas, în general, la fel de eficient. Dacă luăm în calcul cifrele sale începând cu 2015, rezultă că în cinci ani jumate, Jamie Vardy a reușit să ajungă la un succes cu adevărat… rapid!

116 goluri în cinci ani și jumătate!

109 goluri în Premier League, 3 în cupele naționale și 4 în Cupele Europene. În total 116. În cinci ani jumate! Adică, peste 20 de goluri pe stagiune! Mai ales după cucerirea titlului s-a vorbit că Vardy va pleca. Arsenal sau Real Madrid au fost doar două dintre numele vehiculate. Un atacant cu toate calitățile pentru acest post, Vardy ar putea juca și acum absolut oriunde, inclusiv la Bayern, Barcelona sau Juventus, însă a preferat Leicester City. Greu de spus de ce. Cert este că, pe lângă atașamentul față de un club alături de care a crescut simultan, Jamie e diferit față de icoanele fotbalului mondial care trebuie să dea bine pe cameră.

Mult talent, dar și puțin noroc pentru Jamie Vardy

Cu un background puternic de amator, Vardy nu pare genul care să fie controlat și cenzurat în scopuri comerciale de cel mai înalt nivel. Așa că, poate, dacă ar pleca de la Leicester City nici nu ar mai fi Vardy. Un fotbalist care a demonstrat că poate fi mare și la un club mic. Practic, cele două entități, așa cum am mai spus, au crescut exponențial împreună. Poate dacă nu venea transferul la Leicester City și apoi discuția cu vicepreședintele clubului care, se pare, l-a determinat să renunțe la alcool, Vardy rămânea la stadiul de… „ce ar fi fost dacă…” Și poate că, în ciuda talentului primit, norocul a avut un mic rol. Pentru că altfel, Vardy putea rămâne doar un fotbalist extraordinar la nivel amator, care să le spună prietenilor în cârciumă: „Bă, ce fotbalist aș fi ajuns!” Și nimeni nu l-ar fi crezut… 🙂

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.