Fotbal internațional

SPECIAL | Pentru Messi și Cristiano Ronaldo fotbalul nu e un joc de noroc!

Final de 2020. Lionel Messi și Cristiano Ronaldo dovedesc iar că fotbalul pe care ei îl joacă nu este un simplu joc de noroc. Ce vreau să spun… Păi pornim de la cifre și de la realizări. Primul, starul argentinian de 33 ani, a marcat în meciul FC Barcelona – FC Valencia 2-2 golul cu care l-a egalat pe marele Pele. 643 au marcat ambii pentru câte un singur club, fapt unic în istoria fotbalului. Vorbim despre Santos – că brazilianul a fost primul – respectiv Barcelona, evident. Sigur, Messi va reuși să depășeacă și această bornă, fapt de înțeles.

Cristiano Ronaldo continuă să uluiască Serie A

De partea cealaltă, Cristiano Ronaldo a marcat o dublă pentru Juventus Torino în victoria 4-0 de pe terenul celor de la Parma. De astă dată, nici unul nu a venit din 11 metri. La aproape 36 ani, CR7 arată aceeași poftă de joc pe care o avea la Manchester United ori Real Madrid. Nimic schimbat. Ba mai mult, la al treilea său sezon în Serie A, Cristiano Ronaldo ar putea reuși, în sfârșit, să devină golgheter. Momentan conduce cu 12 reușite și a devenit primul fotbalist din Serie A care marchează 33 de goluri într-un an calendaristic din… 1961!

Când tratezi fotbalul ca pe un joc de noroc nu ai aceste rezultate!

„Duelul” Messi – Ronaldo pare născut de când lumea și cei doi nu par că au de gând să o lase mai moale. Cu toate că joacă la cel mai înalt nivel la o vârstă la care alții se retrăgeau demult prin locuri confortabile. Sigur, talent cu carul, dar acest talent nu a fost absolut niciodată pus pe un pat de joc de noroc. Ei nu au văzut, nu văd, și nu vor vedea fotbalul astfel. Cifrele sunt relevante. Despre Cristiano Ronaldo știm că se antrenează minimum cinci – șase ore pe zi. Că este extrem de atent la ce mănâncă și că doarme în reprize. Rezultatele se văd atât pe corpul său cât, mai ales, în prestațiile sportive de excepție.

Lionel Messi a început să aibă mai multă grijă o dată cu trecerea anilor

Sigur, Lionel Messi este cu mult mai talentat. Iar în tinerețe, când corpul te ascultă mult mai ușor, avea o afinitate măricică pentru junk food. Nu a arătat vreodată precum CR7, dar nici nu avea nevoie. Fiindcă Messi, oricât de plafonat ar părea în unele momente, nu este nici el produsul unei gândiri de tip joc de noroc. De tip „ce-o fi o fi, și așa am destui bani!” Nu, nu. Știm foarte bine că antrenamentele sale s-au intensificat pe măsură ce a înaintat în vârstă. Mai mult, în timpul sezonului adoptă adesea o dietă vegetariană pentru a i se maximiza performanțele fizice.

EI învață tinerii că sportul de înaltă performanță nu e un joc de noroc

Iar goluri din lovituri libere de la 20-30 metri nu poți da, la stilul în care o face Messi decât dacă ai, în primul rând, o musculatură de fier. În special la abdomen! Despre această rivalitate minunată am scris adesea, dar reușitele lor sunt la fel de entuziasmante de la un weekend la altul, așa că nu putem să omitem aceste rânduri aproape de finalul unui 2020 cu adevărat special. „Copiii care se apucă de fotbal își copiază idolii, dar nu le pasă de ce fac aceștia înainte, de sacrificii”, sună una dintre replicile din serialul „Devenind campioni” de pe Netflix. Corect! Noi tocmai asta încercăm să reliefăm din nou. Messi și Cristiano Ronaldo sunt uriași, au un talent imens, dar fără muncă titanică nu puteau fi aici.

Kobe Bryant explică în ce mod se face…

Pur și simplu nu ai cum să te menții la nivelul lor pentru, curând, 20 de ani, dacă tratezi sportul, în general, și fotbalul, în particular, ca pe un joc de noroc. Nu ai cum. Exact cum spunea și regretatul Kobe Bryant: „Dacă te trezești la 3 dimineața și începi antrenamentul la 4, te poți antrena de patru ori pe zi, câte două ore. Dacă te trezești la 11, faci maximum două. Iar eu știam că trebuie să fiu cel mai bun jucător de baschet!” Exact asta gândesc toți marii campioni, iar Dan Pena are o vorbă relevantă în acest sens: „Succesul lasă urme!” La cei doi despre care scriem în acest material succesul înseamnă cifrele colosale pe care continuă să le crească și care, probabil îi vor urca pe un piedestal sportiv pe care nimeni nu îi va da jos în următoarele decenii!

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.