FINANCIAR | Rapid, venituri, datorii, restanțe, salarii, chirii și sponsori

Daniel Niculae Narcis Ioniţă Carmen Rapid

Săptămâna recent încheiată a fost una extrem de grea pentru suflarea rapidistă. De la mirajul promovării în Liga 1 a FC Rapid 1923 s-a ajuns la… praf. Da, s-a cam ales praful de tot. Bine, noi nu ne mirăm pentru că am explicat situația de-a fir a păr începând cu 2017, de când Primăria Sectorului 1, cu ajutorul lui Andrei Nicolescu și Ovidiu Burcă au demarat noul proiect. Asta nu înseamnă că nu empatizăm cu sutele de mii de rapidiști care suferă. Pentru a le răspunde câtorva, noi scriem despre tot ce mișcă la Rapid, așadar și despre echipa din liga a doua, din respect pentru sutele de mii de oameni care ne citesc. Majoritatea a înțeles cum stau lucrurile. Chiar și așa… ei au sperat. Se pare că degeaba!

Empatizăm cu suporterii FC Rapid 1923

Empatizăm, încă odată, pentru că înțelegem revolta. Locul Rapidului nu e în liga a 4-a, firește. Chiar dacă pentru noi bucuria de a-l vedea marcând goluri pe Bărbălău cu niște șaormari de la marginea Bucureștiului a fost, poate, pe alocuri, la fel de mare cu felul în care am savurat șutul lui Niculae, de la 40 de metri, care s-a oprit în plasa lui Hamburg. Până la urmă, tot AFC Rapid scria în dreptul echipei… Noi așa am crezut. Pe urmă totul s-a complicat. Pentru că nu vrem însă să o dăm în lacrimogenisme, atacăm subiectul principal al postării de față, anume latura financiară. Surpinzător, am văzut vreo zece comentarii extrem de preocupate de banii pe care Tomas Josl are să-i ia de la Rapid. „Să îi plătească Manoliu atunci, dacă a câștigat!”

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

Pe FIFA nu o interesează așa tare de Manoliu și explicăm și de ce

Cu toate că numărul contestatarilor este extrem de mic, noi arătăm respect pentru absolut fiecare cititor care ne accesează pagina pentru a se informa și vrem să facem clar acest aspect financiar, cu toate că aceste treburi, datoriile, sunt ultima grijă a suporterilor. Fundașul ceh are tot dreptul să ceară cei 20.000 euro pentru care a muncit, la fel cum are dreptul orice fost jucător, legat contractual de Rapid, care nu și-a primit drepturile. Cum FC Rapid 1923 a urlat sus și tare că este continuatoarea de drept, unde ați fi vrut să meargă FIFA? Ah, sau, probabil, credeați că forul internațional stă să urmărească evoluția proceselor din România. Nu, băieți, FIFA spune așa: „Aveți numele, aveți sigla, vă lăudați că sunteți continuatorii, marcați banu’!”

Solidaritate maximă pentru Josl, dar… Mallo…? El nu mai contează?

Situație absolut corectă, pentru că cei care au demarat proiectul trebuiau să aibă aceste lucruri în vedere, că doar se pricep. Ah, sau nu? Păi cum vine asta? În fine. E posibil și ca AFC Rapid să fie făcută responsabilă pentru datoria la Josl, indubitabil, însă până se termină procesul cu sentință definitivă, executorie și irevocabilă, va mai dura un pic. Așa că nu aveți de ce să îi cereți lui Manoliu să achite nimic. Cel puțin nu deocamdată.

CITEȘTE ȘI  VIDEO | Rapid II - fcsb II 2-0. Ioniță, în prim plan! Vezi meciul complet

Acest val de susținere pentru Josl e surprinzător întrucât nu am observat pe nimeni să îl apostroveze pe Burcă, pe Angelescu sau pe cine mai e implicat, să îl respecte pe Facundo Mallo. Omul care după ce a dat două goluri la Arad și a menținut echipa în cărți pentru promovare, a primit o primă specială.

AFC Rapid NU mai are vreo DATORIE

Care? A fost dat afară din casă pentru că nu i s-a plătit chiria. Nu o spunem noi, ci un om care a făcut parte din structura clubului, Florin Manea. Ne îndoim că Mallo dădea 20.000 euro pe lună la chirie. Mai degrabă am miza pe un 600 euro, așa. Deci FC Rapid 1923 a avut dificultăți în a achita acești bani. Asta ce spune? Forță financiară și lucru bine făcut, probabil… Sigur, mai importantă e, până la urmă, datoria de sute de mii de euro pe care o are AFC Rapid la stat, așa cum cred susținătorii lui Josl. Vai, dar ce să vezi…? Ea a cam fost ștearsă oficial, așa cum se poate citi aici. Noi am dat la timp. Știm, nu toată lumea a avut șansa să citească… Cum însă noi suntem generoși, mai oferim odată link-ul conform căruia AFC Rapid nu mai are vreun fel de datorie, iar asta e o certitudine!

FC Rapid 1923, venituri de 180.000 euro, datorii de… 1,5 milioane

Nu același lucru se poate spune despre FC Rapid 1923… Cum se poate vedea pe acest bilanț de pe 2019, adică inclusiv din a doua jumătate, veniturile din vânzări și sponsorizări au fost de circa 865.000 lei, adică nici 180.000 euro. Ceea ce pentru un buget estimat la două milioane de euro înseamnă fix nimic. De unde diferența? Ei bine, din împrumuturi și creditări, cam cum se practică mai peste tot în fotbal. Mai ales în cel românesc. De aceea, după cum se poate vedea în tabel, FC Rapid 1923 are datorii de peste 7 milioane de lei! Tradus în EURO, că așa e la modă în fotbalul românesc, înseamnă undeva la 1,5 milioane. Doar datorii! Acum nu înseamnă că e musai ceva rău. Datoriile pot fi jonglate frumos, pot crea bunăstare și prosperitate. Pe noi altceva ne macină.

CITEȘTE ȘI  Săriți, s-a furat culoarea violet!

Venituri acoperite, preponderent, de sponsori și drepturi TV

Cei care au creditat și împrumutat clubul nu sunt, probabil, oameni care și-ar da și pielea de pe ei pentru binele Rapidului… Cum se pare că, în definitiv, nici suporterii nu sunt. Pentru că dacă suporterii înseamnau Rapid, nu doar că echipa nu intra în faliment în 2016, dar încasările din 2019 în mod cert erau net superioare. Mai ales că o bună parte din cei 180.000 euro vine de la sponsori și drepturi TV. Nici nu vrem să ne gândim cam care e suma pe care suporterii din achiziția de bilete și materiale promoționale a vărsat-o în conturile clubului. Cum s-a jucat cu Green Field, Superbet sau Kia pe tricou, putem să ne imaginăm că măcar 150.000 euro sau pe acolo a fost acoperită de sponsori. În momentul de față asta e doar o paranteză, nici nu contează așa mult.

Se vinde Sefer la Brescia pe 4 milioane și s-a terminat bâlciul!

Revenind la datorii și împrumuturi, așa cum spuneam, nu ele sunt marea problemă. Însă FC Rapid 1923 a ratat promovarea. Nu va încasa sume însemnate din drepturile TV. Câteva zeci de mii la liga a 2-a nu ajută prea mult. Jucători vânduți… Poate Sefer la Brescia pe 4 milioane de euro și se rezolvă problema… Că așa se vorbea, cineva din club anunța asta. Oare cine…? Revenind serios acum, nu ai cum să vinzi vreun jucător nici măcar pe 100.000 de euro.

Hai, poate vinzi cinci, fiecare pe suma asta. Și, ce faci? Rămâi fără cinci oameni și cu un milion încă datorie. Cum acoperi restul? Poate te păsuiesc investitorii, nu e problemă, îi duci așa o perioadă, ca să nu ia pielea de pe tine. Însă… cine mai dă bani la anu’? Mai ales dacă nu iese Dan Tudorache iar primar. Vorba lui, când ești la butoanele sectorului, convingi mai ușor sponsorii. De ce…? Nu am înțeles, dar fie ca el! Indiciul e important.

CITEȘTE ȘI  Mihai Iosif, supărat pe arbitraj! Ce a declarat antrenorul rapidist

Cum mai convingi creditorii să verse bani în visteria FC Rapid 1923?

Actualul acționar majoritar, Victor Angelescu, dincolo de păcatele lui, știe măcar o chestie… să recupereze credite neperformante. Oare cele care au venit la FC Rapid 1923, în contextul dat, cum sunt? Când banii s-au dus pe salariile unor „bombe” ca Piriz, Djuric, Labeau sau Alami. Jucători despre care, probabil, nu vom mai auzi în maximum un an decât dacă îi căutăm pe Google la inedit, curiozități, undeva prin Maldive sau Feroe. Acolo ar putea face senzație. Am zis, Mallo și Bonnin ar putea intra la rândul lor aici. Nu neapărat că s-au mișcat rău, ci că au avut evoluțiile pe care le puteau avea Manole cu Iacob, fără 5.000 de euro pe lună, de exemplu. Cine mai plătește așa salarii? De Roskopf nici nu mai spunem, că a plecat de ceva luni. Măcar atât.

Creditorii să aibă, măcar, răbdare…

Pe unde se mai scoate cămașa, nu știm. Poate că actualele datorii rămân așa. Pornim de la premisa că cei care au împrumutat FC Rapid 1923 vor avea răbdare. Însă… marea întrebare e… cine mai împrumută în sezonul viitor clubul? De unde se face bugetul. Ah, din drepturile TV, de la Kia, de la Superbet, de la Angelescu și al lui fond de investiții, pe care îl conduce. Da’ chiar așa, să mai dea ăștia milioane, când n-au prea dat nici în sezonul trecut? Cam greu de crezut. Articolul ăsta e mai mult ca fapt divers pentru cei puțini care nu sunt de acord cu noi. Pe care noi totuși îi respectăm, pentru că ne citesc zi de zi și le arătăm că dacă o luăm financiar, în prezent, FC Rapid 1923 este cu mult sub AFC Rapid. Din păcate…