Interviuri

COVID19 | Interviu cu Dorin Goian din inima celui mai mare focar românesc, Suceava

Din Suceava, principalul focar de infecţie cu COVID19 din România, Dorin Goian (39 de ani) îşi strigă disperarea! Dezvăluie lucruri incredibile din interiorul spitalului din Suceava, critică autorităţile că nu au soluţii şi crede că Uniunea Europeană va fi istorie după ce va trece pandemia. Îl ştiţi pe Dorin Goian. Fost fotbalist important, cu meciuri în Champions League, cu trofee, cu selecţii în echipa naţională şi cu meciuri în Serie A. Are amintiri, are poveşti deosebite despre fotbal, însă în aceste momente, fotbalul nu mai există. Şi nu mai există multe dintre lucrurile pe care le-am avut până acum 3-4 săptămâni.

Dorin Goian simte din plin efectele COVID19, chiar dacă indirect!

Dar Goian trăieşte în Suceava, locul care arde la propriu în acest moment în lupta cu pandemia COVID19. E principalul focar de infecţie al României, iar cifrele sunt realmente şocante: o treime din numărul persoanelor infectate la noi în ţară sunt din Suceava. Un dialog de aproape o jumătate de oră cu Dorin. Despre coronavirus, carantină, măşti, spitale, dezinfectanţi, frustrare, furie. Şi, din păcate, nimic despre fotbal.

Dorin Goian: „Au fost erori pe bandă rulantă la Spitalul Judeţean”

Te salut, Dorin! Ce faci, eşti bine?
Salutare, da, sunt OK, sunt în casă, aici, în Suceava!

Tocmai pentru că eşti acolo, probabil ai mult mai multe informaţii, probabil că ai amici în Spitalul Judeţean. Ai vreo explicaţie pentru tragedia care a curprins acest oraş? 
Totul a erupt de la spital. Au fost decizii eronate care au venit pe bandă rulantă, în lanţ. La început a fost infectat un grup restrâns de medici, apoi au stat în aceeaşi încăpere şi cu alţii, apoi pe fiecare secţie în parte, iar de aici a început să se infecteze şi restul personalului medical, asistente, infirmiere, personal UPU. 

Aşa ceva poate fi explicat dacă se întâmplă cu nişte oameni simpli, într-o fabrică, dar cu medici în cadrul unui spital? 
Da, fiindcă marea problemă e că ei n-au avut echipament de protecţie. Plus că mulţi dintre ei n-au realizat că au fost infectaţi neavând combinezoane, măşti şi alte lucruri care să-i protejeze. În plus, e vorba şi despre lipsă de experienţă, nu s-au mai întâlnit cu aşa ceva, o pandemie de genul ăsta. Acestea au fost motivele pentru au clacat. Şi a mai fost ceva: foarte multe persoane care s-au întors din Italia şi din Spania!

Medicii așteaptă o eternitate rezultatele testului de COVID19

Ai prieteni sau cunoştinţe în rândul medicilor de la spitalul din Suceava?
Da, am! Uite, am un amic doctor şi, săracu’, e într-o situaţie disperată. Mama lui, care e şi ea medic, a fost testată şi a ieșit pozitiv. El a fost testat acum 4-5 zile şi încă n-a primit rezultatul, nu ştie ce să facă! Dar eu i-am spus direct, fiindcă auzeam cum tuşeşte la telefon, Dumnezeule…, i-am zis că nu ştiu de ce îşi mai pune problema, e cam clar că are coronavirus.

N-am auzit eu bine? A făcut testul acum 4-5 zile şi încă nu are rezultatul?! 
Da. 4-5 zile şi tot aşteaptă.

Mai cunoşti şi alţi medici, asistente sau infirmiere care ar avea nevoie să fie testaţi şi n-au fost?
Da, mai sunt, unii sunt şi simptomatici şi vor să afle. Nu vor să fugă şi să nu mai lucreze, dar nu se simt deloc confortabil dacă nu sunt testaţi. Vă spun, situaţia e critică, din aceste motive, personalul a fost decimat şi e nevoie mare de personal în spital. Au existat, în schimb, multe donaţii făcute de diverse organizaţii, asociaţii. S-au strâns măşti, mănuşi, dezinfectanţi, din păcate chiar şi achiziţia lor e complicată în aceste momente. Aici cred că autorităţile centrale ar trebui să intervină.

Dorin Goian: „E simplu să închizi Suceava, dar nu te-ai gândit şi să trimiţi o echipă de medici”

Cum? 
Ministerul Sănătăţii să facă o echipă de 10-12 medici pe care să-i aducă urgent aici. Să procedeze la fel şi cu materialele de protecţie. Dacă tot ai declarat Suceava principalul focar de infecţie, tu, ca stat, fă ceva! Aşa, să bagi Suceava în carantină totală e simplu, e uşor, dar soluţiile cu adevărat importate cine le ia?

Închiderea totală a Sucevei nu ţi se pare a fi o soluţie! 
Oricum lumea nu ieşea, deci mare lucru nu se schimbă. Eu trăiesc aici, văd cum e acum oraşul şi cum era înainte. Aproape că e pustiu, deci ce măsură e asta? Am ieşit zilele trecute la cel mai mare hipermarket de aici, unde de regulă erau sute şi sute de persoane. Nu erau mai mult de 15-20 de oameni. Oamenii au realizat pericolul.

Dorin Goian: „A venit aparat de testare, dar nu e personalul calificat”

Amicii tăi medici ce zic? 
Că e nevoie de alte lucruri, de exemplu de teste: sunt oameni care stau cu simptome de zile întregi şi nu au cum să fie testaţi. La Suceava abia ieri a venit primul aparat care să facă teste, dar problema e că e degeaba.

Degeaba de ce? 
Pentru că nu există personalul instruit care să realizeze şi să interpreteze testele! Până acum, toate probele erau trimise la Iaşi, tocmai de-asta s-au şi mişcat lucrurile atât de greu în privinţa testării. Uite, o altă decizie de la nivel înalt ar fi putut să fie aducerea de urgenţă aici a mai multor astfel de aparate şi a specialiştilor care să facă testele.

Dorin Goian: „Cum să transformi un spital de top, ultradotat, în unul exclusiv pentru cei infectaţi?”

Spitalul din Suceava cum e, aşa cum sunt mai toate spitatele din România, mai ales cele din provincie? 
Pff, e top, top! Ascultă-mă ce spun că ştiu exact ce vorbesc! Mă cunoaşteţi bine, sunt apolitic, chiar nu halesc deloc politica, deci să nu se interpreteze că vreau să laud pe cineva cu un interes!, spitalul din Suceava e unul dintre lucrurile foarte bune care s-au făcut în această zonă. V-am spus că ştiu bine fiindcă am tot fost în el cu tata în ultimii ani, a tot avut probleme. Toate secţiile beneficiază de aparatură ultramodernă, poate că medicii nu sunt foarte mulţi, dar sunt foarte buni.

Şi acum va fi transformat în spital COVID19! 
Este o altă mare greşeală care se va face. La acest spital veneau toţi cei din judeţele limitrofe, cei din Neamţ, unde există un spital în care ţi-e şi lehamite să intri, darmite să mai şi crezi că te faci bine! Am vorbit cu medici, cu asistente şi ei susţin ce vă spun eu: cum să transformi acest spital, unde se tratau toate celelalte afecţiuni importante, într-unul COVID19? Mi se pare incredibil, practic blocăm cu totul accesul la sănătate şi pentru cei care nu sunt infectaţi, dar au alte lucruri de rezolvat.

„Ştiam cu toţii că sistemul medical e vulnerabil şi tot nu s-a făcut nimic. Aşa ceva e de neiertat!”

Şi ajungem iarăşi la soluţiile de la nivel înalt! 
Exact. Eu pot să vorbesc fiindcă ţi-am spus n-am treabă cu politica, aşa că sunt liber. Dacă tot e stare de urgenţă, dacă tot poţi face orice, dă ordin Armatei să facă un cort imens la stadion, de exemplu, unde să ridice în câteva zile un spital ad-hoc, exclusiv pentru cei cu coronavirus! Sau spitalul vechi putea să fie o altă soluţie. Dar aşa, toţi cei din Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Vatra Dornei care aveau probleme acum unde se mai duc dacă tu blochezi fix spitalul nou şi tot ce înseamnă secţiile şi aparatura din celelalte patologii? Acum toţi cei de aici stau şi se îngrozesc efectiv la gândul că ai putea avea o problemă medicală. Ce faci? Unde mergi? Mergi la spitalul nou, 99 la sută te alegi cu coronavirus, iar în altă parte n-ai unde să te duci. E realmente dramatic ce e aici! Dramatic, dramatic!

Dorin Goian, furios pe situația creată în Suceava

Te simt furios! 
Păi, aşa şi sunt! E un sentiment pe care îl încerc şi pe care, foarte probabil, îl au şi alţi români. Ştiam că avem un sistem medical limitat, că are multe lipsuri, aveam exemplul Italiei, ceea ce s-a întâmplat acolo, cunoşteam că avem mulţi români care vor veni de acolo şi nu s-a făcut nimic. Medicii au fost lăsaţi fără echipament de protecţie, măcar cu atât să-i fi ajutat! Dar nimeni n-a decis nimic, e revoltător.

„Uniunea Europeană se va desfiinţa după această pandemie”

Să zicem că ai fi făcut parte dintr-o astfel de structură e conducere, ai fi propus vreo soluţie?
Da! Uite ce aş fi făcut eu. Chemam patronii unor fabrici şi le ordonam aşa: oricum nu mai aveţi comenzi acum, tu, fabricant de textile, de azi produci doar combinezoane şi măşti. Azi faci trei, fiindcă nu te pricepi, schimbi linia de producţie, e complicat, te înţeleg, dar mâine ajungi la 10, peste o săptămână faci 100. Apoi, tu ai fabrică de alcool, nu mai faci aşa ceva, de azi produci doar spirt medicinal şi dezinfectant. Măcar aş fi încercat ceva! Aşa, dacă stăm şi arătăm cu degetul, căutăm vinovaţi, acuzăm, va fi dezastru, mai ales că nu ne va ajuta nimeni din exterior.

Suntem totuşi în Uniunea Europeană. 
La revedere, uită Uniunea Europeană! E gata această alianţă, va dispărea după ce va trece pandemia. Fiecare e doar pentru el acum. Suntem efectiv ca în junglă, trăieşte doar cine se ajută singur!

„Fratele meu de la Washington mi-a zis că şi acolo lucrurile încep să o ia razna”

Spune-mi, Goe, despre tatăl tău, ziceai că ai fost cu el prin spitale în ultimii ani. Acum e OK? 
Ce să zic, are astm, e operat pe inimă, i-au fost puse trei stenturi, are 82 de ani. E greu, stă doar în casă, i-am zis să nu iasă sub nicio formă. Merg la el, îi duc tot ce are nevoie. Mă dezinfectez pe pantofi, intru, iau papucii, îi las mâncarea şi plec. I-am dus dezinfectant, să aibă de toate. Mi-a zis. săracu’, că nu mai poate să reziste doar în casă, cred că l-a cuprins şi pe el teama, e complicat.

Şi restul familiei, fraţii, surorile tale? 
Liviu e la Bacău, Lucian s-a întors din India, e la Cluj, am trei surori care sunt şi ele aici, în Suceava, şi mai am un frate care e la Washington. Înţeleg că lucrurile o iau şi acolo razna din perspectiva acestei pandemii.

Sursa: gsp.ro

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.