IstorieNaționala de Fotbal a României

ISTORIE | Dan Coe, Rică Răducanu și calificarea la World Cup 1970

Calificarea României la World Cup este o utopie care se poate sfârși, poate, atunci când competiția va vaea 48 de echipe. Adică undeva prin 2026, cel mai devreme. Nu e sigur. Unica certitudine este istoria. Imaginea de mai sus este din 1969. De la un meci celebru, câștigat cu 1-0 în Elveția. Mulțumită căruia am ajuns la World Cup 1970 din Mexic. După 32 de ani de pauză. Acum avem „numai” 24 pe puțin.

Diferența e că atunci mai fusese și un război mondial la mijloc. În fine. Nu am bate monedă atât de mult pe trecut dacă doi dintre protagoniștii partidei în cauză nu ar fi rapidiștii noștri. Legendele noastre, Dan Coe, căpitan și marele Necula Răducanu.

Dan Coe și Rică Răducanu, cu România spre World Cup 1970

Rică, unul dintre cei mai mari portari pe care i-a avut vreodată România nu-l scapă din ochi pe legendarul fundaș nici la schimbul de fanioane. Comunicarea dintre cei doi și la doi ani după cucerirea titlului cu Rapid era perfectă. Așa a fost bătută Elveția. O echipă care, cu numai câțiva ani înainte ne dăduse cu terenul în cap, chiar pe terenul lor! Deci… Cu acești doi protagoniști am învins apoi cu 1-0 și Portugalia marelui Eusebio. După care am mers la World Cup și am avut o prestație extrem de apreciată. Ce fotbaliști a avut naționala României! Ce fotbaliști a avut Rapid București!

Cât de norocoși sunt cei care au putut vedea juca acești doi coloși jucând pe viu! Cu toate că, culmea, chiar la World Cup 1970 nu au primit șansa pe care fiecare dintre ei o merita. Doar Rică a intrat puțin cu Brazilia. Dar pe postul lui Dan Coe deja juca un anume… Cornel Dinu. Uneori viața nu prea-ți dă opțiuni. Cu atât mai puțin recompense. Însă acea seară din Elveția nu va putea fi ștearsă de nimeni și nimic.

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.