Alexandru Tudor povesteşte după 13 ani ce s-a întâmplat la Rapid – steaua!

Alexandru Tudor
Alexandru Tudor retragere

Să fim sinceri, ca suporteri pătimaşi, l-am apostrofat, ca să nu spun înjurat chiar, pe Alexandru Tudor la meciurile în care a arbitrat Rapid. Nu avea o prestaţie tocmai simpatică pe teren, dar auzindu-l vorbind după ce a pus capăt carierei cu 382 meciuri în Liga 1, opiniile se mai modifică. Chintesenţa este însă povestea expusă, după 13 ani, de la un meci Rapid – steaua 0-0 cu mare cântec de pe Giuleşti. Am scris recent că Alexandru Tudor a refuzat să oprească acel meci infernal, dar realitatea este cu totul alta. Iar fostul cavaler al fluierului FIFA a relatat în detaliu acea seară de octombrie, în direct la Digi Sport.

Alexandru Tudor a vrut să oprească Rapid – steaua în 2005!

„Nu eram apt, fizic, să arbitrez acel meci. Eram răcit şi recomandările UEFA sunt clare. La astfel de meciuri, dacă nu eşti sută la sută apt refuzi. Atunci, alternativă era Colţescu, care era crud, un copil aproape. Aşa că, fiind eu mândru, am zis că arbitrez eu aşa. Că orice aş face, mă iartă, pentru că sunt cine sunt. Mare greşeală! Am făcut meciul praf. Nu am ştiut să reacţionez. Am luat câteva decizii greşite. Îmi aduc aminte că nu am eliminat un rapidist care l-a lovit rău pe Rădoi. Pe urmă ţin minte de bucăţile de beton care zburau spre Hamutovski. Le-am strâns, le-am dus la margine şi voiam să opresc meciul. Decis eram! Doar că un superior al Jandarmeriei aşa, pe la 2 metri, a venit plângând la mine şi m-a rugat să nu opresc meciul!”, a declarat Alexandru Tudor.

CITEȘTE ȘI  FC Rapid 1923 - U Cluj 1-0. Meci șters, dar care aduce a treia victorie la rând

S-a temut de un măcel în faţa stadionului

Ulterior, fostul arbitru a explicat şi care au fost motivele incredibile din spatele acestei decizii: „Nu înţelegeam atunci ce se întâmpla, erau toate circumstanţele. După aceea am realizat eu de ce omul ăla se temea să opresc partida. În faţa stadionului Giuleşti în acea perioadă nu era linie de tramvai, ci doar un şanţ cu cataroaie. Dacă opream meciul, ce ieşea între 2.000 stelişti şi 14.000 rapidişti cred că putea duce la dosare penale pentru toţi cei de acolo. Repet, nu eram pregătit să arbitrez acel meci. Mai ales că eu aveam în cap şi o variantă de forţă majoră, în cazul unor astfel de incidente, pe care o aplicase Pierluigi Colina în Italia!”

Fotbal la aceeaşi poartă în caz de forţă majoră

În final, Tudor a explicat şi o practică mai puţin obişnuită în fotbal, dar care poate scuti de multe probleme. „Când a început acea ofensivă către Hamutovski, trebuia să schimb terenurile. Nu contează că fiecare juca pe aceeaşi parte două reprize. Jumătăţile sunt la fel. Se practică, este regulamentar. La astfel de meciuri de risc trebuie să improvizezi! Din păcate, deşi aveam în cap această variantă salvatoare, am uitat-o, mi-am pierdut luciditatea şi a ieşit ce a ieşit”, a încheiat Alexandru Tudor.

LĂSAȚI UN MESAJ