Diverse

CULISE / Cum îl dă jos Lupescu pe Burleanu

ProSport analizează pe larg candidatura lui Ionuţ Lupescu la FRF. Multe lucruri au cumpănit în decizia lui Ionuţ Lupescu de a candida la alegerile pentru preşedinţia FRF din 18 aprilie. Scrutin unde se va înfrunta cu Răzvan Burleanu, actualul titular al funcţiei. ProSport vă creionează cumulul de factori care a dus, în final, la alegerea îndelung amânată a fostului internaţional. Una foarte grea, pentru care a optat după luni întregi de ezitări.

1. Sfatul de taină cu Gică Popescu

Un număr important de oameni din fotbalul românesc a insistat, încă de astă-toamnă, pentru a-l convinge pe Ionuţ Lupescu să candideze. Răzvan Burleanu a anticipat pericolul. Astă-primăvară a încercat să blocheze eventuala întoarcere a lui Lupescu sau Chivu trecând prin Adunarea Generală a FRF o modificare de regulament incredibilă. Nu mai erau admise decât candidaturile oamenilor care activaseră în fotbalul românesc pe parcursul a doi din ultimii cinci ani. Lupescu n-ar mai fi avut, astfel, drept să candideze deoarece în ultimii şase ani a activat „doar“ la UEFA. Fără să aibă funcţie pe la vreo Asociaţie Judeţeană sau în federaţia lui Burleanu.

Adunarea Generală şi-a făcut treaba, Burleanu sfidător

Membrii Adunării Generale au votat la grămadă, în proporţie covârşitoare, fără să pună întrebări şi fără ca măcar unul singur să vină la tribună şi să semnaleze abuzul. La final, Burleanu a râs dispreţuitor, când jurnalistul ProSport i-a atras atenţia că modificarea introdusă de el îl blochează pe Lupescu: „Nu ştiu exact care este situaţia domnului Lupescu“. Observaţia altui jurnalist, că dacă ar fi existat această prevedere în 2014, însuşi Burleanu n-ar fi avut drept de candidatură, a generat un nou gest arogant: „Asta e situaţia!“.


„Da, confirm că voi candida. Intru în această luptă ca urmare a discuţiilor, telefoanelor şi mesajelor primite. Am vorbit cu oamenii din fotbalul românesc despre situaţia în care ne aflăm. E o decizie luată cu inima şi nu cu capul. În viaţă mi-au plăcut provocările, iar asta e o provocare importantă. Nu am nicio garanţie că voi câştiga. Mie îmi era foarte bine unde eram, dar uneori trebuie să ieşi din zona de confort. Cred că sunt suficient de matur şi în putere încât să încerc să schimb ceva în fotbalul românesc”, Ionuţ Lupescu la DigiSport.

MTS i-a blocat ingineria lui Burleanu, scrie ProSport

Numai că tot planul de netezire a drumului lui Burleanu spre un nou mandat s-a împotmolit la Ministerul Tineretului şi Sporturilor. Care nu a avizat modificările votate în Adunarea Generală din 27 mai 2017. Federaţia a dat în judecată ministerul. Numai că procesul e o chestiune de durată şi o sentinţă e aşteptată după alegeri.

Ionuţ Lupescu, candidatul ideal!

În acest context, înţelegând că e nevoie de un nume puternic care să lupte cu pânza de păianjen construită cu migală de Burleanu şi oamenii săi în patru ani, numeroşi oameni din fotbalul românesc au căutat soluţii. Gică Popescu nu mai putea candida din cauza condamnării. Gică Hagi nu voia, iar Florin Prunea avea destui duşmani. Alţii nu se încumetau sau nu aveau suficientă forţă. Numele lui Ionuţ Lupescu, director tehnic la UEFA, fost director executiv al FRF, fost internaţional, nume de rezonanţă în fotbalul românesc, s-a impus de la sine. Problema era că el nu era interesat de revenire. Au urmat luni de presing puternic. Ionuţ a fost bombardat, literalmente, de o pleiadă de oameni. Votanţi, foşti coechipieri, oameni de pe margine, simpli suporteri… Toţi îi dădeau feedback despre starea de aşteptare care se crease în interiorul fotbalului românesc.

ProSport scrie despre unirea celor două mari tabere, steaua şi Dinamo

În mod clar, în interiorul generaţiei de aur au existat, dintotdeauna, două tabere distincte. Tabăra „Steaua plus Gică Popescu“, apropiată de clanul Becali şi de diverse interese financiare. Şi tabăra „Dinamo“, din care face parte şi Lupescu. Cele două tabere n-au ajuns niciodată la o confruntare făţişă, deşi asperităţile dintre ele sunt cunoscute. A existat, mai degrabă, un fel de pact de neagresiune respectat, în general. Pentru 18 aprilie, tabăra „Steaua“ a rămas fără candidat, după problemele lui Gică Popescu şi refuzul lui Hagi de a intra în cursă. Aşa că, în această situaţie, tabăra „Dinamo“ a devenit singura capabilă să propună un nume „greu“.

Popescu l-a asigurat de sprijinul său şi al lui Hagi pe Lupescu

Aşa s-a ajuns la un episod-cheie petrecut în urmă cu aproape două săptămâni, la comemorarea lui Michael Klein, la Hunedoara, unde s-au strâns foarte mulţi din internaţionalii anilor ’80-’90. Lupescu a fost rugat de mulţi din cei de acolo să candideze. La un moment dat, cineva a reuşit să îi aducă pe Lupescu şi pe Popescu la aceeaşi masă, într-un loc discret. Orgolioşi, cei doi ezitaseră să îşi calce pe mândrie şi să facă primul pas, dar acum erau faţă în faţă. Sursele ProSport spun că Popescu l-a întrebat pe Lupescu dacă va candida. Moment în care i-a garantat că va beneficia de tot sprijinul pe care i-l poate oferi, atât el, cât şi Hagi. Fostul dinamovist nu a dat un răspuns imediat, dar această discuţie a cântărit foarte greu.

2. Secretul „armei secrete”: Flori Lupescu

În întreaga muncă de convingere a lui Ionuţ Lupescu să lase funcţia liniştită de la UEFA, acolo unde a repetat mereu că se simte foarte bine şi că îi place ceea ce face, a cântărit foarte mult soţia Floarea. Sursele ProSport insistă că Flori l-a susţinut permanent. Anunţul privind candidatura lui Lupescu a fost făcut, de altfel, de soţie, pe contul personal de Facebook: „Eu, ca întotdeauna, îl susţin şi sunt foarte mândră!“. De-a lungul timpului, Flori a ţinut legătura cu tabăra foştilor internaţionali aliniaţi proiectului.

3. Garanţiile că politicienii nu se vor amesteca

În tot acest timp, un element-cheie în întreaga poveste l-a jucat un tip special de garanţii aşteptate nu atât de Lupescu, cât de cei din jurul său. Pentru fostul internaţional era foarte important să ştie că în această luptă pentru şefia FRF cu Răzvan Burleanu nu vor exista imixtiuni de ordin politic. Era important acest semnal, în contextual în care actualul preşedinte se afişase constant, în ultimii ani, cu şefii PSD. Ori ai serviciilor secrete sau ai unor organizaţii mai mult sau mai puţin oficiale. Dar extrem de influente în statul român.

Atac frontal din partea fostului premier, Mihai Tudose

Cei de la Bucureşti au depus mari eforturi în acest sens, obţinând, în cele din urmă, promisiunea unor lideri ai principalelor partide politice că Burleanu nu va mai fi protejat şi susţinut. Nici la centru, nici de baronii din teritoriu. Această garanţie a trecut din zona culiselor în partea vizibilă la începutul acestui an. Atunci când fostul premier Mihai Tudose a anunţat că Gică Popescu a devenit consilierul său pentru proiectul Euro 2020. Tudose a mai făcut atunci câteva declaraţii cu efectul unor perechi de palme peste obrazul actualei conduceri a FRF. Anume că este nevoie de cineva care ştie fotbal, care e cunoscut la UEFA şi FIFA. Care ştie unde e sediul UEFA, cineva din fenomen.

Un semnal cum nu se poate mai clar, iar actuala administraţie a FRF a demonstrat că a înţeles cu acurateţe acest mesaj. Pentru că Răzvan Mitroi, strategul de imagine al lui Burleanu, a reacţionat imediat şi sarcastic pe contul său de Facebook. Din acel moment, Burleanu a pierdut unul din pilonii principali ai discursului său neoficial cu membrii votanţi. Acela că ar avea în spate diverse forţe ale statului român.

4. Mama

Se mai adaugă un argument extrem de puternic, de ordin sentimental. Ionuţ Lupescu şi-a pierdut anul trecut tatăl, pe fostul internaţional Culae Lupescu. Durerea a fost teribilă, Ionuţ trăieşte de atunci cu gândul că mama lui a rămas singură acasă, în România, fără sprijinul său. Îl macină această problemă, iar conjunctura de acum vine să-i ofere şi soluţia. Se poate întoarce în România, unde va putea avea grijă de mama sa, şi în acelaşi timp să ocupe cea mai înaltă funcţie din fotbalul intern.

Vremuri fericite. Imagine cu familia Lupescu din perioada când Culae (jos) încă trăia. Ionuţ îşi iubeşte nespus mama. Soţia Flori Lupescu (pe rândul de sus) a avut, de asemenea, un cuvânt greu de spus în decizia lui Ionuţ de a reveni în România

5. Ambiţia şi perspectivele

La toate acestea se adaugă provocarea. Dacă îl învinge pe Burleanu, Lupescu vine în fruntea unui fotbal complet căzut. Al unei federaţii realmente în stare de disoluţie, cu bugetul făcut praf. Umplută de actuala conducere cu personaje a căror competenţă este cel puţin discutabilă, care nu au forţa şi nici competenţa să schimbe regulamentele şi să organizeze activitatea coerent. Sub Burleanu, până şi Comitetul Executiv al FRF a fost invalidat de instanţă. Şi, deci, nu există din punctul de vedere al statului român.

S-a pierdut contractul cu Adidas, care data din 1970 (!), semnându-se un altul, cu Joma. Naţionalele de juniori au pierdut meciuri de pomină cu Liechtenstein, Azerbaidjan şi Cipru. Naţionala mare a ratat calificarea la Mondialele din 2018 dintr-o grupă mai mult decât accesibilă. N-am avut ca adversară niciuna din forţele Europei. Noi având însă în frunte cel mai scump antrenor din istoria FRF.

Conducerea FRF sub Burleanu a dus fotbalul românesc spre catastrofă

În acest context, plecând de la un nivel foarte scăzut, drumul lui Lupescu n-ar putea fi decât ascendent. Mai jos de atât e greu de crezut că putem ajunge. Ionuţ îşi poate face o echipă competentă de oameni care, până acum, au refuzat şi să dea mâna cu actualii şefi ai federaţiei. N-are complexele de inferioritate ale lui Burleanu şi Vişan în faţa oficialilor celebri de la UEFA, FIFA sau din conducerile federaţiilor – cu mulţi dintre ei chiar a jucat sau le-a fost adversar pe teren.

La 50 de ani neîmpliniţi, are exact vârsta potrivită pentru această funcţie. Este foarte clar că în viitor o asemenea conjunctură s-ar mai putea ivi. Încă patru ani în fruntea FRF i-ar permite lui Burleanu să transforme ireversibil această organizaţie. În sfârşit, eventuala sa alegere în postul de preşedinte al FRF ar însemna că, în timp, Lupescu va putea spera şi la un post în Comitetul Executiv al UEFA, încheie ProSport

1923.ro

Online inca din 2009, site-ul 1923.ro este de departe cel mai important site dedicat unei echipe fotbal din Romania.Cu un trafic lunar de peste 1 milion de vizitatori, 1923.ro este inca o dovada ca dragostea, creativitatea si disciplina aduc rezultate notabile si infrang toate obstacolele aparute in cale.Fondat de Dragos Leasa in 2009, site-ul 1923.ro functioneaza de peste 15 ani pe un principiu prin care si-a castigat milioane de admiratori: "Spune cu voce tare ceea ce simti si da posibilitatea si altora sa faca acelasi lucru".Va multumim ca sunteti alaturi de noi in aceasta calatorie minunata!

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.