Cum a „profitat” Rapid de drama lui Carmen

stanescu rapid
Valentin Stănescu a venit la Rapid de la Carmen

Apasa pe luna in care te-ai nascut! Ti-am pregatit ceva special IANUARIE | FEBRUARIE | MARTIE | APRILIE | MAI | IUNIE | IULIE | AUGUST | SEPTEMBRIE | OCTOMBRIE | NOIEMBRIE | DECEMBRIE

Rapid se află faţă în faţă cu istoria. Fiindcă sâmbătă, 5 august, va juca un meci amical cu Carmen Bucureşti. Echipă reînfiinţată în acest an, după şapte decenii de dormitare. În fapt, Carmen Bucureşti nu a existat decât zece ani (1937-1947), dar şi-a lăsat o importantă amprentă pe istoria fotbalului românesc. Şi una cel puţin la fel de mare şi în istoria echipei de lângă Podul Grant. Nu a fost o rivală la trofee, însă în 1947, Carmen devenise cea mai bună echipă din ţară. Zborul i-a fost frânt brusc şi abrupt de oroarea bolşevică, pentru a face loc ruşinii ce avea să devină, steaua.

Bazil Marian şi Valentin Stănescu, de la Carmen la Rapid

În acel moment, Rapid a profitat şi a primit aportul a două legende. Bazil Marian, din postura de atacant şi Valentin Stănescu din cea de… portar! Cei doi aveau să devină ulterior şi antrenori în Giuleşti. Iar dacă „Bombardierul” a excelat mai ales prin realizările de pe gazon, nea Tinel a devenit o legendă a băncii tehnice. El devenind, poate, cel mai iubit antrenor din istoria echipei. Dovadă în acest sens stând şi faptul că stadionul Giuleşti îi poartă acum numele. Alături de cei doi, către Rapid a cotit şi Gheorghe Scurtu. Unul dintre cei mai celebri suporteri rapidişti, care are acasă un adevărat templu vişiniu, fusese mare fan Carmen. Dar dispariţia echipei sale de suflet l-a purtat, alături de Marian şi Stănescu, către Rapid.

Record unic pentru „Bombardier”

Din 1947, adică de… 70 de ani! Bazil Marian a rămas definitiv în istoria Giuleştiului pentru golurile marcate. Şi, mai ales, pentru că în sezonul 1947-1948 a dat 32 de goluri. Cel mai mare număr din istoria Rapidului marcat de un om într-o ediţie de campionat. Cu toate acestea, Bazil jucase mai bine de cinci sezoane la Carmen! Adică aproape jumătate din istoria acestui club, transferat fiind de la Mica Brad. De altfel, acolo, el în 1946-1947, când Carmen a luat locul 2, acesta a marcat de 20 de ori. Nici Valentin Stănescu nu era un jucător de neglijat. Portar, mai exact, cum precizam şi mai sus. Numai că spre deosebire de „Bombardier” el a evoluat un singur sezon. Acela magistral în care Carmen a devenit vicecampioană.

CITEȘTE ȘI  Daniel Niculae: "Craiova a fost o echipă prietenă Rapidului pe vremuri"

Şi Baratky a jucat la Carmen

Doar 12 meciuri şi nici la Rapid nu a bifat prea multe, însă locul său în istorie nu va putea fi luat niciodată de vreun alt rapidist. Asta pentru că, din postura de antrenor, el a câştigat cu Rapid titlul din 1967. Primul oficial din istoria clubului. Ba mai mult, în 1983, reîntors la echipă după mult timp, nea Tinel a readus Rapidul în Liga 1 după şase ani de penitenţă în divizia a doua. Cea mai lungă perioadă de agonie din istoria clubului. Încă… Aşadar, două puncte de legătură extrem de importante între Carmen şi Rapid. Şi mai există şi un al treilea, nu la fel de important însă. Giussy Baratky a refuzat să joace la Venus mereu, însă la Carmen a fost o scurtă perioadă legitimat. Numai că asta se întâmpla în 1944, în plin război mondial. Aşa că „Minunea Blondă” nu a apucat să joace vreun meci oficial.

Rapid a învins pe Carmen cu 5-0

Un detaliu interesant este acela legat de singurele întâlniri oficiale din Liga 1 între cele două echipe. Sezonul 1946-1947 a fost cel mai bun din istoria lui Carmen Bucureşti, echipa terminând pe 2. O poziţie la care şi Rapid a fost abonată toată istoria… În sfârşit însă, în acel an giuleştenii, sub numele de CFR Bucureşti, au terminat abia pe locul 5. Dar în întâlnirile directe, avantajul a fost al vişiniilor. Pe Giuleşti a fost 1-1, însă meciul tur, jucat în deplasare, a fost câştigat de Rapid în etapa a 7-a cu 5-0! Una dintre cele mai categorice victorii obţinute de Rapid pe teren străin. Aşa că acest meci, ce va avea loc sâmbătă, 5 august, de la ora 18, pe stadionul Rocar, renaşte amintiri extrem de vechi. Să sperăm că va fi o adevărată sărbătoare!

CITEȘTE ȘI  VIDEO | Momente superbe pregătite de Peluza Nord chiar pe stadion

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ