Fotbal internațional

EMOŢIONANT / Lupta fundaşului de fier

Prosport începe povestea abrupt. Scleroza laterală amiotrofică (ALS) e cunoscută şi ca boala Lou Gehrig. Se manifestă prin reducerea progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării denumite neuronii motori. Aceştia comandă muşchii voluntari, cei care fac posibilă mişcarea. Maladia e progresivă. Şi… implacabilă. Funcţiile fundamentale – mersul, vorbitul – devin, în timp, dificile, iar pacientul devine prizonierul unei boli ale cărei cauze sunt… necunoscute. Se spune că unu până la doi oameni din 100.000 dezvoltă ALS în fiecare an. E mai frecventă la vârste mijlocii şi la bătrâni şi circa 5-10 la sută din cei ce suferă de ALS prezintă o formă moştenită a bolii.

Marian Cisovsky s-a afirmat în România

Marian Cisovski are 37 de ani. A evoluat între 2008 şi 2011 la Poli Timişoara, echipă pentru care a înscris de cinci ori în 59 de partide. Născut la Hummene, slovacul înalt de 1,90 m a fost adus pe Bega de Dusan Uhrin jr de la Artmedia şi a devenit rapid unul dintre jucătorii exponenţiali ai echipei. Prestaţiile fără cusur l-au propulsat la Viktoria Plzen, a devenit campion al Cehiei, a jucat în Liga Campionilor şi a îmbrăcat tricoul reprezentativei Slovaciei, până când…

… până când lipsa de vitalitate l-a determinat să efectueze controale după controale. Bărbatul înalt, zvelt… avea să renunţe la cariera de fotbalist înainte de vreme. Diagnosticul pus de medici a fost subiect tabu în presa din Cehia mai mult timp. Dar în mai 2015, Ciso avea să-şi ia inima-n dinţi şi să aleagă să celebreze titlul cucerit de Viktoria chiar pe stadion, în faţa a 30.000 de spectatori. Slăbit şi cu un chip descompus de durere, fundaşul central genera o serie de imagini care te fac să preţuieşti fiecare secundă a zilei. Ciso încasase cu demnitate vestea unei boli necruţătoare şi alesese să uite de tot chiar în mediul din care-şi trage o pojghiţă de speranţă.

Prosport a ales să vă prezinte un campion

Mesajul omului care luptă zilnic pentru fiica sa, Kassandra

Din postura de secund al lui Dusan Uhrin jr,, Iosif Rotariu l-a cunoscut de Cisovski de la o distanţă de câteva bătăi de inimă. Îi reliefează calităţile umane şi de sportiv, dar face o incursiune în timp şi pentru a evidenţia faptul că în pofida plusului de valoare, slovacul a acceptat să joace în România. „Eu îl consider cel mai bun fundaş central străin care a evoluat în Liga 1. Poate la egalitate cu Varela. Un fotbalist complet. Fotbalist! Nu fundaş central complet. De ce spun asta? Pentru că lovea balonul la fel de bine cu ambele picioare, excela la jocul aerian, deţinea capacitatea de a se replia imediat în defensivă după ce urca în atac. Şi asta denota că avea şi viteză, în pofida unei talii impresionante. Inteligent, cu o bună poziţionare în teren, Marian avea şi o tehnică peste medie şi de asta mă întrebam de multe ori cum a ajuns el prin România!”, demarează omul care l-a anihilat pe Diego Maradona la Coppa del Mondo pentru Prosport.

Băiat de nota 1.000.000!

Adus în România de Dusan Uhrin jr, fost antrenor la Poli, fiu al celebrului fost selecţioner al Cehiei, Dusan Uhrin, Marian le înviorează şi acum retina fanilor lui Poli. Cu o atitudine pozitivă la antrenamente, Cisovski ducea o viaţă extrasportivă exemplară. Timpul şi-l petrecea alături de soţie şi cei doi băieţi, iar cultura şi tradiţiile româneşti îl ispiteau continuu. „Citea despre România şi în discuţiile cu prietenii echipei sau cu fotbaliştii români i se citea acea curiozitate în ochi. Ştii cum se spune… ăsta e un băiat de nota 10… eee, pe el l-am perceput ca pe un băiat de nota 1.000.000”, continuă stângaciul din Caraş Severin. Rotariu spune că viaţa te aduce în faţa unor momente care te fac să-ţi reconfigurezi traseul prin labirintul din fiecare zi, iar zâmbetul Kassandrei din fiecare dimineaţă îl face să o ia mereu de la capăt. „Eu ştiu ce e durerea. Nu ştiu în ce fază a bolii se află Marian, dar sper, cu ajutor de la Dumnezeu, să se facă bine. Fii tare, Marian! Asta i-aş transmite!”, încheie Iosif Rotariu pentru Prosport.

„Unul dintre cele mai mari caractere cu care am lucrat!”

Marian Cisovski a început fotbalul profesionist în oraşul natal, la Chemlon Humenne (liga a doua slovacă), iar cel mai mult a jucat la Inter Bratislava, între 1999 şi 2004. Dintre coechipieri de la Timişoara, el mai fusese coleg cu Vrsici la MSK Zilina şi cu Balazs Borbely la Artmedia Bratislava, cu ambele echipe jucând în cupele europene. Transferul în România a fost prima sa experienţă în afara Slovaciei, dar adaptarea s-a făcut rapid. Datorită oamenilor din jurul său, dar mai ales mentalităţii sale. Povesteşte Gheorghe Chivorchian, fost preşedinte la Poli, actual şef la Juventus Bucureşti:

„Dacă ar fi să-l caracterizez în câteva cuvinte, aş face-o astfel: unul dintre cele mai mari caractere cu care am lucrat şi un profesionist desăvârşit. Când am auzit despre boala de care suferă, m-am întristat, dar sper să-l revăd cu drag. Eu îi doresc să se facă bine! Mi-aduc aminte că excela pe teren din toate punctele de vedere. Avea atitudine de lider, gestiona cu luciditate orice fază şi nu intra în panică niciodată. La jocul aerian era de nebătut. Prin intermediul vostru îi transmit un gând bun”.

Portretul lui Cisovski e conturat de oamenii care-l cunosc în tuşe calde. Vorbesc despre bunătate care inspiră. Despre relaţionarea cu un om care le-a câştigat încrederea de la primul salut. Niciunul dintre ei n-ar vrea să despice firu-n patru despre boala care-l macină pe Ciso. De teamă să nu răscolească drama groaznică ce-l striveşte pe fostul coleg din vestiar. Sau pentru că multe cuvinte i se încăpăţănează să le rămână pe vârful limbii.

Dan Alexa: „Îmi vorbea numai despre Cavani”

Lider în vestiarul violeţilor, Dan Alexa nu concepe ca fostul lui coleg să nu ducă în spate şi bolovanul greu care-l presează de doi ani. Cu o voce gravă, Chirurgul pasează discuţia în terenul lui Poli de acum câteva sezoane. ”Ciso m-a fascinat, e unul dintre cei mai buni fotbalişti lângă care am jucat. Am trăit o perioadă frumoasă alături de el, s-a impus la Timişoara încă de când a venit. Parcă a sosit dintr-o altă galaxie. Şi spun asta şi din punct de vedere al omului Ciso, dar şi din punct de vedere al fotbalistului. Uită-te la el! Un zdrahon de aproape 2 metri generos, sensibil, altruist. Şi un bun prieten. Prieten adevărat. Ce necaz s-a abătut asupra lui… Are o familie minunată, e familist convins! Când am aflat ce i s-a întâmplat, am rămas consternat, să-i dea Dumnezeu puterea să meargă mai departe…”, spune Alexa în Prosport.

Etapa de pe Dan Paltinişanu a cimentat o legătură solidă, iar drumurile celor doi s-au întretăiat, după doi ani, în Cipru. ”Eu jucam acolo, iar el era în cantonament cu Plzen. Urma să joace cu Napoli în Liga Campionilor. Numai despre Cavani îmi vorbea. Îl învăţase pe de rost… Trăieşte pentru fotbal, uitaţi-vă la expresia chipului său din duelurile în care intra. În plus, la statura sa impresionantă, dădea dovadă de o viteză nemainîntâlnită pentru un fundaş. Sunt cu gândul la tine, Ciso”, spune pentru ProSport fostul antrenor de la Rapid.

Ce a învăţat Ianis Zicu de la fundaşul slovac

Aceeaşi minge cu fundaşul care acum suferă de ALS a fost lovită şi de Ianis Zicu. „Am locuit în acelaşi oraş timp de un şi am ieşit de foarte multe ori împreună. Stăteai cu orele la poveşti cu el. Şi nu te-ai fi plistisit vreodată! Să-ţi povestesc două lucruri care-i dezvăluie trăsăturile lui de personalitate. În câteva luni, el a învăţat limba română aproape de perfecţiune, şi-a manifestat curiozitatea pentru obiceiurile şi tradiţiile noastre şi îşi exprima mereu intenţia de a afla lucruri noi despre istoria România. Asta denotă respect. Şi el merită tot respectul. În al doilea rând, el trata pe toată lumea la fel, indiferent de vârstă sau de experienţă. Când voi deveni antrenor, peste ani, la fel voi proceda şi eu. Acesta va fi unul dintre pilonii pe care se va construi filosofia mea”, a explicaz Zicu pentru Prosport.

În prezent analist la Digisport, Zicu, unul dintre jucătorii de creaţie ai fotbalului românesc de după Revoluţie, pune toată puterea lui în câteva cuvinte de îmbărbătare pentru omul care-i ţinea spatele la Timişoara. „Sunt fericit că am întâlnit un om cu un caracter extraordinar, un bărbat puternic şi un fotbalist de clasă. Un om de nota 1.000. Am aflat despre lupta pe care o duce de aproape doi ani de la Dan Alexa şi imediat ce mi-a spus, i-am transmis un mesaj şi am postat pe facebook o poză cu el şi cu mesajul „Fii tare, Ciso!” Eu cred că are puterea de a lupta. Îi transmit prin intermediul vostru, lui şi familiei lui, sănătate şi tot binele din lume!”, a încheiat fostul mijlocaş de la Dinamo, Inter, Parma, Rapid, Poli, ŢSKA Sofia, Petroul şi ASA pentru ProSport.

Nu trecea nimeni de el!

Prietenii de la Timişoara spun că Cisovski făcea haz de necaz de cicatricele care i-au rămas prietene toată viaţa, semne cu care şi-a amprentat picioarele din diferitele clinciuri în care a intrat de-a lungul carierei. Susţinea că nu poate pierde un duel unu la unu nici dacă l-ai trezi în mijlocul nopţii. ”Era greu de trecut de el şi pentru jucătorii foarte tehnici”, mai spune prietenul sau, Dan Alexa. Acum, duelul pe care Ciso îl poarta zi de zi e cu viata. Are 38 de ani. Si fiecare zi depăşită e Viktoria lui.

Sursa: prosport.ro (CLICK)

S-ar putea sa te intereseze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.