LAMURITI SITUATIA O DATA PENTRU TOTDEAUNA!

Situaţia de la Rapid este departe de a fi clarificată. Chiar dacă a venit mult mai popular la nivel naţional, îmbârligăturile, mai ales la nivelul presei centrale se amplifică. Bun, noi ne-am propus aici să discutăm despre un subiect pe care lumea îl pomeneşte non-stop, dar pe care nu îl stăpâneşte întru totul. Anume brand, palmares, marcă şi siglă. Practic, o sumă de elemente patrimoniale care stabilesc istoria Rapidului şi continuitatea acestui club. Si le vom lua pe rând:

PALMARES:

Adrian Mititelu a postat de curând pe pagina sa de facebook, motivarea deciziei care îi dă dreptate în privinţa palmaresului Universităţii Craiova. Însă această motivare ÎNLĂTURĂ DEFINITIV şi orice urmă de îndoială în privinţa palmaresului Rapidului! Vă cităm din textul deciziei:

„Între palmares şi dreptul de participare în competiţiile de fotbal există o interconexiune obligatorie întrucât persoanele juridice ulterior înfiinţate au continuat activitatea sportivă pe plan competiţional din momentul în care a încetat activitatea echipei istorice Universitatea Craiova care a încetat să mai existe ca şi subiect de drept”

Întrucât în actul constitutiv al SC FC RAPID SA se specifică negru pe alb că în caz de lichidare, dreptul de a participa în competiţiile interne şi internaţionale va fi cedat AFC RAPID (vezi foto – cu specificaţia că lichidarea voluntară este subiect distinct în această discuţie), pusă în legătură cu motivarea instanţei, rezultă CLAR ŞI FĂRĂ NICIO URMĂ DE ÎNDOIALĂ, ca AFC RAPID este continuatoarea de drept a echipei istorice RAPID BUCUREŞTI.

Paragraful care interzice modificările

Mai mult decât atât, pentru lămuriri suplimentare, 1923.ro a cerut părerea unor avocaţi specializaţi. De la care am aflat că actul constitutiv al SC FC RAPID SA nu mai poate fi sub nicio formă modificat. Acest lucru fiind posibil, după intrarea în insolvenţă, doar până la aprobarea planului de reorganizare.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât în 2012 că, în conformitate cu dispoziţiile art. 95 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, orice modificare a actului constitutiv al societăţii după deschiderea procedurii insolvenţei trebuie să fie cuprinsă obligatoriu în planul de reorganizare al societăţii supuse acestei proceduri. În aceste condiţii, după momentul deschiderii procedurii insolvenţei nu mai poate interveni nicio modificare a actului constitutiv al societăţii, astfel de schimbări fiind posibile doar în perioada de funcţionare normală a unei societăţi sau în cadrul unui plan de reorganizare legal aprobat.” (Decizia nr. 4836 din 5 decembrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie )

Drept urmare, din decizia instanţei publicată de Adrian Mititelu, din actul constitutiv ce nu mai poate fi sub nicio formă modificat al societăţii SC FC RAPID SA, rezultă fără doar şi poate că singurul lucru care contribuie la palmares este interconexiunea cu dreptul de participare în competiţiile de fotbal. Nicidecum marca ce urmează a fi scoasă la licitaţie de societatea falimentară. 

SIGLA SI MARCA

Sigla cu acvila, cea pe care Rapid a folosit-o până în vara lui 2016, când SC FC Rapid SA a intrat în faliment, este acum în litigiu. Societatea comercială a înregistrat-o CA MARCĂ la OSIM, dar abia în 2015.

Numai că la o analiză în profunzime a situaţiei, realizăm că totul are un fundament aşezat, frumos, pe nisipuri mişcatoare. De ce? Pentru că legile din România, dar şi DECLARAŢIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR OMULUI, prevăd foarte clar că dreptul de autor are întâietate în faţa dreptului de marcă. De ce? Poate că veţi ridica din umeri la citirea acestor ultime rânduri. Nu e nimic, vă explicăm:

În primul rând, dreptul de autor ia naştere conform legii 8/1996. EXACT ÎN MOMENTUL ÎN CARE OPERA IA O FORMĂ CONCRETĂ

Art. 24. – (1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau ştiinţifice se naşte din momentul creării operei, oricare ar fi modul sau forma concretă de exprimare.

Dreptul de autor peste dreptul de marcă

În timp ce dreptul la marcă ia naştere doar după înregistrarea mărcii! Iar dacă NIMENI NU POATE ANULA DREPTUL DE AUTOR PE ACEST PĂMÂNT, dreptul la marcă poate fi anulat. Conform articolului 6 alin 1 raportat la art 4 lit c din legea mărcilor. Unde nu este loc de interpretări:

Art. 6 
(1) În afara motivelor prevăzute la art. 5 alin. (1), o marcă este refuzată la înregistrare sau, după caz, este susceptibilă a fi anulată pentru următoarele motive relative (…)

(4) O marcă este, de asemenea, refuzată la înregistrare sau, în cazul în care a fost înregistrată, este susceptibilă a fi anulata dacă:

c) exista un drept anterior, altul decât cele prevăzute la alin. (2) lit. d), în special un drept la nume, un drept la imagine, un drept de autor, un drept de proprietate industrială; 

PE INTELESUL TUTUROR, dreptul de autor primeaza dreptului la marca pentru a se evita abuzurile. Exemplu concret: DACA TU FACI UN DESEN, IAR CINEVA IL TRAGE LA XEROX SI SE DUCE CU EL LA OSIM, INREGISTRANDU-L, N-AR FI ILOGIC SA-TI INTERZICA SA-L MAI FOLOSESTI? ASA SI CU CE AM ZIS MAI SUS!

Concluzie

Pe scurt, din punctul nostru de vedere, drepturile de autor pentru sigla cu acvila aparţin, indubitabil şi irevocabil, AFC Rapid Bucureşti. Motivele nu sunt unele greu de identificat. AFC Rapid Bucureşti, aşa cum am tot explicat, a apărut în 2001. Transferând activele UFC Rapid, cea desprinsă de CS Rapid la începutul anilor ’90, IAR DOVEZI ÎN ACEST SENS SUNT CU NEMILUITA! Aveţi mai jos unul dintre ele, un bilet de meci. Apărut cu mult înainte de înregistrarea mărcii, în martie de 2015:

afc rapid

Având în vedere aceste lucruri, miile de mesaje pe care le-am primit în ultimul timp şi DORINŢA ACERBA DE A CLARFICA SITUATIA PENTRU ABSOLUT TOATA LUMEA, cerem atât conducerii AFC RAPID, cât şi lichidatorului judiciar să ne răspundă la următoarele întrebări:

Întrebări pentru AFC RAPID:

 1. DE CE NU ACTIONAŢI ÎN INSTANŢĂ PENTRU RECUPERAREA MĂRCII CARE VI SE CUVINE DE FAPT ŞI DE DREPT?!
 2. DE CE NU ACTIONAŢI ÎN INSTANŢĂ PENTRU CLARIFICAREA PROBLEMEI PALMARESULUI PE CARE PUTEŢI DOVEDI FOARTE UŞOR CĂ ÎL DEŢINEŢI?
 3. DE CE NU ÎL ACTIONAŢI ÎN INSTANŢĂ PE LICHIDATORUL JUDICIAR PENTRU ÎNCĂLCAREA LEGII NR 11/1991, ARTICOLUL 4 LITERELE F + G?

Întrebări pentru LICHIDATORUL JUDICIAR FLOREA:

 1. DE CE NU CEREŢI, dacă aveţi dreptate în tot ceea ce aţi declarat în ultimul timp, INSTANŢEI, INTERZICEREA AFC RAPID DE A SE FOLOSI DE NUMELE RAPID? (presa nu este instanţă judecătorească, FRF nu este instanţă judecătorească, AMFB nu este instanţă judecătorească)
 2. DACĂ TOT CE AM PUBLICAT ÎN ULTIMUL TIMP PE 1923.RO NU E ADEVĂRAT, DE CE NU NE-AŢI CERUT UN DREPT LA REPLICĂ, CI DOAR V-AŢI PLÂNS CA O FATĂ MARE PRIN ALTE PARŢI („Digi-digi, ia uite ce zic ăştia pe 1923.ro” sau pe prosport.ro domnului Matei Udrea. Ori domnului primar Tudorache căruia i-aţi spus că suntem site-ul AFC-ului)?

Vă aşteptăm răspunsurile cu sufletul la gură! Alături de cei peste 80.000 de rapidişti care ne vizitează în fiecare lună, şi pe care nu ne  permitem sub nicio formă să-i mai ţinem în starea de incertitudine în care se află!

28 COMENTARII

 1. […] Nu ne-am mulat pe o imparţialitate falsă şi ipocrită, cu gândul că e bine să nu supărăm pe nimeni. Am ales calea corectă şi dreaptă, de a merge pe continuitatea sportivă şi să scriem doar despre unicul Rapid, fără a susţine că alte grupuri de interese vor renaşteri ilogice. Bun, de acum, de fiecare dată când vom fi întrebaţi „care Rapid?” sau când ni se va spune „AFC nu e Rapid, nu are palmares, nu are nimic”, vom furniza acest răspuns. […]

 2. […] Etapa de pe Dan Paltinişanu a cimentat o legătură solidă, iar drumurile celor doi s-au întretăiat, după doi ani, în Cipru. ”Eu jucam acolo, iar el era în cantonament cu Plzen. Urma să joace cu Napoli în Liga Campionilor. Numai despre Cavani îmi vorbea. Îl învăţase pe de rost… Trăieşte pentru fotbal, uitaţi-vă la expresia chipului său din duelurile în care intra. În plus, la statura sa impresionantă, dădea dovadă de o viteză nemainîntâlnită pentru un fundaş. Sunt cu gândul la tine, Ciso”, spune pentru ProSport fostul antrenor de la Rapid. […]

 3. Nu e nevoie sa facem exercitiu de imaginatie. Am dat pe site date reale cu privire la numarul suporterilor rapidisti. Iar cei ramasi inca mai cred in basme. N-ar fi o problema. Problema e ca nu avem scriitori si povestitori adaptati vremurilor noastre.

 4. Parerea mea e ca Manoliu incearca si el sa se foloseasca de sloganul asta ‘Rapid nu e membra de partid’ pentru a putea trai in continuare cu speranta ca se poate imbogati pe spatele Rapidului. Lui ii place ‘Rapid, gaina de jumulit’. L-am vazut o data la o emisiune Tv , nu cred ca trebuie sa fii psiholog ca sa iti dai seama ca are un caracter indoielnic. Acum a venit si Ciorba, ca sa fie meniu complet. Ciorba e felul doi. De la Cristescu incoace toti se lauda ca daca gasesc un investitor potent cedeaza actiunile fara alte pretentii. Manoliu daca tot e asa rapidist mare si sustine ca el detine palmaresul si sigla de ce nu le cedeaza primariei daca poate sa faca ceva? Chiar daca se va schimba puterea si nu se va mai continua sustinerea echipei, oricum o sa fim macar in liga 2. Iar de acolo se vor gasi mai usor sponsori si un investitor. Plus ca nu cred ca va putea sa faca ceva cu Afc , la datoriile care le are. Cine plateste datoriile alea in liga 4? Visul lui nu e Rapid, visul lui sunt banii. Iubirea pentru rapid se volatilizeaza in momentul in care in discutie apar banii.

 5. Ce doriti de fapt? Un loc la masa negocierilor?

  Cred ca intr-un final cu totii veti fi responsabili pentru ce se va alege de numele asta.
  Timpul nu iarta, iar absenta prelungita a Rapidului de pe prima scena a fotbalului,
  va dilua interesul spectatorilor, al sponsorilor si va dauna performantei.

  Progresul, o echipa extrem de iubita la un moment dat, a avut o tentativa esuata de a redeveni ce a fost.De ce? Pentru ca s-au schimbat timpurile, iar in lipsa continuitatii, alte echipe au reusit sa atraga interesul noilor generatii.

  As dori doar sa faceti un exercitiu si sa va ganditi la cati fani a atras Rapidul in ultimii ani, dar si cati a pierdut. Si timpul inca trece si din pacate va mai trece mult pana ca procesul sa devina reversibil…

  Asadar, adresanu-ma tuturor celor implicati in acest fenomen, daca nu veti conlucra, asta insemnand sa faceti si concesii, sa incercati sa gasiti rapid solutii constructive pentru a asigura continuitatea acestui club, la cel mai inalt nivel, vom avea soarta altor mari nume, de mult disparute.

  Uneori, dragostea excesiva si pasiunea pot afecta ratiunea.

  Rapidul nu moare!
  (daca nu-l lasati)

 6. Salut Booby. In 2001, iar in 2003 a castigat titlul de Campioana a Romaniei cu Mircea Rednic antrenor! Numai bine!

 7. Pe voi sa va lamureasca Manoliu ca doar l-ati sustinut mereu. V-ati declarat independenti dar mereu aveti nelamuriri la tot ce ni se pare in neregula cu AFC. pai mai bine va lasati de meserie ca cel ce se vrea jurnalist si formator de opinie este la curent 24 din 24 de ore la curent cu subiectul care vor sa-l promoveze. Din partea mea intotdeauna ati fost foarte slabi in articole si duplicitaricateodata si pentru o ciorba de burta la comanda de articol. Dupa ce Rapidul va merge mai departe si va fi mai puternic sa nu-i urmati !!! Va rog sa ramaneti in continuare de cel ce v-a comandat articolele pana acumpentru ca intre cei care v-au criticat pana acum si le-ati dat block nu mai aveti loc chiar daca schimbati macazul ! Daca sunteti barbati ramaneti in continuare in tabara care ati fost pana acum si amagiti-va in continuare cu promisiunile lui Manoliu care sincer nu stiu daca nici el nu le crede. Daca nu avem niciun interes atunci trebuie sa dam orice sansa sa ia viata pentru reinvierea Rapidului. Dar Manoliu , nu si nu !!! De ce cand nu ai interese ascunse ???

 8. Linistiti-va, e prea tarziu sa mai ciupiti ceva de la cel care preia Rapidul, indiferent cine va fi.
  Lacomia si lipsa de scrupule v-a dat in fapt.Cine n-a auzit de interlopul de Ciorba sau de furtul din banii de bilete pe care-l practica Manoliu?
  Pe cine credeti atat de prost ca ar plati 400000 euro pentru a prelua si AFC?
  Din 2012, la ANAF, AFC figureaza ca societate inactiva.Un mort viu?
  Nici spaga la care tanjiti n-o s-o primiti.
  Sunteti asteptati la meci incurajand Rapidul Primariei si asta datorita Miscarii CFR, mai bine zis oamenilor de calitate de acolo, nu figurilor din conducearea AFC.Si sa va cumparati bilete! N-or sa fie invitatii.

 9. Atunci cred ca ar trebui sa zica sarut mana ca exista acest proiect si sa se alature trup si suflet, stim deja cu totii ce inseamna Rapid cu datorii, indiferent cate si la cine, chiar nu puteam sa avem nici acum dupa toata suferinta asta un Rapid curat care sa o ia de la zero ? Nu ne-a ajuns ce traim de 3-4 ani ? retrogradari, promovari apoi cand eram in culmea bucuriei falimentul ? O sa murim de inima rea.
  GATA punct si de la capat UNITI !!
  Cred, simt ca este ultima noastra sansa.
  FZR !!

 10. Deci sa intelegem ca AFC Rapid deja a inceput cu un handicap?! In cazul acesta cum vreti dvs sa dezvoltati vreun proiect?! Cine va veni vreodata sa investeasca la un club care deja din liga a 4a are datorii de 2.000.000 lei ?! Cred ca e destul de clara treaba… Foarte trist…

 11. mai, fratilor, daca acum nu strangem randurile si nu ne aliniam cu totii (si asta indiferent de ce urmareste fiecare parte) la singurul proiect viabil, din momentul de fata, cel al primariei, vom ajunge la fel ca progresul, care are 4-5 echipe,prin liga a 4 sau a 5 si de fapt niciuna de luat in seama. daca ne vom razboii in continuare pe marca, brand, palmares,sigla, vom pune capat pt totdeauna acestei mari iubirii care se numeste rapid. nu i- am inteles niciodata pe cei care au fragmentat faimoasa, inegalabila galerie si in loc de alb-visiniu, defilau pe stadion in culori negre( steaguri, imbracamite,etc), de un straniu mortual. pt inceput, ac proiect al primarie este de bun augur, fiind si singura sursa sigura de finanatare pt revenirea rapidului acolo unde ii este locul, adica in prima liga.

 12. Datoriile sunt dinainte de infiintarea FC Rapid SA, din perioada in care AFC Rapid juca in UEFA.

 13. Am si eu cateva intrebari pt admin sau pt cine stie sa raspunda, este adevarat ca AFC Rapid are deja datorii la stat sau la terti ? cum vor dezvolta ei o echipa de fotbal care sa promoveze in liga 1?
  Daca nu au potenta real nu vorbe, o sa vina X o sa vina Y, nu ar fi mai bine, cu sufletul curat de rapidisti adevarati, ca asa ne place acum la toti sa spunem, sunt rapidist adevarat, nu ? repet, nu ar fi mai bine sa coaguleze cu restul ? miscare feroviara etc si sa avem o data pentru totdeauna liniste si un proiect comun fie el si al primariei ?
  Si chiar daca, nu au datorii, si chiar daca au si ceva sponsori sau bani, nu TOT AR FI MAI BINE SA SE UNEASCA TOTI ? DAR TOTI ?
  Unire eu stiu ca inseamna PUTERE, chiar daca o sa radeti, de la Mos Ion Roata incoace UNIRE inseamna PUTERE, si avem MUUULTA nevoie de PUTERE ( nu cea politica ) de LINISTE, de asta avem nevoie ca sa nu ajungem ca Venus ca tot s-a facut vorbire ieri pe la TV de ce Rapid si nu Venus…..daca mai exista rapidisti ADEVARATI, haideti sa ne unim ACUM sau NICIODATA si incet, incet ajungem ca Venus.
  p.s. sa nu-mi spuneti Rapid nu moare etc..sunt atat de satul de sloganuri, ne vrem tara inapoi, ne vrem Rapidul inapoi, va spun eu MOARE, incet, incet dar sigur……DECI UNIRE = PUTERE !!
  FZR !!!
  S-a strans astazi in tribuna
  Galeria cea mai buna
  Din intregul Bucuresti…….
  Astazi este sarbatoare
  Joaca o echipa mare
  E Rapidul din Giulesti
  Doar asa vom invinge….STRANS UNITI !!!

 14. Traim intr-o tara in care hotia si prostia au ajuns la rang de virtute. Daca n-ai furat si n-ai facut si ceva puscarie , nu prea esti in regula, iar daca ai facut si vreo facultate esti praf. In tara asta negarea evidentelor este sport national.
  Este foarte clar. Numai prostii sau spalatii pe creier nu inteleg.
  Sau interesele….

 15. Am si eu o întrebare ,când lpf a livrat banii din drepturile de televizare in contul cui au fost vărsați sau către cine? Din 2010 pana la final……

 16. Exact asta am sustinut si eu de 1000 de ori si mi-am batut gura de pomana. Degeaba ai dreptate legal (SI NU MA INDOIESC DE ASTA – CA AFC RAPID ARE DREPTATE LEGAL) daca in final nu ai bani si tractiune financiara. Alaturati-va oameni buni proiectului Primariei si formati cu totii o singura echipa, ca atunci si suporterii si sponsorii vor veni singuri!

 17. Eu unul m-am saturat de gogoșile cu investitorii care vor veni cu bani… daca nici acum nu facem nimic cand avem negru pe alb ca totuși cineva vrea sa ajute Rapidul… înseamnă ca ne meritam soarta !!

 18. Eu nu înțeleg de ce AFC Rapid nu se alătura proiectului Primăriei Sector 1 ptr ca nu o sa găsească niciodată un investitor. Cine mai baga bani in fotbal?! Se băgau cand se puteau spala banii.. Probabil AFC Rapid o sa-si urmeze drumul pana in liga a 3-a dupa care o sa dispară ptr ca fondurile o sa fie limitate, Primăria Sectorului 1 o sa preia Mișcarea Feroviara… si o sa avem 2 echipe care vor înota prin ligile 2 sau 3.
  Iar referitor la Mititelu… pe bune?? Ati ajuns sa va uitați in gura lu’ Mititelu?!

 19. scuze , la nervi mi-au mai scapat cateva greseli , dar sper sa se inteleaga ceia ce am scris sau (( macar ideia…!!! ))………….parca santem blestenati sau cei blestemati sant cei care tin cu dintii si cu tot dinadinsul sa nu se rezolva aceasta situatie odata pt totdeauna , oameni fara pic de suflet si caracter…!!!…RUSINE sa le fie tuturor acelora care franeaza ca aceasta situatie sa nu se rezolve…!!!

 20. Dumnezeule mare….!!!….ce mina de diamante sau platina se ascunde in spatele sau interiorul acestei ((( nici nu mai stiu cum sa o definesc…???..afaceri , mascareda , circ ieftin , tiganie romaneasca…????????????????????????? )))…legata de acest club , de nu se mai lamuresc odata pt totdeauna apele si macar sa stim unde ne aflam si in ce parte o luam…….???…cui ce nu ajunge cat s-a furat de la club si cate afaceri necurate s-au petrecut…!!!!…nici acum cand am luat-o de la zero nu e clar…???…ce Dumnezeu mai trebuie sa se clarifice si cat mai trebuie sa se bata apapin piua pana se vor rezolva toate aceste probleme in „” TOATA TIGANIA , CIRCUL SI DEBANDADA CIRCULUI ROMANESC numit FODBAL””….???