Ce a lipsit ca steaua şi dinamo să dispară

steaua

În noiembrie 1989 România obţinea o victorie care bucura întreaga ţară. Pentru că 3-1 cu Danemarca însemna că vom juca la Cupa Mondială, după 20 de ani de pauză. Un succes care rămâne istoric. Dar ale cărui culise au apărut de curând. Şi suntem convinşi acum că, probabil, o înfrângere în acea partidă ar fi fost poate mai benefică. De ce? Fiindcă au apărut dezvăluiri conform cărora, în cazul unui eşec, Nicolae Ceauşescu ar fi desfiinţat steaua şi dinamo. Oh, ce frumos ar fi fost ca aceste echipe abuzive să dispară atunci! Şi, în cel mai bun caz să o ia de la 0, aşa cum ar fi fost corect. Să revenim însă la subiectul care ne-a determinat să scriem asta.

Ceauşescu nu mai voia să audă de steaua şi dinamo

Cu o lună înaintea victoriei de la Bucureşti, România suferea o înfrângere severă în Danemarca, umilită la un scor de fort-fait, 0-3. Rezultatul punea în mare pericol calificarea la Mondial, dar şi cele mai importante echipe din campionat: dinamo, steaua şi Universitatea Craiova. Înfuriat de eşecul la scor în fața „capitaliștilor imperialiști”, președintele României, Nicolae Ceauşescu, a ameninţat peltic: „Dacă nu vor câştiga partida de la Bucureşti, desfiinţăm echipele care au dat jucători pentru echipa naţională!”. steaua şi dinamo dominau selecţia, iar Gheorghe Popescu, de la Universitatea Craiova, era singurul „intrus” din provincie.

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

Stelea spune că nu era glumă

Una dintre marile presiuni exercitate de „Cabinetele” 1 și 2 a fost aceea că, dacă nu câștigăm și nu obținem calificarea la Mondial, atunci steaua și dinamo vor fi desființate. „Nu era glumă. Noi, cei mai tineri, nu știam. Am aflat după meci. Știau Lăcătuș, Andone și alți 2-3 jucători. Cei din conducere se săturaseră de atâtea scandaluri. Presiunea era foarte mare, mai ales că la meciul tur, de la Copenhaga, disputat cam cu o lună înainte, a apărut un banner, cu mesajul «Ceaușescu, nu!». A inflamat rău spiritele. În plus, pierdusem acolo și cu 0-3. Cu o zi înaintea meciului de la București, a venit Emil Bobu la noi în cantonament și ne-a spus: «Mâine, în lupta cu capitalismul, aveți ordin să câștigați»”, a povestit Bogdan Stelea, care nu împlinise 22 de ani în noiembrie ’89…

CITEȘTE ȘI  Rapid - CFR Cluj 2-0. Adi Bălan: "Concentrarea mult mai mare"

Cristi Săpunaru, actualul lider în faţa Danemarcei

Am mers atunci la Mondial, dar pe termen lung rezultatele au fost devastatoare pentru fotbalul românesc. Nu mai poate fi dat timpul înapoi, iar noi ne dorim ca România să bată iar Danemarca. De această dată la Cluj-Napoca. Cu Cristi Săpunaru în primul unsprezece. Fiindcă, deşi nu poartă banderola de căpitan, Săpun este adevăratul lider al unei naţionale care nu arată grozav. Dar pe care suntem siguri că o putem vedea învingătoare. O înfrângere n-ar mai ajuta oricum pe nimeni. Fiindcă steaua şi dinamo oricum au început procesul de distrugere. Din interior!

3 Comments

  1. Deci ce a lipsit? O decizie a lui Ceausescu despre care nici Stelea nu auzise? O infrangere cu Danemarca, in conditia in care IRL Danemarca o furase cu 3-0? Eu zic ca a lipsit destul de mult.

  2. Abureli.cum arunca Gigi acum o amenințatre.sunt convins că a fost numai o vorba.simbolurile nu puteau să dispară.sa incercat ceva după revoluție fara succes oi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.