EXCLUSIV / Vorbeşte decarul Luque!

Miguel Angel Luque a fost cel mai utilizat fotbalist străin al Rapidului în sezonul 2015-2016, cu 29 de meciuri jucate. Fost jucător la Barcelona şi Atletico Madrid, la echipele secunde, e drept, Luque a preluat o moştenire uriaşă lăsată de Pancu: numărul 10. Număr care a stat pe spatele tricoului unor nume de legendă precum Goanţă, Schumacher, Lupu, chiar Herea, a fost preluat de un fotbalist spaniol adus cu mare fast în Giuleşti. Luque a reuşit să fie util echipei, a contribuit la promovare, chiar dacă nu a reuşit să marcheze vreun gol. Dar atât despre el, din punctul nostru de vedere! Luque are multe de povestit şi îl lăsăm să o facă prin intermediul 1923.ro!

elefant.ro%20

Salut, Miguel! Cine te-a contactat să vii la Rapid şi care a fost prima ta reacţie?

Valerii Moraru, fiul patronului de la Rapid, a fost cel care m-a căutat, care m-a întrebat dacă aş vrea să vin la Rapid. Atunci mi-am dat seama că este o mare oportunitate pentru mine să fac parte din istoria uneia dintre cele mai mari echipe din fotbalul românesc. Aşadar, oferta m-a încântat şi nu aveam cum să nu o accept.

Fă, te rog, o retrospectivă a primului tău an la Rapid.

Primul meu an la Rapid îl pot numi unul spectaculos! De ce?! Pentru că am reuşit să promovăm şi să salvăm acest club minunat, aşa că sunt sigur că voi rămâne, alături de restul echipei, în istoria minunată a echipei din Giuleşti.

Ai jucat la echipele secunde ale Barcelonei şi lui Ateltico Madrid. Poţi compara Rapid, ca şi club, cu cele două din Spania?

Dacă ar fi să comparăm Rapid cu o echipă din Spania, aceea ar fi, categoric, Atletico Madrid. O echipă blamată de mulţi, pusă la încercări grele, dar care are cea mai tare galerie din ţara ei. Aşa este Rapid din punctul meu de vedere. Iubirea suporterilor de aici mi s-a părut ceva incredibil.

luque 1

luque calarasi

Povesteşte-mi despre perioada pe care ai petrecut-o la Barcelona!

A fost ceva de vis. Am avut un an minunat, în care am reuşit să promovez alături de echipa secundă în Segunda Division. Acolo am lucrat cu unul dintre cei mai buni antrenori din lume la ora actuală, Luis Enrique. Am avut colegi foarte valoroşi, dar, maiimportant decât orice, am fost chemat de Guardiola de multe ori să mă antrenez şi alături de prima echipă. Simplul fapt că am putut fi coleg de antrenament cu Messi, Ibrahimovici, Xavi, Yaya Toure sau Iniesta a fost minunat. Doamne! Ce fotbalişti!

Acum, spune-ne câte ceva şi despre perioada în care ai jucat la Atletico Madrid.

A fost, la fel, o perioadă foarte frumoasă a carierei mele. Am avut ocazia să fiu şi acolo la prima echipă, să fiu antrenat de alt mare tehnician, Cholo Simeone, dar şi să învăţ fotbal de la jucători de o reală valoare. Sunt experienţe pe care nu mulţi fotbalişti le au în cariera lor.

Ce înseamnă pentru tine numărul 10 al Rapidului?

Este un număr care mi-a plăcut foarte mult dintotdeauna. Eu l-am ales când am venit la Rapid. Ştiam că a aparţinut unor nume uriaşe în istoria acestui club, ceea ce m-a ambiţionat. Am încercat să ţin ştacheta cât se poate de sus, l-am purtat în fiecare meci cu foarte multă mândrie.  Să port tricoul Rapidului este un privilegiu pentru mine, iar să-l port pe cel cu numărul 10, care are o istorie atât de mare, reprezintă o mândrie uriaşă, pe care n-o pot descrie în cuvinte prea uşor.

Ai jucat 29 de meciuri oficiale pentru Rapid, dar nu ai dat vreun gol. Fanii au aşteptat mai mult de la tine. Ce poţi spune în privinţa asta?

E adevărat că am jucat multe meciuri şi că nu am reuşit ceea ce mi-am dorit foarte mult, ceea ce mi-ar fi plăcut tare, tare, anume să dau gol. Totuşi, cerinţele antrenorului faţă de mine nu au fost să apar la finalizare, ci să organizez jocul. Şi cred că m-am descurcat destul de bine în această privinţă, că am făcut exact ceea ce mi-a cerut. Am avut ocazii să marchez, dar din păcate nu am reuşit. Felul în care văd eu însă fotbalul mă determină să mă focusez mai bine pe jocul echipei, pe rezultatul final. De multe ori prefer să le pasez coechipierilor, să marcheze ei, dacă sunt în poziţii mai bune. O pasă de gol şi, mai ales, victoria echipei, mă bucură adesea mai mult decât un gol marcat de mine. Înţeleg perfect că suporterii ar fi vrut şi goluri de la mine, mai ales că sunt mijlocaş ofensiv, îmi pare rău că n-am reuşit, însă cred totuşi că m-am achitat bine de sarcinile pe care antrenorul mi le-a trasat.

trandu luque

luque spate

Ce părere ai despre suporterii Rapidului?

Până să vin la Rapid am auzit multe lucruri frumoase legate de suporterii acestei echipe, însă după ce i-am văzut şi simţit pe propria piele nu pot spune decât că, într-adevăr, sunt cei mai tari! Cei mai buni din România, fără dubii, însă şi una dintre cele mai frumoase galerii din Europa. Rapid este un club atât de mare mai ales datorită lor!

Cum vezi suporterii Rapidului comparativ cu cei ai Barcelonei sau ai lui Atletico Madrid?

Aşa cum am mai zis, Rapid are o galerie de o frumuseţe unicat, care se poate compara fără vreo problemă cu orice galerie din Europa. Aşadar nu doar cu cele ale Barcelonei sau a lui Atletico Madrid!

Trei lucruri care îţi plac în România sunt…

În România îmi place tot! Tot, tot, tot! Oamenii, mâncarea, clima. Este o ţară minunată pentru a trăi alături de familie.

Trei lucruri care nu îţi plac în România sunt…

Nu prea există lucruri care să nu îmi placă în România. Trei nu pot enumera, dar dacă ar fi să pomenesc ceva, ar fi faptul că mi-ar plăcea ca oamenii să o ducă mai bine din punct de vedere economic, în special clasa muncitoare. Am observat şi eu că este discrepanţă mare economică între clase în România. Mi-ar plăcea ca oamenii să trăiască mai bine.

luque

luque

Ce face Miguel Angel Luque în timpul lui liber?

Profită la maximum pentru a-şi petrece timpul cu soţia şi fiica sa, alături de care iese să se plimbe, mai facem un grătar, mergem la film… Iar când nu face asta, fie se odihneşte, fie citeşte din Biblie, fie încinge o partidă de tenis (zâmbeşte).

Câţi ani ţi-ar plăcea să joci la Rapid?

Mă simt atât de bine la Rapid, încât mi-ar plăcea să joc aici mulţi, mulţi ani. Dar nu depinde doar de mine. Trebuie să vorbesc cu patronii pentru a şti care este viitorul meu. Viaţa de fotbalist este, mereu, imprevizibilă.

Care este cel mai bun fotbalist împotriva căruia ai jucat?

Chiar dacă doar la jocuri şcoală şi la antrenamente i-am întâlnit, cei mai buni sunt, de departe, Messi şi Iniesta.

În final fă-ne, te rog, un top al celor mai reuşite trei meciuri pe care consideri că le-ai avut în tricoul Rapidului!

  1. Rapid – Clinceni 3-1, cel care ne-a asigurat promovarea în prima ligă
  2. Rapid – Dunărea Călăraşi 1-0, cel din play-off
  3. Rapid – Dacia Unirea Brăila 1-0, tot în play-off.

Îl confirmăm pentru că, într-adevăr, Miguel Angel Luque a jucat mai bine în ultimele partide, când a furnizat şi o serie de pase de gol, contribuind din plin la unele victorii şi, în cele din urmă la promovarea echipei noastre dragi în prima ligă. Sperăm să i se dea ocazia să calce pe Giuleşti şi în Liga 1, pentru că alături de Popa, Tudoran, Martin, Trandu, Morar, Robuste, Cruz, Drăghia sau Vasile a pus cel mai serios umărul la revenirea Rapidului acolo unde i-a fost mereu locul: Liga 1! Mulţumim pentru tot, Luque, şi să o ţii tot aşa!

luque

luque copil

luque farul

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

indicates required

LĂSAȚI UN MESAJ