Istorie

Fotbal în umbra lui Hitler! Cum i-am bătut pe nemți în ’39

Se împlinesc 76 de ani de la invadarea Poloniei de către Germania nazistă, momentul decisiv care a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial. La Bucureşti, toamna acelui an a adus un meci de fotbal intrat în legendă.

Cu doar câteva zile înainte de momentul 1 septembrie 1939, pe 23 august mai exact, naziștii și sovieticii semnau pactul secret care prevedea împărțirea Poloniei și a României. După hotărârea Consiliului de Coroană din 6 septembrie 1939 și numeroase presiuni venite din partea nemților, România își declară neutralitatea. Pe 21 septembrie, un comando legionar îl asasinează pe prim-ministrul Armand Călinescu, adversar al fascismului, care era determinat să menţină România în neutralitate. În acest context tensionat, pe 19 noiembrie 1939, s-au înfruntat pe terenul de fotbal selecționatele orașelor București și Berlin. Întâlnirea fotbalistică din ’39, desfăşurată sub umbra nazismului şi al legionarismului, a fost imortalizată de celebrul reporter-fotograf german Wilhelm Alexander Pragher (4 mai 1908, Berlin – 25 iunie 1992, Freiburg), cunoscut ca Willy Pragher.

willy siposPartida s-a jucat pe Stadionul ONEF (Oficiul Național de Educație Fizică – n.r., ulterior „Republicii“, în apropiere de Palatul Parlamentului de azi), şi a fost câştigată cu scorul de 1-0 de bucureşteni, grație golului marcat de legendarul Willy Sipos, în acel moment jucător la Rapid București. Născut la 24 ianuarie 1914, Sipos a evoluat la cluburi importante în perioada interbelică (SK Jugoslavija, HŠK Građjanski Zagreb, Young Boys Berna, FC Sète), precum și în selecţionatele Iugoslaviei și Ungariei.

Sursa: ziarulring.ro

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

4 Comments

 1. „se refera la faptul ca România trebuia sa scape de intrarea in război contra sau de partea unei mari puteri.”

  La 21 septembrie 1939 nimeni nu cerea Romaniei sa intre in vreun razboi. Germanii si rusii tocmai isi impartisera Polonia si nu aveau nevoie de parerea nimanui.

  Armand Calinescu nu a fost ucis pentru pozitii de neutralitate- asa cum sugereaza articolul de fata. Monocles a fost ucis pentru ca a fost un asasin de stat.

 2. Bine si unde e minciuna,se refera la faptul ca România trebuia sa scape de intrarea in război contra sau de partea unei mari puteri.Războiul nu ne-a adus decat sărăcie si ură.

 3. Pe 21 septembrie, un comando legionar îl asasinează pe prim-ministrul Armand Călinescu, adversar al fascismului, care era determinat să menţină România în neutralitate.

  Afirmatia asta te descalifica. Devii un Alexandru Florian 2.Dusmanul poporului roman.

  Seful commando-ului legionar era AVOCATUL Miti Dumitrescu. Nu era vreun student ori vreun boschetar.

  Incepi sa pupi cizma si nu este frumos pentru un rapidist din Giulesti.

 4. „Pe 21 septembrie, un comando legionar îl asasinează pe prim-ministrul Armand Călinescu, adversar al fascismului, care era determinat să menţină România în neutralitate”

  Daca tot publicam astfel de „informatii”, poate ne ostenim sa scriem si adevaratele motive pentru care legionarii l-au ucis pe criminalul Armand Monocles Calinescu.

  A fost implicat în executarea ordinului lui Carol al II-lea de asasinare în închisoare a lui Corneliu Zelea Codreanu și a celoralți lideri legionari. Cumnatul lui Armand Călinescu, maiorul Dinulescu a participat activ la asasinarea lui Zelea Codreanu, a Decemvirilor si Nicadorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.