Istorie

Poveşti vişinii cu portari de împrumut

Nu, nu este vorba despre Rică Răducanu, unul dintre cei mai pitoreşti portari din istoria fotbalului românesc, care a colorat atât de frumos istoria Rapidului! Discutăm despre trei oameni de o importanţă istorică pentru culorile vişinii, care au fost nevoiţi să o facă pe portarii, cu toate că ale lor calităţi fotbalistice nu păreau avea nimic în comun cu această poziţie. Mai ales că acum tot este la modă în Europa performanţa fotbaliştilor de câmp între buturile propriilor echipe. La lovituri de departajare!

Giussy Baratky este considerat cel mai mare fotbalist rapidist din istorie şi după unii oameni de fotbal importanţi care l-au prins jucând, precum Angelo Niculescu şi Ion Costea, chiar cel mai mare jucător român din toate timpurile. Asta deşi avea origini maghiare! La Rapid a venit în 1936, la 26 de ani, când deja era international român. Dar Baratky a jucat iniţial pentru naţionala Ungariei în nouă partide. Interesant este că într-una, din lipsă de soluţii, a îndeplinit chiar rolul de… portar! Se întâmpla în 1933, într-un amical împotriva Spaniei, cu trei sezoane înainte să vină la Rapid.

Iuliu-Baratky

Daniel Pancu a avut însă o ispravă şi mai tare! În 2005, pe vremea în care juca la Besiktaş, Pancone a fost nevoit să evolueze 15 minute în poartă la derby-ul cu Fenerbahce, în deplasare, după ce portarul Cordoba luase cartonaş roşu. Scorul era 3-2, gazdele au egalat din penalty-ul rezultat după eliminare, dar apoi, Pancu a apărat eroic, iar colegii i-au încununat evoluţia inedită şi senzaţională cu golul victoriei în prelungiri. În semn de bucurie pentru prestaţia avută, în următorul sezon, Daniel a purtat tricoul cu numărul 1 care a avut, evident, mare succes în rândul fanilor!

pancu

Vali Negru este ultimul prezent în galeria selectă a portarilor de conjunctură! Poate că la nivel istoric mijlocaşul nu se compară cu cei doi monştri sacri de mai sus, însă golul marcat în poarta Herthei Berlin, chiar în capitala Germaniei, în 2006, va reprezinta veşnic o bornă importantă în existenţa Rapidului. La ceva mai mult de şase ani de la acel episod, Vali Negru se pregătea să vadă din tribuna de la Mediaş un meci de-al echipei sale, Gaz Metan, împotriva lui Dinamo. Doar că, înainte de partidă, titularul Pleşca a suferit o ruptură de menisc, astfel încât a debutat în Liga 1 rezerva Greab. Cum al treilea portar nu era, Vali Negru a fost solicitat de urgenţă şi trecut pe foaia de joc ca goalkeeper. Nu a fost nevoie să şi apere vreun minut.

527361-vali-negru

Aţi observat bine că nici unul dintre cei trei nu a trecut prin astfel de momente în tricoul Rapidului, asa că am lasat pentru final unul dintre cele mai palpitante momente din istoria clubului giuleştean. Se întampla pe 24 mai 1997 la un meci cu FC Arges Piteşti. Marius Bratu, portarul de atunci al Rapidului, a fost eliminat la scorul de 0-0, iar locul său în poartă a fost luat de către Georgică Vameşu. Acesta a apărat senzaţional, iar Rapid a înscris golul victoriei într-un moment în care toţi rapidiştii s-ar fi mulţumit şi cu un egal.

[sociallocker id=”3921″][/sociallocker]

S-ar putea sa te intereseze

One Comment

  1. Ai uitat de meciul din 2011 dintre Gloria Bistrita si Rapid terminat 3-2. Meci in care Mihai Roman a fost nevoit sa intre in poarta dupa eliminarea lui Dani Coman. Acesta chiar a reusit sa marcheze primul gol al Rapidului in acel meci.

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.