Istorie

Săpunaru şi Raţ, marii campioni şlefuiţi de Rapid

 

În ultimii patru ani, trei fotbalişti români au câştigat o Cupă Europeană: Răzvan Raţ, Cristi Chivu şi Cristi Săpunaru. De fapt, cam ei sunt singurii din ultimii 13 ani, fiindcă de la Galatasaray-ul lui Hagi şi Popescu ce lua Cupa UEFA şi Supercupa Europei în 2000, niciun jucător de-al nostru n-a mai ridicat deasupra capului o cupă cel puţin la fel de importantă. E drept, Chivu a cucerit Liga Campionilor, dar nici distincţiile cucerite de Raţ şi Săpunaru nu au cum să treacă neobservate! De ce? Pentru că, spre deosebire de oricare alt fotbalist român care a cucerit cel puţin un trofeu european cu o echipă din străinătate, cei doi sunt printre puţinii, chiar singurii în ultimii 20 de ani, care au câştigat distincţiile cu formaţiile la care s-au transferat de la Rapid. Da, aţi citit bine! S-au lansat şi şlefuit la Rapid, iar pentru cele mai înalte culmi ale performanţei nu au mai avut nevoie de alte popasuri, ci şi-au intrat direct în pâine la echipele pe la care au fost!

E adevărat, Răzvan a aşteptat şase ani până să câştige Cupa UEFA cu Şahtior, dar asta nu contează, pentru că vorbim despre o echipă din Est şi ştim cu toţii cât de greu este să cucereşti Europa în situaţia asta. Aşadar, pentru toţi cei care îi contestă calităţile lui Raţ şi şuşotesc pe la colţuri că el a stat la Şahtior numai pentru că acolo a fost antrenor Mircea Lucescu, care l-ar fi ţinut în braţe, ţin să subliniez, ca la limitaţi, că un jucător nu poate rămâne zece ani la o formaţie de talia asta, dacă nu are valoare. Dar mă rog, la români evidenţa este cel mai greu de văzut… Acum ca să nu mai vorbim de Săpunaru, om care a pus fularul cu Rapid pe trofeul Ligii Europa, provocându-ne câteva lacrimi de emoţie, amestecată cu mândrie. Ştiu, “Săpun” nu a jucat în Giuleşti decât doi ani, dar mai important decât asta e că şi-a petrecut toată copilăria şi adolescenţa în galeria de lângă teatru. Cât despre Raţ… N-o fi el vreun fanatic rapidist, dar faptul că este unul dintre puţinii jucători care au cucerit două titluri cu echipa de lângă Podul Grant, îi dă tot dreptul să-şi aibă numele înscris printre legendele vişinii.

Da, prieteni… Noi avem doi foşti jucători care au câştigat cupe europene în ultimii patru ani. Alţii pe cine au? 🙂 Pe nimeni, evident! Hai noroc, că v-am mai surclasat la un capitol!

 

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.