Istorie

Rapid, kilometrul „0” în cariera lui “Il Luce”

Mircea Lucescu a cunsocut destule satisfacţii profesionale ca antrenor, înainte de Revoluţie, în România, dar la mijlocul lui 1990 a ales noua cale a capitalismului şi a plecat să antreneze în Vest. Mai exact, în Italia, din 1990 până în 1997.  A fost anul în care a venit la Rapid. Ei bine, în momentul în care a ajuns în Giuleşti, “Il Luce” nu avea nici pe departe palmaresul pe care l-a strâns ulterior. Asta deoarece Pisa, Brescia şi Reggiana sunt, totuşi, nişte echipe italiene mediocre, modeste chiar. După ce a preluat Rapid însă, cariera lui Mircea Lucescu a căpătat o ascensiune extraordinară, care continuă şi la 16 ani distanţă. La finalul primului sezon, Lucescu ne-a făcut vicecampioni, pierzând titlul doar din cauza jocurilor de culise, iar prima parte a stagiunii 1998-1999, vişinii au continuat să joace senzaţional, fapt ce i-a adus antrenorului un “transfer” la Inter Milano! Unul dintre monştrii sacri ai fotbalului mondial ne-a luat nouă antrenorul!

Când ai în echipă nume precum Ronaldo, Baggio, Pagliuca sau West este dificil, ca străin, să controlezi vestiarul. Astfel, din păcate pentru el, Lucescu a rezistat doar câteva luni acolo. Din fericire pentru vişinii noştri însă, el a revenit lângă Podul Grant şi ne-a adus al TREILEA titlu din istorie, cu record absolut de puncte: 89! Evident, ofertele au început să curgă din nou, aşa că Rapid a mai putut să-l ţină pe nea Mircea doar până în 2000. Următoarea destinaţie? Galatasaray! Probabil cea mai bună echipă de club din istoria Turciei, Cim Bom-ul acelor ani… Proaspătă câştigătoare a Cupei UEFA şi cu Hagi în teren, Galata a avut un debut de vis cu Lucescu pe bancă şi a cucerit Supercupa Europei în faţa marelui Real Madrid. “Il Luce” nu a rezistat decât doi ani în acest cartier al Istanbulului şi nu din cauza lipsei de rezultate, pentru că a luat şi titlul (2002), iar cu un an mai devreme calificase echipa în sferturile Ligii. Iar atunci, ca să ajungi în sferturi, trebuia să treci de două faze ale grupelor, aşa că surprizele erau imposibile.

Presiunea mediatică nimicitoare din Turcia şi-a spus însă cuvântul, aşa că Lucescu a schimbat echipa, nu şi oraşul. A semnat cu Besiktas, unde a rămas tot doi ani. Un titlu cucerit cu record de puncte în istoria Turciei, 85, sferturile Cupei UEFA şi o participare consistentă în Liga Campionilor, nu au fost însă suficiente pentru pretenţiile turcilor. Aşa că tehnicianul a dat curs ofertei lui Sahtior Donetsk, echipă la cârma căreia îşi trăieşte liniştit bătrâneţile, pentru că va împlini, în curând, nouă ani de mandat. Restul? Îl ştiţi: 7 titluri, 4 Cupe, 4 Supercupe, Cupa UEFA şi, mai important decât orice, construirea uneia dintre cele mai puternice şi solide echipe din istoria Europei de Vest! Punctul de plecare în acest drum: Rapid Bucureşti! O fi inventat Mircea Lcuescu Rapidul modern, dar şi Rapid a contribuit din plin la şlefuirea celui care este, probabil, cel mai bun antrenor român din toate timpurile!

 

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.