Bozo şi drumul său spre CM 2014

M-am săturat să aud că numele naţionalei României este asociat cu tot felul de calificări. Inclusiv cea pentru CM 2014. Asta pentru că nu mai cred în ele. Din cauza conflictelor de interese care au măcinat fotbalul românesc până la os. Hai mai bine să vorbim despre o naţională care are şanse adevărate să joace în Brazilia. Cu toate că suprafaţa ţării din care provine este mult, mult mai mică decât cea a României.

Este vorba despre Muntenegru, un stat care şi-a căpătat independenţa în urmă cu numai câţiva ani, dar care a atins barajul de calificare pentru EURO 2012! Cehia a eliminat-o atunci din cursa spre primul lor turneu final, dar acum, Muntenegru speră să dea lovitura şi să se califice direct la mondialul din America de Sud. De fapt povestea nu este despre echipa în sine, ci despre unul dintre pilonii săi de bază: Vladimir Bozovic!

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

Ascensiune incredibilă pentru Muntenegru spre CM 2014

Fostul fundaş stânga din Giuleşti a fost titular în ultimele două partide din preliminarii, în care Muntenegru a întâlnit Republica Moldova, 1-0 în deplasare. Mult mai important, Anglia, 1-1 acasă. Iar Muntenegru conduce grupa, având două puncte mai mult decât selecţionata din Regat! O ascensiune fulminantă pentru o naţională care a disputat primul său meci în martie 2007, împotriva Ungariei.

Şi atunci printre oamenii care au apărut în prima garnitură s-a numărat Vladimir Bozovic, omul care după numai câteva luni a semnat un contract cu Rapid. Echipă de care, după cum sigur ştiţi, l-a legat o frumoasă poveste de dragoste timp de cinci ani şi jumătate. În iarna asta Bozo a plecat, deoarece patronul a avut grijă să-i arate, încă o dată, cât de mult îşi apreciază jucătorii. E drept, Bozo avea un salariu mare şi mulţi ar spune că a întors spatele clubului la greu. Numai că cine iubeşte cu adevărat Rapidul ştie că nu este aşa.

Bozo, de succes în Giulești înainte de CM 2014

În ciuda faptului că nu a câştigat decât un trofeu în Giuleşti, Supercupa României în 2007, tricoul cu numărul 19 a fost mereu plin de transpiraţie şi, uneori, de sânge în ultimii cinci ani şi jumătate. Vladimir nu a făcut niciodată rabat de la efort şi s-a sacrificat ori de câte ori a avut ocazia pentru culorile alb-vişiniu. Poate că nu a fost un temperament ireproşabil, dar modul său de a se dedica pe teren l-a plasat, fără nici un dubiu, în topul emblemelor Giuleştiului.

În plus, de la sezon la sezon evoluţiile sale au devenit tot mai consistente, pe ambele faze ale jocului. Iar centrările au ajuns să tindă spre perfecţiune. Din păcate, a plecat la Mordovia Saransk… Dar nu-i nimic, îl avem pe Niky Vasile! 🙂

Bozo are șanse de calificare

Acum să revenim la lait-motivul materialului: Bozovic în drum spre CM 2014. Omul care a strâns 30 de selecţii în naţionala Muntenegrului pierduse la un moment dat primul unsprezece al selecţionatei ţării sale. Dar din momentul transferului în prima ligă a Rusiei şi-a reintrat în drepturi şi a făcut parte din garnitura care a ţinut la respect Anglia. E adevărat, pentru muntenegreni va fi infernal să menţină pasul în faţa britanicilor, mai ales că mai au şi returul de pe Wembley, dar fotbalul a avut întotdeauna file scrise cu cerneală magică. Poveşti din partea cărora nimeni nu s-a aşteptat să aibă un final fericit.

Vorbim despre Nottingham Forest, Danemarca, Grecia, chiar Chelsea de anul trecut. Putem adăuga fără probleme calificările la mondiale ale unor naţionale precum Trinidad & Tobago, Togo sau senzaţionala echipă a Senegalului. Cea care a zgâriat la uşa semifinalelor turneului final din 2002. Poate că şi Bozo merită şansa asta, pentru felul în care a tratat fotbalul şi pentru faptul că nu a păcălit niciodată, dar niciodată, spectatorul din Giuleşti! Cu atât mai mult cu cât Muntenegru domină o grupă nu numai cu Anglia, ci şi cu Ucraina şi Polonia. Tocmai gazdele ultimului European. La care ex-iugoslavii au fost atât, atât de aproape să ajungă.

Un RAPIDIST din peluză

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.