Istorie

“Derby… Care derby?”

 

Aşa se întreba Pancu, retoric, după ce marca acum un an şi un pic pe terenul s****i. Motivaţia? “Cum să fie derby un meci cu o echipă care nu ne-a mai bătut de zece ani pe terenul ei?!” Şi “Pancone” avea dreptate, pentru că aroganţa unor oarecare este gratuită, atât timp cât argumentele le lipsesc. Adică, ei zic mereu că unicul lor derby e cu altcineva. Bravo lor! Să creadă asta, pentru că nici nu avem altă pretenţie! În loc să aruncăm cu prea multe cuvinte pe aici, hai să vedem ce s-a întâmplat din 2002, când s****a ne-a bătut ultima dată, pe terenul ei. Au trecut 10 ani, 9 meciuri în Liga I şi unul în Cupa UEFA.

2-1, printr-un gol al victoriei marcat de Marian Aliuţă şi după totul a luat o turnură vişinie. E drept, de multe ori s-a terminat egal, dar să nu uităm cele trei frumoase şi logice victorii. Prima, un 2-0 pe 30 aprilie 2006, la doar câteva zile după sferturile Cupei UEFA când, deşi am dominat copios, tot în deplasare, ceilalţi au mers mai departe, baricadându-se mai ceva decât au făcut-o strămoşii noştri în luptele cu turcii. Pancu şi Moldovan au făcut însă dreptate imediat, demonstrând că Rapid era atunci cu adevărat cea mai bună echipă din România şi printre primele din Europa.

Anii au trecut, dar nu şi dorinţa Rapidului de a-şi complexa adversarul, cu toate că forţa echipei nu mai era la fel ca în 2006. S-a întâmplat din nou în mai 2009 când, o dublă de fineţe a lui Spadacio a dovedit încă o dată cine e şefa pe Bucureşti. 2-1 scurt, suficient cât să prelungească perioada de invincibilitate a Rapidului la şapte ani. Se ajunsese la o perioadă de timp inacceptabil de mare pentru o echipă care are pretenţii, atunci când mai câştigă cu Bistriţa sau Astra, că este cea mai bună din ţară. Pancu a considerat de cuviinţă că se poate mult mai mult, că nu trebuia ca intervalul să fie închis, şi printr-un “cap” a setat tabela pe 0-1 şi în mai 2011, adică tot într-o primăvară!

S-a împlinit un deceniu de la ultima victorie oficială a s****i pe propriul teren, iar atât timp cât “Pancone” e în vână, şansa celorlalţi de a sparge acest ciclu pe care, măcar din fair play ar trebui să-l considere edificator în ceea ce priveşte diferenţa de valoare dintre echipe, tinde spre zero. La finalul lui 2011 s-a consumat ultimul episod. A fost 0-0, dar nu trebuie uitat că Rapid a jucat aproape 20 de minute în nouă oameni! Înaintea meciului de atunci, Nicolae Dică, ce-şi făcea veacul pe la retrogradare, ameninţa: “s****a o să bată rău de tot Rapid!” Nu numai că nu s-a întâmplat aşa, dar înaintea meciului Pancu i-a dat o replică plină de subînţeles: “Ei o să ne mai bată când Dică va mai juca acolo!” Problema e că nici cu Dică nu ştiu ce şanse ar avea, dacă ne gândim că atât timp cât el şi-a făcut veacul pe-acolo, nu a generat prea mult pericol la poarta Rapidului…

 

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.