Interviuri

Super interviu Ianis Zicu: „Toate scandalurile din fotbalul romanesc palesc in fata pasiunii pentru Rapid!”

Ianis Zicu mi-a acordat un interviu la finalul caruia a subliniat faptul ca isi doreste sa se bucure alaturi de noi, suporterii, de castigarea unui nou campionat cu el in postura de jucator al Rapidului. Va invit sa-l cititi!!!

In viata, toti oamenii sunt pusi uneori sa aleaga intre ce le dicteaza inima si ce le spune mintea. Foarte putini au parte de echilibrul perfect si se pot numi norocosi ca mintea are „ok-ul” in ceea ce priveste dorinta inimii. De cate ori ai fost pus in aceasta postura si ce ai ales?

Cu siguranta nu intodeauna am ales doar cu inima. Am responsabilitatea de a asigura un viitor linistit familiei mele si trebuie sa fiu foarte atent in acesti 14-16 ani de cariera pentru ca dupa 35 de ani viata abia incepe. Totusi cred ca in viata fiecaruia exista un echilibru intre ceea ce inima isi doreste si ceea ce mintea iti spune!

Suporterii Rapidului, nu de putine ori si-au manifestat afectiunea fata de tine si multi si-ar fi dorit sa revii in Giulesti. La randul tau, nu de putine ori ai lasat impresia ca te simti ca acasa sub Podul Grant. Este pentru tine Rapidul o casa la care ai vrea sa revii intr-o zi sau doar o perioada de care iti amintesti cu placere?

Este o parte foarte frumoasa din viata mea…Imi doresc cel putin inca un trofeu cu Rapid si niciodata nu am sa neg faptul ca imi doresc sa ajung intr o zi din nou in Giulesti. Ca si la Timisoara, suporterii din Giulesti m-au facut sa ma simt fotbalist si este totul mult mai usor in timpul unui meci atunci cand simti ca ai in spate asemenea suporteri deosebiti. In Giulesti jucatorii simt suportul galeriei neconditionat! Iubirea pentru fotbal este diferita, iar toate scandalurile din fotbalul romanesc palesc in fata pasiunii pentru Rapid! Pentru mine, in Romania primele 2 optiuni sunt Rapid si Timisoara, dar totul tine de conducerea clubului Rapid. Eu imi doresc sa simt din nou starea de spirit din Giulesti!

Ai jucat in Italia, in Romania, in Bulgaria si acum in Koreea. Ce ai lua de la fiecare in parte din mentalitatea cunoscuta acolo pentru a forma un tot unitar?

In Italia am inteles ce inseamna cu adevarat latura tactica a fotbalului, iar aici in Korea fotbalul inseamna munca, sacrificiu si respect!

De asemenea ai avut si mai multi antrenori… Ce ai lua de la fiecare in parte pentru acelasi tot unitar? Are Ianis Zicu motivatia si ambitia de a fi acela?

De la fiecare antrenor am invatat foarte multe lucruri bune, dar o sa fiu cum cred eu ca trebuie sa fiu, cu ideile si viziunea mea asupra fotbalului!

David Rockefeller spunea ca „Succesul presupune pregatire si disciplina si munca multa, dar daca nu esti speriat de aceste lucruri, oportunitatile sunt mereu foarte mari”. Care este definitia lui Ianis Zicu despre succes?

Succesul inseamna munca, dar norocul are o foarte mare parte de ”vina”!

Mircea Lucescu, unul dintre cei mai mari antrenori romani, isi sfatuia elevii: „Decat sa va luati o masina de fite, mai bine mai intai luati-va o casa”. Pornind de la acest citat, crezi ca fotbalul romanesc ar fi mai bun daca fotbalistii ar fi mai simpli in afara terenului? Imi argumentez intrebarea pe principiul: fitele nasc aroganta, aroganta naste grandomanie, grandomania naste invidie, invidia naste ura, ura distruge iubirea, iar „unde dragoste nu e, nimic nu e”.

Eu cred ca suporterii trebuie sa iubeasca echipa, jucatorii vin si pleaca. La 35 de ani dispar in proportie de 95% din fotbal definitiv…echipa intodeauna exista, iar deciizile unui fotbalist il afecteaza doar pe el. Doar el o sa sufere cand isi incheie cariera pentru toate prostiile din viata lui. Mircea Lucescu are dreptate, iar eu pot sa spun ca am gasit intelepciunea aceasta mai devreme de 24 de ani! Eu cred ca dupa prima casa trebuie sa urmeza a doua, a treia etc, iar masina trebuie cumparata atunci cand ne terminam cariera mai ales ca in perioada aceasta avem masina de serviciu!

Pe vremea cand jucai la Farul Constanta ai fost comparat cu Hagi. Intr-un interviu recent acesta a afirmat ca in postura de antrenor nu le-a cerut elevilor sai sa joace cum juca Hagi, ci doar sa gandeasca asa cum gandea Hagi. La ce crezi ca s-a referit?

Hagi are perfecta dreptate. Calitatile jucatorilor sunt diferite, dar mentalitatea lor trebuie sa fie de campioni. Asta este ceea ce in Romania a lipsit cu desavarsire in educatia de la nivelul juvenil!

Gagicar sau familist?

Familia iti ofera liniste, este normal sa te ajute lucrul acesta, dar la 18-20 de ani orice om este mai libertin! Eu unul am invatat sa nu judec pe absolut nimeni. Atata timp cat un fotbalist joaca foarte bine totul este perfect. Cand evolueaza mai putin bine, atunci tot ceea ce face nu este bine. Asa sunt lucrurile in Romania, dar evolutiile din teren nu trebuie judecate in functie de viata privata. Cand un fotbalist isi pierde noptile sau bea foarte mult se elimina singur si doar lui isi face rau pentru tot restul vietii. Echipa sa spunem ca are de suferit intr-un meci sau doua, dar dupa aceea se gaseste un alt jucator la fel de bun sau chiar mai valoros, iar echipa isi continua cursul vietii normal!

In loc de incheiere, te rog sa transmiti un mesaj sincer suporterilor Rapidisti!!!!

Astept sa ne bucuram impreuna de castigarea campionatului! DAR EU IN CALITATE DE JUCATOR AL ECHIPEI RAPID! SI NICIODATA SA NU UITE CA FARMECUL VIETII INSEAMNA GIULESTI!

Vezi aici cateva goluri inscrise de Ianis Zicu in tricoul Rapidului:

 

 

Aboneaza-te la newsletterul 1923.ro

* indicates required

S-ar putea sa te intereseze

3 Comments

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.