Alex Ioniţă: „Joc gratis la Rapid după 30 de ani!”

Alex Ioniţă ProSport
Alex Ioniţă. FOTO: Mediafax / ProSport

ProSport a stat de vorbă cu Alex Ioniţă. Cel mai scump român din istoria CFR-ului a marcat duminică primul său gol de la transferul din Gruia. Mijlocaşul a plecat dezamăgit de la Astra, pentru că cei de acolo nu l-au înţeles şi nu crede că Rapid, clubul unde a crescut, mai este reprezentat astăzi de vreo echipă.

Dezvăluirile lui Alex Ioniţă pentru ProSport

 Sandu Neagu i-a spus “Bulgarul”, pentru că era încăpăţânat şi nu pasa nimănui. A crescut urmărindu-şi tatăl cum mergea în galeria Rapidului şi a ajuns să stea în cameră cu idolul din copilărie, Daniel Pancu. Ioniţă explică de ce şi-a tatuat numele Rapidului în zona inimii şi visează să ajute cu bani echipa din Grand, pe finalul carierei. Totul în interviul ProSport.

Interviu în ProSport cu Alex Ioniţă

Alex, cum te simţi la CFR şi cum este relaţia ta cu Dan Petrescu?
Mă simt foarte bine. Simt că sunt de multă vreme aici, chiar dacă nu a trecut decât o lună. Cu Dan Petrescu, în ciuda tuturor speculaţiilor pe care le-am auzit înainte să vin aici, cum că ar fi foarte dur şi că o să-mi fie greu, mă simt foarte bine. A vorbit de câteva ori cu mine şi cred că este un antrenor foarte bun.

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

Eşti cel mai scump român din istoria CFR-ului. Simţi o presiune, din acest punct de vedere?
Nu, chiar mă bucur foarte mult. Trebuie să demonstrez că merit să fiu aici. Am demonstrat la Astra că merit să fiu acolo, acum este o echipă nouă şi trebuie să dovedesc cel puţin calitatea pe care am dovedit-o la Astra.

“Am fost de acord să pierd bani la Astra”

Pare că nu ai atâta libertate de mişcare cum aveai la Astra. Este adevărat?
Nu chiar. Aveam multă calitate la Astra, dar într-un campionat puternic din Europa nu o să-ţi dea nimeni atâta libertate. Iar la CFR am venit să mă pregătesc, să devin mai matur şi să pot face faţă afară.

Te-ai temut că vei rămâne la echipa a doua a Astrei, acolo unde ai fost trimis pentru că nu semnai prelungirea?
Îmi era puţin teamă, dar atâta timp cât am luat o decizie nu mai dădeam înapoi, la fel cum am făcut în majoritatea cazurilor. Cred că au fost de ajuns patru ani la Astra. Îmi doream foarte mult să plec, mai ales că am auzit de interesul CFR-ului. Cred că am făcut foarte bine.

CITEȘTE ȘI  Rapid, aproape de un transfer interesant. Are 27 ani

Alex Ioniţă explică pentru ProSport că a pierdut bani la Astra

Te-au dezamăgit cei de la Astra, prin felul în care v-aţi despărţit?
Nu m-au dezamăgit, doar că atunci când au avut nevoie eu am fost de acord cu orice. Am fost de acord să semnez foi să amân plata salariului, a primelor. Chiar am pierdut bani acolo şi aş fi dorit ca şi ei să mă înţeleagă pe mine. Mai ales că s-a oferit o sumă foarte importantă şi pentru ei.

“Nu pot să cred că Academia Rapid este Rapid cel adevărat”

Spune-mi cum a început totul. Cum ai ajuns la fotbal?
Părinţii mei sunt rapidişti, tata mergea foarte des în galeria Rapidului.

A jucat şi el?
A jucat, dar nu la nivel înalt, doar în ligile inferioare, până la 20 şi ceva de ani. Fratele său am înţeles că era mai bun. A fost dorit şi de Sportul Studenţesc, dar nu era prea serios.

Să revenim la tatăl tău…
Era un microbist, foarte pasionat de fotbal, de Rapid şi l-am rugat frumos să mă ducă la fotbal, chiar dacă nu prea avea timp. Mama m-a trimis, printr-un unchi, la Rapid şi acolo l-am întâlnit pe domnul Sandu Neagu, Dumnezeu să-l ierte. Aveam 6 ani, eram în primul an la şcoală.

Ce însemna Rapidul în familia ta?
Foarte mult, am spus-o de atâtea ori, dar din păcate Rapidul nu mai există, cel puţin oficial. Eu cred că Rapidul a dispărut atunci când a intrat în faliment şi sper să revină. Sper să ia cineva palmaresul. Pentru că Academia Rapid, până nu o să obţină palmaresul, nu pot să cred că este Rapid cel adevărat.

Alex vorbeşte în ProSport despre cadoul veninos primit de ziua sa…

De ce Rapid şi nu Dinamo sau steaua?
Pentru trecutul lor frumos, pentru spiritul de acolo, pentru familia mea…

Ce ai simţit când Rapidul a intrat în faliment?
Nu mi-a venit să cred. Nu mi-am găsit cuvintele şi mai ales că Rapidul a intrat în faliment chiar de ziua mea, pe 14 decembrie. Un cadou “minunat”, chiar stăteam şi mă gândeam cum e posibil aşa ceva.

CITEȘTE ȘI  INFO | Rapid mai face o mutare. Mihai Iosif a dat LIKE!

Ţi s-a împlinit visul când ai debutat în prima echipă a Rapidului?
Am jucat de la 6 la 19 ani, la Rapid. Am trecut pe la toate grupele de vârstă. Am fost la copii şi juniori, la echipa a doua… În 2009, aveam 14 ani, a venit un reprezentant al Academiei Hagi să mă cumpere. I-am spus tatălui meu de interesul lor şi acesta le-a spus că până nu debutez la prima echipă nu plec de la Rapid. Într-un fel şi-a îndeplini şi el visul şi mi-am îndeplinit şi eu visul. Cred că am ales calea cea bună.

Ioniţă în ProSport: “Mi-am făcut tatuajul să le închid gura criticilor”

Tatuajul cu Rapid când ţi l-ai făcut?
Imediat după ce am plecat de la Rapid, pentru că cei de acolo m-au criticat foarte mult, cu toate că eu nu am avut aşa influenţă în transfer. Eu doar am semnat actele, crezând că e mai bine pentru echipă, iar apoi categoric şi pentru mine. La altă echipă nu aş fi mers, dar atunci Astra era echipa de pe locul 1 şi nu avea o rivalitate cu Rapid.

L-ai făcut să demonstrezi ceva?
Ca să le demonstrez şi să le închid gura şi să nu mai spună că nu am ales cu sufletul.

De ce ţi se spune “Bulgarul”?
Domnul Sandu Neagu, când m-a văzut, şi-a dat seama că am calităţi, chiar dacă nu arătam prea bine. Eram puţin mai grăsuţ faţă de ceilalţi copii. Îmi spunea tot timpul să dau drumul la minge şi nu-l ascultam. Eram încăpăţânat, aveam capul mare şi mi-a spus că sunt bulgar. Aşa mi-a rămas porecla din prima zi de când am mers la fotbal.

Ioniţă pentru ProSport: “Şumudică şi regula under 21 m-au ajutat”

Ai ajuns apoi la Astra, în echipa ce avea să ia campionatul?
Aveam alte aşteptări, pentru că s-a plătit o sumă mare de bani pentru mine. Aveam 19 ani, eram “în vână” şi consideram că merit să joc. Am ajuns acolo şi din mai multe cauze nu mi s-au dat şanse. A trebuit să stau pe bancă, am pierdut un an şi jumătate, chiar dacă mă antrenam cu ei consider că atunci când joci câştigi în valoare. Mă bucur că a venit domnul Şumudică, cel care m-a ajutat foarte mult. Iar regula cu under 21 cel puţin la fel de mult m-a ajutat! Pentru că atunci am început să cresc în joc.

CITEȘTE ȘI  Unde dai și unde crapă! Alexandru Albu l-a refuzat pe Becali pentru Rapid

Ce ţi-a plăcut la Şumudică?
A ştiut exact unde dau randamentul cel mai bun, a ştiut să mă motiveze şi m-a câştigat ca şi jucător. A demonstrat că este un antrenor foarte bun şi nu mai este nevoie să spun eu asta.

Ai învăţat driblinguri de la Budescu?
Da, am învăţat de la Budescu, de la Teixeira, pe care l-am avut coleg şi la Rapid. M-au ajutat foarte mult şi am reuşit să fur câteva trucuri de la ei.

Participai la concursul de “libere” din parcare?
Nu mă duceam în parcare cu el, încă nu am ajuns până acolo (râde). Budi este puţin mai “nebun”. Îi place să facă fel şi fel de lucruri şi reuşesc.

“Aş vrea să joc gratis la Rapid, după 30 de ani”

Cine era idolul tău când erai junior la Rapid?
Pancu. Chiar îmi scriam pe tricouri 1+9, pentru că atunci el juca cu acest număr.

Ai ajuns să-l cunoşti mai apoi…
Şi chiar să stau cu el în cameră, în primul meu cantonament cu echipa mare. Un alt vis devenit realitate.

Ce vis ai acum?
Să mai iau un titlu, să devin jucător de bază la CFR, pentru că sunt mulţi jucători valoroşi şi nu poţi să spui că este un 11 anume. Să jucăm în cupele europene, să mergem mai departe şi de acolo, iar apoi, peste un an şi jumătate, maxim doi, să prind un transfer afară. Când voi fi sută la sută pregătit să joc acolo. Spania ar fi pe primul loc.

La Rapid speri să mai joci?
Aş vrea ca pe la 30 şi ceva de ani, când voi putea să strâng suficient de mulţi bani, încât să pot să joc pe gratis la Rapid, mi-aş dori să-mi închei cariera acolo.

Ai ajuta financiar Rapidul?
Da, dacă aş putea, cu siguranţă.

LĂSAȚI UN MESAJ