Reverii si regrete la despartirea de Teofil Codreanu

La acest inceput de ianuarie iubitorii fotbalului din Onesti au tresarit la aflarea unei vesti foarte triste: Teofil Codreanu, antrenorul care a pregatit in cateva sezoane competitionale echipa de fotbal CSM Borzesti, s-a stins din viata, la 75 de ani! Infocatii suporteri ai „Regelui Fotbal” isi amintesc ca Teo Codreanu a fost un fotbalist ce si-a legat numele de castigarea primului titlu de campioana a Romaniei a echipei Rapid Bucuresti (in campionatul Diviziei A din 1966-1967)! El a jucat alaturi de „granzii” Giulestiului, Lupescu, Dan Coe, Greavu, Nasturescu, Niky Dumitriu, Ion Ionescu. Teo Codreanu a jucat 258 de meciuri in Divizia A cu Rapid Bucuresti, inscriind 39 de goluri si a contribuit si la castigarea, in 1982 a Cupei Romaniei. In 1965 a fost in echipa nationala a Romaniei intr-un meci contra Turciei (pierdut de tara noastra cu 3-1) iar in cupele europene a jucat in 13 meciuri, sub acelasi tricou visiniu.

Conducator al destinului fotbalului din municipiul de pe Trotus intr- o perioada mai lunga, in cea „comunista”), onesteanul Mircea Bostan ne-a vorbit cu multe emotii („lacrimile risipindu-se spre cer” la greaua despartire) despre prezenta lui Teo Codreanu pe aceste meleaguri. In acest sens a mentionat: „Teofil Codreanu, caruia marele cronicar sportiv Ioan Chirila i-a spus «Parpala», pentru faptul ca era un truditor, un jucator de rezistenta fizica si cu o buna tehnica individuala, cu simt tactic de invidiat, a ajuns la Onesti – in municipiul Gheorghe Gheorghiu Dej dupa ce in 1982 echipa CSM Borzesti a promovat din C in Divizia B. Atunci am promovat fara a avea nici o infrangere si ne trebuia un antrenor in care sa avem incredere. Pe Teo Codreanu (care antrenase o echipa din Radauti), l-am intalnit in curtea Rapidului, el fiind casatorit atunci cu o… onesteanca! A venit la Onesti, bazandu-se pe prietenia mea si a fost un antrenor foarte cinstit si corect, care isi facea treaba. In sezonul competitional 1982-1983 CSM Borzesti a incheiat campionatul pe locul VII dar in sezonul urmator, in care am avut ca adversari echipele Gloria Buzau, Farul Constanta (retrogradate din Divizia A), Dunarea Galati (fosta divizionara A) dar si echipe din orase resedinta de judet (Unirea Slobozia, Ceahlaul Piatra Neamt, Gloria Bistrita, ce vorba, celor de la partid trebuiau sa ramana in Divizia B si altele), am retrogradat! Situatia a fost de necrezut aproape, pentru ca in acel sezon am obtinut 5 puncte in primele trei etape, in care am invins si pe Dunarea Galati! Am disputat meciuri foarte bune in deplasare si am incheiat turul campionatului pe locul 7. In retur, datorita «sapaturilor» (la Bucuresti «facandu-se cartile», pentru a ramane echipele din orasele resedinta de judet!), «ne-am dus la vale», echipa CSM Borzesti retrogradand in Divizia C. Aici, am reusit ca sa ne mentinem la mijlocul clasamentului si desi Teo Codreanu a revenit pe banca antrenorilor echipei noastre la inceputul returului campionatului 1984-1985, n-am mai reusit promovarea, lucrurile in fotbalul onestean luand un cu totul alt curs, ce a dus la desfiintarea CSM Borzesti si… aparitia FC Onesti!”

Mircea Bostan a „presarat” intre aceste amintiri si cateva lucruri legate de activitatea antrenorului Teo Codreanu la CSM Borzesti: „Dupa ce am invins cu 4-1 la Onesti pe Gloria Buzau, in minte imi revine un meci de trista amintire, cel cu Unirea Slobozia. Acesta s-a jucat pe Stadionul Energia si a pus presiune pe echipa faptul ca brigada de arbitri era de la … Bucuresti, cu centralul Petre Iliescu, un arbitru cunoscut ca «taia in carne vie!» Dupa ce nu a acordat un penalty clar pentru onesteni in primele minute ale meciului si am reusit ca sa inscriem in minutul 87, la finalul meciului, in min. 90 arbitrul de centru a oferit cadou un 11 m oaspetilor, care au egalat, micsorand sansele noastre de supravietuire in Div. B (cu Slobozia fiind in lupta directa! Cu Teofil Codreanu am vorbit la telefon cu prilejul sarbatorilor de iarna, in decembrie, promitandu-ne ca o sa ne intalnim la Bucuresti… „Gandurile de regret ale onesteanului Mircea Bostan si-au gasit impacare in faptul ca sute de comentarii, cu sentimente triste de condoliante, au umplut paginile retelelor de socializare in doar cateva ore de la trecerea in nefiinta a lui Teofil Codreanu, a carui amintire este pastrata si de iubitorii fotbalului din Onesti… acest sport „disparand” pentru nivelul competitional de liga din orizontul autoritatilor locale… Raman si stadioanele Onestiului pustii…

Ion Moraru
onestiexpress.ro

Cauti ceva anume si nu gasesti la noi? Nimic mai simplu: cauta pe Google!