AdevaratDiverseExtra-Sport

Farul din Alexandria: Un Far Călăuzitor al Antichității

Farul din Alexandria, cunoscut și sub numele de Farul din Pharos, se numără printre cele mai faimoase și inovatoare structuri ale lumii antice. Ridicat pe insula Pharos, în portul orașului Alexandria, Egipt, în secolul al III-lea î.Hr., a fost una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice și un simbol al cunoașterii și progresului tehnologic.

Construcție și Arhitectură

Construit de Ptolemeu I și finalizat de Ptolemeu al II-lea, farul a fost proiectat ca o construcție în trei etape, cu o înălțime estimată între 100 și 140 de metri. Baza sa era pătrată, urmată de o secțiune medie octogonală și o secțiune cilindrică superioară. În vârf, un foc ardea continuu, lumina fiind amplificată de un sistem de oglinzi care ghida navele spre port.

Rolul și Semnificația

Farul din Alexandria nu era doar o capodoperă arhitecturală, ci și o inovație tehnologică majoră a timpului său. Lumina sa putea fi văzută de la distanțe de până la 50 de kilometri, servind ca un punct de reper vital pentru navigație și ca un simbol al orașului Alexandria, unul dintre cele mai importante centre culturale și științifice ale lumii antice.

Declinul și Dispariția

Deși a rezistat timp de aproape un mileniu, structura a fost grav avariată de serii de cutremure între secolele X și XIV. Ruinele sale au fost în cele din urmă folosite ca sursă de materiale pentru construcții noi în Alexandria. Astăzi, doar fundația și câteva rămășițe subacvatice ale farului mai pot fi vizitate.

Impactul Cultural și Moștenirea

Farul din Alexandria a influențat profund designul farurilor și a structurilor similare în întreaga lume, rămânând un simbol al inovației și al ghidării. Numele său, „Pharos”, a devenit un termen generic pentru „far” în multe limbi. Deși structura originală nu mai există, imaginea și povestea sa continuă să inspire și să fascineze.

Explorări și Redescoperiri

Descoperirile arheologice subacvatice recente au oferit noi informații despre structura și construcția farului, oferind o imagine mai clară a aspectului său și a tehnologiilor folosite. Aceste explorări continuă să dezvăluie secretele unei lumi dispărute, menținând vie amintirea unuia dintre cele mai remarcabile monumente ale antichității.

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.