PORTRET | Alina Guță, campioană la karate și inovator în domeniul IT!
Încercăm cât mai des să facem portrete ale rapidiștilor de mare de valoare. Alina Guță se numără printre aceștia, iar azi vă prezentăm una dintre cele mai valoroase sportive din cadrul CS Rapid. Karateka de la vârsta de 8 ani, adică din 2006, doar la Rapid, Alina a ajuns maestru emerit al sportului pentru rezultate deosebite. Performanța a început la numai un an de la debut. Fără a împlini 10 ani, Alina Guță a început deja să adune titluri europene și mondiale la categoria de vârstă pe federația WUKF.
Alina Guță a devenit maestru emerit al sportului!
Ulterior, frumoasa sportivă rapidistă s-a mutat la federația olimpică de karate, WKF. În 2015. Titlurile, evident, au continuat să curgă. Exemple? Argint la Campionatul European de Regiuni din Kosovo, în 2017. Tot argint la concursul Serie A din Toledo, Spania. Alte medalii au venit, în valuri practic, la campionatele mondiale și europene de stil. Însă Alina nu s-a mulțumit cu atât o secundă. Ba mai mult, ea și-a trecut în CV medalii luate la Turkish Open, Basel Open, Venice Cup. Natural, a venit și recunoașterea. Un astfel de sportiv, cu atâtea titluri, merită toată recunoașterea. Așa că Alina Guță a fost numită maestru emerit al sportului românesc. O distincție venită natural, dar care pentru karateka înseamnă imens.
„Această distincție este o răsplată a muncii continue și a sacrificiilor pe care le-am făcut pentru karate de-a lungul timpului și totodată o motivație să continui pregătirea pentru a ajunge cât mai sus și a mă autodepăși”, a declarat, cu amabilitate, Alina pentru 1923.ro despre acest subiect.
Karateka a dezvoltat o aplicație de recunoaștere facială specială
Poate ați crede că povestea ei se termină aici, fiindcă, în mod normal, indiferent cât de mult succes are un sportiv, cam atât ar putea fi tot despre cariera lui. Doar că Alina nu e un sportiv obișnuit, ea mai are o altă pasiune importantă: informatica. Motiv pentru care este studentă la master la ASE, Cercetare în Informatică Economică, iar imediat cum va fi absolventă se va angaja în domeniul IT. Evident, va urma și cariera de sportivă în paralel. Numai că ceea ce face Alina cu informatica, este mai mult decât un hobby. Ea s-a apucat deja de treabă și a devenit productivă. În sensul că a dezvoltat o aplicație, despre care o lăsăm pe ea să ne povestească!
„Aplicația dezvoltată de mine este un prototip pentru recunoaștere facială ce permite identificarea fețelor persoanelor cunoscute de către program, chiar dacă acestea poartă mască. În contextul pandemiei provocate de Covid-19, ideea aplicației a pornit de la faptul că sistemele de recunoaștere facială existente în prezent la dispozitivele mobile nu reușesc să identifice corect utilizatorii când aceștia poartă mască. Astfel, funcții importante ale telefoanelor, precum deblocarea lor sau efectuarea plaților contactless, devin imposibile. Aplicația poate fi folosită și în alte domenii, precum identificarea unor atacatori mascați sau chiar a unor suporteri care provoacă scandaluri la meciuri”, a explicat Alina pentru 1923.ro, site-ul tău preferat.
Cu alte cuvinte, în epilog, trebuie să remarcăm încă o dată cât de diferiți sunt sportivii rapidiști. După ce, de exemplu, fotbalistul Ștefan Pănoiu a luat 10 la BAC, iată că o multiplă campioană la karate vrea să revoluționeze lumea informaticii. O lume deloc simplă și care nu duce absolut deloc lipsă de specialiști!