REGULAMENT | Regula „under” și care este aplicarea ei la FC Rapid 1923
Primul unsprezece al FC Rapid 1923 este influențat de o regulă „under”, mai complexă, care impactează modul în care Nicolae Grigore trebuie să-și facă strategia. Revenim cu aceste precizări pentru că situația este prea puțin dezbătută și ne dorim ca toată lumea să fie la curent cu regulile care sunt în vigoare. FRF a făcut amendament, în ianuarie 2020, pe această regulă. Complicând și mai mult lucrurile. Practic, în sezonul 2019-2020 era suficient să ai mereu pe teren doi fotbaliști născuți după 1 ianuarie 2000. Începând cu 14 ianuarie 2020, regulamentul FRF prevede următoarele.
Paragraful modificat de FRF
„Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal din data de 14 ianuarie 2020, întrunit în mod statutar în conformitate cu art. 47 alin. (2) din Statutul Federației Române de Fotbal, în prezența majorității membrilor săi, domnii Kyros Vassaras și Auraș Brașoveanu lipsind motivat, aprobă cu unanimitate de voturi modificarea art. 45 alin. 10 din ROAF astfel:
Începând cu sezonul 2020/2021 echipele din Liga a 2-a sunt obligate să folosească efectiv, pe toată durata jocurilor din campionat, un jucător de U19 (născut după 01.01.2002) și unul de U21 (născut după 01.01.2000). În loc de doi jucători U20 astfel cum este prevăzut în prezent. Celelalte condiții rămân neschimbate.”
Cinci jucători români eligibili sunt în cantonamentul FC Rapid 1923
Cu alte cuvinte, dacă regula cu U20 rămânea în picioare, FC Rapid 1923 trebuia să aibă musai pe teren, o dată, doi jucători născuți după 2001. Așa, dispensa făcută are și avantaje, dar și dezavantaje. Poate fi păstrat unul născut după 01.01.2000, dar al doilea trebuie să fie născut după 01.01.2002. De aceea, uneori, în alcătuirea primului unsprezece, antrenorii au fost nevoiți să fie extrem de atenți cui îi oferă acest rol. În momentul de față, dintre jucătorii români de la FC Rapid 1923, considerându-i pe cei care sunt în cantonament, eligibili sunt următorii:
- Valentin Mărgărit: 22.05.2004 – portar
- Luca Florică: 06.10.2002 – fundaș stânga
- Ștefan Pănoiu: 21.09.2002 – mijlocaș lateral
- Antonio Sefer: 20.04.2000 – mijlocaș lateral
- Rareș Ilie: 17.04.2003 – mijlocaș lateral
Alexandru Catrici, semnul de întrebare de pe listă
Așadar, aceasta este lista cu jucătorii români eligibili pentru această regulă, dintre cei care au plecat în cantonament. Totuși, Nicolae Grigore mai are și alte câteva opțiuni. Fotbaliști care au jucat recent, dar care, deocamdată, nu mai prea cochetează cu prima formație. Cu o singură excepție, Alexandru Catrici. Născut pe 20.09.2001, fundașul central este dat accidentat pentru moment. Însă același lucru s-a întâmplat și cu alți trei fotbaliști care nu au plecat în cantonament: Raul Costin, aflat demult pe lista neagră, Radu Crișan, care deja s-a despărțit de echipă, dar și Daniel Benzar cu care se încearcă, de asemenea, rezilierea, pentru că randamentul din tur și perspectivele sunt extrem de modeste.
Patru nume care ar putea fi folosite de FC Rapid 1923 la nevoie
Revenind însă, îl menținem totuși și pe Alex Catrici pe această listă de eligibilități pentru că, totuși, plecarea sa nu este neapărat ceva de actualitate. Pe lângă el, mai sunt următoarele nume care, deocamdată, vor fi rodate mai mult la echipa secundă:
- Alexandru Tătaru: 15.05.2002 – portar
- Vlad Mocioacă: 20.03.2002 – fundaș polivalent
- Vlad Ghineț: 29.11.2002 – mijlocaș
- Nichifor Georgescu: 22.01.2002 – atacant
Care sunt oamenii pe care, cel mai sigur, Grigore va pune baza
Cu alte cuvinte, există 10 fotbaliști români pe care Nicolae Grigore îi are la dispoziție pentru a aplica această regulă, toți fiind prezenți în echipă în acest sezon. Cu toate acestea, dintre cei zece, realist vorbind, doar cinci par a fi eligibili cu adevărat. Asta pentru că portarii, evident, n-au vreo șansă, iar Mocioacă, Ghineț și Georgescu au jucat extrem de puțin și nici în cantonament nu au mers. De aceea, oamenii de bază rămân, deocamdată:
- Ștefan Pănoiu
- Rareș Ilie
- Antonio Sefer
- Luca Florică
- Alexandru Catrici
Catrici și Sefer nu vor putea juca în același timp pentru FC Rapid 1923
Ordinea nu este întâmplătoare, având în vedere că așa se vede pe o analiză de început de an șansele oamenilor eligibili pentru a prinde primul unsprezece. Cu mențiunea că în cazul lui Catrici nu ne putem pronunța, având în vedere că nu a mers în cantonament cu echipa. Deci, net, rămân, de fapt, patru jucători, adică doi cu doi, în sensul că Nicolae Grigore îi și poate schimba într-un meci ca să asigure, conform regulamentului, pe toată durata partidei cei doi jucători „under”. Important de menționat aici este că, în cazul în care Catrici intră în circuitul echipei, el și cu Sefer nu ar putea juca simultan pe teren, fiindcă nici unul nu respectă regula U19, adică născuți după 01.01.2002. Asta în contextul în care ar fi folosiți doar pentru această regulă!
Trei cetățeni străini pentru FC Rapid 1923, unul potențial eligibil
Mergem mai departe cu explicațiile, pentru că FC Rapid 1923 mai are alți trei tineri de valoare în lot care, teoretic, ca vârstă, se încadrează aici. Numai că, înainte de asta, vom preciza că această regulă a fost amendată de FRF în perspectiva EURO U19 pe care România îl va găzdui și tocmai că este destinată jucătorilor români. De aceea, următoarele nume nu puteau fi luate în calcul sută la sută pentru a face parte din acest ciclu „under”. Așadar, ei ar fi:
- Cristian Ignat: 29.01.2003 – fundaș central
- Enrichi Finica: 19.07.2002 – fundaș stânga
- Emmanuel Ernest: 30.12.2000 – atacant
Enrichi Finica are cetățenie dublă, moldoveană și română
Evident, cei trei nu pot fi eligibili pentru că nu sunt cetățeni români și, în teorie, nu pot fi selecționați la echipa națională. Deocamdată cel puțin. O chestiune interesantă este legată, totuși, de Enrichi. Fundașul născut în Republica Moldova are, aparent, conform transfermarkt.de, cetățenie dublă, moldoveano-română. Spre deosebire de colegul său, mai tânăr cu un an, Cristian Ignat. În acest context se poate explica, cumva, primul unsprezece pe care Nicolae Grigore l-a ales pentru meciul cu Mostiștea Ulmu. În sensul că a folosit doar un jucător român „under”, este vorba despre Rareș Ilie. În rest, au mai jucat Ignat și Finica, motiv pentru care se pare că Erik este, într-adevăr eligibil.
FC Rapid 1923 ar avea postul de fundaș stânga rezolvat
Cum însă nu stăpânim la perfecție acest tip de speță, așteptăm să mai primim informații legate de eligibilitatea sa pentru că dacă el va putea fi utilizat pe loc de U19, fără vreo restricție din partea FRF – datorită faptului că, totuși, Finica este eligibil și pentru Republica Moldova și asta ar contraveni, cumva, intereselor în perspectiva U19 – câștigul pentru FC Rapid 1923 ar fi imens. Fiindcă Enrichi a dovedit în ultimele meciuri că este cea mai fiabilă variantă pentru postul de fundaș stânga la ora actuală, cu un potențial de creștere imens. În rest, totul e clar. Cristi Ignat poate juca titular, pe valoare și pe potențial, dar nu pe regula U19, în timp ce Ernest este în aceeași situație pentru poziția de U21, el fiind cetățean liberian.
Cu alte cuvinte, ca un rezumat, trebuie spus că dacă Enrichi Finica primește undă verde absolută pentru a fi eligibil acestei reguli, Nicolae Grigore va avea la dispoziție șase fotbaliști până la finalul actualului sezon pe care-i poate roti cu succes pe acest post. Rămâne să revenim cu detalii în măsura în care această situație se va clarifica sută la sută.
Foto: Facebook FC Rapid 1923