Naționala de Fotbal a RomânieiRapid

ANALIZĂ | Mihai Iosif trebuie să rămână antrenor și în 2021

Pe Mihai Iosif îl cunoaștem de la începutul lui 2016, când alături de Dan Alexa, căruia i-a fost secund, a lucrat la promovarea echipei în prima ligă. Atunci nu venise falimentul, iar Rapidul avea un parcurs excelent în eșalonul secund. În ultima etapă, acasă, pe Giulești, în fața a vreo 10.000 de fani, după 3-1 cu Academica Clinceni, Rapid promova. Între timp, a venit falimentul. Cu mânecile suflecate, Miță a preluat AFC Rapid, în liga a cincea. Proiectul fără de care istoria Rapidului ar fi luat, fără dubii, o pauză de cel puțin un an. Noi credem că definitivă, însă ne rezumăm la realitatea palpabilă. A promovat în liga a 4-a cu o echipă formată din copii. Majoritatea născuți în 1998 și 1999, dar și mai tineri.

Mihai Iosif, omul de legătură din istoria Rapidului

Pentru că Iosif, în paralel, a pregătit și grupa de juniori 2001. Cu care a ieșit campion municipal! Din păcate, la finalul stagiunii 2016-2017, tensiunile cu Horia Manoliu, președintele grupării, s-au acutizat, așa că Iosif s-a despărțit de club. Nou înființata Academia Rapid, astăzi FC Rapid 1923, a profitat de situație și l-a adus mai ales pentru copii și juniori. Pentru că dacă Mihai Iosif a demonstrat ceva, acel ceva este că știe să lucreze cu copiii. Grupa a enit după el, la fel ca mulți oameni de bază de la AFC Rapid. În frunte cu Boian, Bărbălău, Costache, Dovleac sau Mitea. Dintre „grei” doar Ioniță și Berechet nu au plecat atunci, ca să spunem așa. E adevărat, nici unul dintre aceștia nu se mai află acum la club, dar asta, în bună măsură, din cauza lor.

Face parte din proiectul actual încă din 2017

Cert e că Iosif și-a luat în primire funcția de antrenor de juniori, urcând, încet, către banca tehnică. Din nou secund. Al lui Schumacher, la prima echipă, a lui Marian Rada, la a doua și, după ce Iencsi a fost demis, la prima! Puțini dintre cei care nu cunosc dedesubturile rapidiste auziseră de el. Iar după debutul cu Mioveni susținerea era minimă. Pe urmă, a doua înfrângere cu Petrolul, părea să-i fie fatală. Nu a fost așa. A rămas și pentru meciul cu Farul. Din inerție, din orgoliu, din dorință, până la urmă, rapidiștii au bătut. Dar era insuficient. Numai că meciul cu U Cluj a adus elemente noi. Rareș Ilie, la 17 ani, a primit încredere de la Iosif, după ce Pănoiu a devenit indisponibil.

Mihai Iosif nu ține cont de numele de pe tricou

A marcat unicul gol. Jorza, mână moartă în atâtea rânduri a început să miște. Alt tânăr! Chiar dacă ceva mai mare decât cei cu care, de regulă, a lucrat Iosif. Apoi a venit mutarea pe care nu știm ce antrenor ar mai fi făcut-o: Țîră scos în minutul 76, după ce fusese introdus în 36. Nu jucase nimic, ca de altfel cea mai mare parte a etapelor în care a intrat, dar părea protejat de numele greu pe care-l are scris pe spate. Cu toate că-n dreptul lui stă și jr. Cam asta, e, de fapt, diferența față de imperialul său tată rapidist, Fane. Încă trei puncte. Venea însă imediat meciul de la Bacău. Țîră scos din lot, Pănoiu, Dandea, Bălan și Manole accidentați, iar Lazăr suspendat. Plus Goge nerefăcut. Practic șapte oameni care ar fi putut fi titulari n-au făcut deplasare. Iosif trebuia să improvizeze.

Drăghiceanu și Jorza, reinventați de Miță!

Fără atacant adevărat la Bacău, Miță l-a băgat acolo pe… Drăghiceanu! Am zâmbit, ba chiar l-am suspectat că este dus un pic cu pluta să pui în centru un mijlocaș de buzunar care joacă bine odată la cinci meciuri. Până să mă frec la ochi, însă, FC Rapid 1923 făcea 2-0. E minutul 9 și Drăghiceanu deja scosese un 11 metri și mai dăduse o pasă de gol pentru Jorza. Același Jorza, în creștere simțitoare. Curu’-n poartă și de la capăt. Însă aici n-ai ce-i spune lui Iosif, că așa e fotbalul mondial actual. Și mai ales cel românesc! E 2-0, e OK. Nu căutăm nod în papură când tocmai ce vine frigul peste noi. Dar Nastos… îi caută el cu mâna nodul din gât unui adversar și este eliminat. Mai sunt vreo 70 minute cu totul și vișiniii joacă în 10 și sunt călăriți aproape la propriu de Aerostar.

Mutarea de geniu după eliminarea lui Nastos: Catrici, via Costin

Toată lumea se aștepta la o schimbare, dar ea nu vine. Logic! Numai că puțini în fotbalul de azi pricep că e o tâmpenie să arunci în luptă, imediat, un jucător, când adversarul te atacă. Fiindcă în felul ăsta mai rău faci, chiar dacă schimbarea e defensivă. Iosif mizează pe Costin. Experiență, jucător defensiv, are cum să facă dublaj la Crișan. Cel puțin pentru moment. Gluma se îngroașă însă în vre șapte minute când Raul face un fault extrem de periculos aproape de 16 metri și ia galben. E clar că locul lui nu-i acolo și că poate lua oricând al doilea galben. Trece lovitura liberă și Iosif mută: Sefer cu Catrici! O schimbare impecabilă care a reprezentat altă cheie în drumul spre victorie. Sigur, imediat Aerostar a marcat, dar nu mai conta.

Finica, Ilie și Leasă, vârf de formă cu Mihai Iosif

Pentru ca titularizarea lui Drăghiceanu în atac să fie desăvârșită complet, mijlocașul a marcat la începutul reprizei a doua. Meciul perfect. De data asta, Rareș Ilie a fost aproape inert din punct de vedere fotbalistic, motiv pentru care Ghineț prinde tot mai multe minute. Nu a impresionat până acum, dar are timp. Ca să nu mai vorbim deja că Finica a devenit om de bază și îi va permite lui Goge, când revine, să se bată pentru un loc pe partea de atac, acolo unde este, cu adevărat mai capabil. La fel, Mircea Leasă titularizat cu SSC Farul a jucat mult peste așteptări. Pentru a puncta, iar, cum lucrează Iosif cu tinerii. Probabil că Ignat, alt fundaș central de mare perspectivă de la echipa secundă va debuta curând. Nu de alta, dar în pauza de iarnă ar cam trebui ca o parte dintre jucători, inclusiv din centrul defensivei, să-și facă bagajele.

Categoria B, ultimul impediment în calea lui Mihai Iosif!

Deocamdată cam atât. Noi credem că FC Rapid 1923 cu Mihai Iosif pe bancă va învinge fără emoții și CSM Reșița. Rămâne de văzut după ce se va întâmpla cu Timișoara. Până atunci nu putem conchide decât că Mihai Iosif trebuie păstrat ca principal până la finalul sezonului! Chiar dacă nu are decât categoria B, soluții se găsesc. Până la urmă naționala României are un selecționer fără BAC, adică un om care n-a terminat liceul, așa că această categorie de carton ar trebui, logic vorbind, să reprezinte ultima piedică în calea păstrării lui Mihai Iosif. Mai ales că toate mutările făcute în aceste meciuri suntem siguri că ale lui sunt. Acum să ne fie cu iertare, dar asemenea schimbări nu ar fi gândit niciodată Burcă cu Angelescu și Nicolescu, nici dacă se chinuiau o săptămână să studieze lotul.

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.