Ce bine ar fi dacă s-ar putea cumpăra loc în Liga 1… Fotbal de șomaj tehnic

FC Rapid 1923 galerie formă
FC Rapid 1923 galerie formă

Epitetele de jenă sunt perfect compatibile cu FC Rapid 1923 în acest moment. Însă nu cu clubul în sine, ci cu oamenii care sunt integrați în acest mecanism. Cu fiecare în parte! Știm, Daniel Pancu și Dan Alexa au fost mereu oamenii din linia întâi la critici. Normal, ei sunt numele, ei sunt antrenorii, tunurile sunt direct pe ei. Nimeni nu discută însă despre Ovidiu Burcă sau Andrei Nicolescu. Un tot unitar, considerând că, până nu demult, au fost președinte și vicepreședinte. Oameni care au fost în conducerea administrativă de la demararea proiectului, acum trei ani. Nu contează că s-au pierdut mai multe spețe în instanță decât meciuri pe teren. Nimeni nu punea vreodată problema schimbării lor.

Roskopf, o amintire urâtă pentru FC Rapid 1923

elefant.ro

Pe urmă, surprinzător, Florin Manea, a făcut un apel la „profesionalismul” lor. Care? Adică e OK că există trei echipe în București cu numele Rapid, corect… Să nu batem monedă pe treaba asta, fiindcă pe Burcă și pe Nicolescu i-am întors pe toate fețele. Și pe cele bune și pe cele rele, atunci când a fost cazul. Florin Manea, însă, ar putea explica cum a reușit performanța de a aduce „uriași” precum Roskopf, pe „doar” 2.000 de euro lunar, când, se pare, conform comentatorului de la Look TV, suma reală ar fi de 3.500 euro. Să zicem însă că e pe bune 2.000. Oare credeți că dacă era luat Nechifor Georgescu, atacant de la juniori, nu reușea și el să dea trei goluri în tot sezonul? Întrebăm, așa, ca suporteri… Nu credem că erau necesari „doar” 2.000 de euro sau…?

Piriz, absorbit de o gaură neagră?

Acum nu că insistăm prea mult pe Florin Manea, însă jucătorii, pe care până acum nu i-am înșirat, temându-ne că bieții de ei sunt sensibili la critici, au ca punct de plecare niște elemente venite pe filiera impresarului. Sigur, cel de mai sus avea numai 2.000 euro lunar, la fel cum nici Piriz nu avea 8.000 euro – pentru șase meciuri jucate e chiar puțin – conform contractului care avea să fie publicat. Nu știm unde a apărut, că nu l-am găsit pe nicăieri. De uruguayan nu se mai știe nimic din 2019. Nicio problemă, salariul îl ia, că dacă nu merge la FIFA și tot rezolvă. Hai să luăm însă un caz mai recent. Marele Brighton Labeau. N-avem ceva cu baiatul, dar când era pe teren nu îl simțea nimeni. Cifrele sunt evidente.

Singura realizare a lui Labeau, poze în tricou cu Monaco

Sigur, are ceva poze cu tricoul lui AS Monaco pe el. Acum dacă chiar a jucat la echipa a doua, în liga a 4-a… Cine poate spune? Oricum, că e jucător de liga a patra, se vede. Cifrele grăiesc de la sine. Consultați-le. Apoi, mergeți undeva unde se joacă fotbal pe sintetic. Garantat găsiți măcar un băiat care să se descurce mai bine pe teren. Știm, nu doar Piriz, Labeau și Roskopf au fost aduși prin legăturile lui Florin Manea. Ci și Mallo sau Bonnin. OK, fundași decenți, au devenit oameni de bază. Întrebarea e: chiar merită banii, având în vedere nivelul fotbalului românesc? Să mergem pe „DA”, fiindcă eșecurile nu li se pot reproșa direct în vreun fel. Mai cu seamă că Bonnin s-a achitat cu bine de noul post, obținut cu forța, cel de fundaș dreapta.

Sefer și Jorza, achiziții bune, evoluții sub posibilități

Echipă cu buget de 2 milione de euro, așa cum a anunțat Victor Angelescu la începutul de sezon, a ajuns să se bată pentru Liga 1 cu doi fundași laterali care nu sunt fundași laterali. Nici Goge, nici Bonnin. OK, s-au achitat cum trebuie de sarcini, dar nu asta e problema! Ci… cum au fost aduși și cine i-a adus pe Băjan, Copaci sau Finica? Apoi Ionuț Voicu… e greu de spus de ce nu mai prinde echipa, cât de reale sunt problemele la spate. Cert e că Voicu a împlinit 36 de ani și nu e Maldini. Iar Liga 2 nu e Serie A… Revenind, spunem că Florin Manea i-a adus și pe Antonio Sefer și Amir Jorza. Mutări bune! Am spune excelente, dacă ne-am mulțumi cu talentul și perspectivele pe care le au cei doi. Altfel, i-am ruga să ne arate cam câte ore pe zi dedică fotbalului. Adică antrenamente cardio, tehnice, de forță, recuperare, etc. Nu ne referim la FIFA.

Misterul Hlistei, insulta Alami

Altfel, ce i-ar împiedica să joace bine în mai mult de un meci din cinci? O centrare, două, un gol, două, la câteva meciuri, nu sunt argumente pentru a-ți croi o carieră. Ah, poate prin San Marino, da. E frumos și acolo, dar noi ne referim la fotbal. Inexplicabil este și felul în care a decăzut, mai ales în 2020, Hlistei. Golgheterul echipei, o postură în care nu credea nimeni că tocmai el va ajunge, mai ales la începutul sezonului, a fost de nerecunoscut în play-off. Cine poate să clarifice treaba asta? Încet, mergem la alți străini, care nu au fost aduși la echipă cu implicarea lui Manea. Intră pe turnantă Alami. Un jucător care pare să fi practicat exclusiv fotbal pe plajă până să fie așezat în iarbă. OK, ai greșit, l-ai băgat odată. Ai văzut cum joacă… La ce mai intră și a doua oară?

Lazăr, cel hulit, e Vieira la FC Rapid 1923 pe lâng Djuric

De Djuric am și uitat, fiindcă dacă era în tribună, pe bancă sau pe teren, era la fel de vizibil. Precum e drumul la 10 metri atunci când e ceață densă. 0 barat. Acum, ca să vă dovedim cam ce achiziții proaste au fost Piriz și Djuric, aducem pe tapet cazul Lazăr. Rareș nu a epatat, însă criticile aduse lui par mult exagerate. Cel puțin când pe teren apăreau Piriz sau Djuric, fotbaliști care aveau a priori mult mai multă experiență. Așadar, comparativ, Lazăr nu a fost cu nimic mai prejos decât cei doi. Corect, nu a arătat nici mai mult, însă faptul că e mai tânăr e un atu important. Impresia că ar fi un curent anti-străini e doar parțial adevărată. Nu are nimic cineva cu naționalitaea sau originea unui jucător. Doar că atunci când faci un transfer din exterior, pe bani mulți, comparativ cu ce are echipa, atunci aștepți și să facă diferența.

Cârstocea, cam depășit de situație

Mallo și Bonnin sunt buni. Ce facem însă dacă nu sunt mai buni decât Iacob sau Manole? De Alami ce să povestim? E jenant să îl compari chiar și cu Drăghiceanu. Un fotbalist din sfera lui Sefer sau Jorza. Talent, calitate, dar care mișcă doar din când în când. Scuze, dar nu asta înseamnă să crești. Ci altceva… În fine, cum doar pe ăștia te bazezi, cumva trebuie să alegi. Cum este, de exemplu, și cazul lui Cârstocea. Fotbalist cu un trecut interesant, dar pe care repetatele accidentări nu-l mai prea fac eligibil pentru ce vrea FC Rapid 1923. Motiv pentru care forțarea lui este de neînțeles. Am uitat pe cineva? Ah, da, poarta! O mare greșeală, insistatul mereu cu juniori. E OK la un punct, că vrei să dai mai multă experiență și consistență în teren – de unde…? – însă în anumite cazuri, chiar dacă atât Tătaru, cât și Popa au arătat calități bune, vârsta își poate spune cuvântul.

Alexandru, dezamăgire cruntă, dar măcar a fost adus în baza a ceva

Sigur, golul luat de Tătaru cu Campionii putea fi luat și de Schmeichel, iar ce a făcut Popa, au făcut și Dida sau Dudek, dar n-a fost Dima acolo ca să îi penalizeze. Uneori însă pare că merita și Drăghia mai mult credit. Oricum pe teren, pe oricine băgai, cam tot aia era. Forțai cu Sefer, mai mult cu Crețu. Apoi Alexandru… O dezamăgire! Cu toate că a jucat puțin, datora mult mai mult clubului. Nu se poate să ai zeci de goluri în Liga 2 și să nu poți marca măcar odată la FC Rapid 1923. Măcar el însă a fost luat pe baza unui CV realist, nu ca străinii veniți după ce au fost crescuți de Boca Juniors sau Monaco. Mergeți și voi pe stradă acum, în București, și întrebați bărbații dacă au jucat fotbal. Unul din doi vă va spune sigur că a fost junior la Dinamo, steaua sau Rapid. Cam așa e asta cu „crescutul”…

Era suficientă o victorie a FC Rapid 1923 pentru locul 3. Atât!

Pare o critică generală a lotului și așa și este. Pentru că dacă jucătorii erau ce trebuie, nu terminau pe 6 într-un campionat de un nivel mizerabil. În care nici nu știi dacă cine câștiga avea bulan sau era adversarul prost. Niciodată n-aveai de unde afla asta. Petrolul, jos pălăria pentru prestația din ultimul meci! Chiar dacă această victorie, la Mioveni, 2-1, nu poate șterge din impresia că a fost cea mai slabă din play-off. Asta e, nu pupăm pe nimeni. În fapt, singurul motiv pentru care am crezut mereu că FC Rapid 1923 poate promova e generat de aspectul absolut deplorabil al celorlalte echipe, nu fiindcă vișiniii ar fi mai buni! În fotbalul românesc, mai ales în liga a 2-a, termenul de „bun” nu există! Cu încă un gol marcat, adică dacă băteau acasă, FC Rapid 1923 era pe 3. N-a fost nimeni în stare. Cam asta e radiografia jucătorilor.

Un nucleu există, depinde cum este gestionat!

Sigur, nu toți sunt de lepădat, însă Labeau, Alami Piriz, Djuric, chiar Bonnin, nu mai au ce căuta. Străini plătiți bine, cu nimic superiori copiilor care ar putea fi promovați. E clar că la Voicu e o discuție dacă mai poate ajuta echipa să joace la un nivel înalt. Cârstocea clar nu mai e cel de acum câțiva ani. Sefer, Jorza, Hlistei, Drăghiceanu, Lazăr sau Alexandru trebuie scuturați serios. Crețu pare să fie din categoria Băjan și Copaci, adică la număr. De Goge nu e nimic important de comentat, mai ales că și-a descoperit postul. Se achită bine de sarcinile de fundaș stânga. Portarii sunt OK. Iacob, Manole și, să zicem, Mallo, nu ar avea de ce să nu rămână. Restul sunt prea tineri și necopți pentru a fi catalogați. Preventiv, alături de Sefer & co., băgați la instruire. Ar fi păcat să nu ajungă să joace la nivelul calităților native. Doar că asta nu e de ajuns…

Angelescu, eșec managerial, Pancone a acceptat jucători „necalificați”

Careva de comentat? Uitați-vă pe cifrele individuale și, mai ales, pe locul 6 din clasament. Într-o ligă a doua din ce în ce mai slabă. Florin Manea, pe lângă Daniel Pancu, în discuția cu Robert Niță s-a luat și de Victor Angelescu. Evident, are motive, pentru că gestionarea bugetului cu asemenea eșecuri este de neconceput pentru cienva care pretinde că are cunoștințe manageriale supercalificate. Nu trebuie să fi fost Messi ca să vezi cam ce jucători aduci, nu? De Daniel Pancu ce să mai zicem? Fiind antrenorul și legenda, deja l-au făcut toți cu ou și cu oțet. Marea lui vină este că, poate, a făcut compromisuri și acceptat anumiți jucători. Pentru că, totuși, ne îndoim că un om cu experiența lui Pancu în fotbal n-a văzut cam ce pot Djuric, Alami, ori Labeau. Să spunem că Piriz avea CV, nu poză cu Messi, dar tot pui în balanță potențialul său aport cu suma oferită.

Alexa, prea puțin la FC Rapid 1923, dar și-a asumat că poate promova!

Dan Alexa… prea puțin la club ca să poată schimba ceva. Sigur, asta nu e o scuză ca echipa să arate oribil în patru meciuri jumate din cinci. OK, însă atunci când ai semnat, ai știut ce jucători ai. Măcar Alexa a preluat întreaga vină, așa că îl cruțăm. Am uitat pe cineva? Nu dintre cei care ar fi putut impacta direct promovarea. Asta e sigur. Și când ne gândim la ce buget s-a anunțat… De s-ar mai putea face ca în 2001, când Sechelariu a cumpărat un loc în Liga 1 pentru FCM Bacău de la FC Baia Mare… Și totuși! Ar fi de încercat, poate s-au mai schimbat regulamentele. Noroc că a venit însă perioada asta de criză, iar băieții au fost băgați cu toții în șomaj tehnic. Conducerea știe cam ce se întâmplă și că majoritatea componenților lotului nu ar trebui să ia mai mult de 5.000 lei pe lună. Serios, nu glumim!

Ar merge cu 20 de echipe, poate, pentru FC Rapid 1923?

Oare de aia să nu mai fi apărut Piriz în lot…? Acum, sincer, în locul lui, nimeni n-ar fi acceptat așa ceva… Rămâne de văzut. Drama nu este că s-a ratat promovarea. Nici pe departe! Că puteai să o ratezi jucând și fotbal. Așa însă nici dacă se face Liga 1 cu 18 echipe FC Rapid 1923 nu ar avea loc. ȘASE! Atât scrie în clasament. Să încercăm și noi „scuza” turcilor care măresc campionatul la 20 de echipe: „cresc încasările cu 50 la sută…” Ce încasări…? Ce fotbal jenant și ce urât este să nu poți profita de el. Era nevoie să câștigi măcar trei din cele cinci meciuri și erai promovat. Pornind de pe locul 6! Așa greu să fie? Păi dacă da, atunci pentru ce se plătesc mii de euro pe lună? Băieți… voi știți care este salariul MEDIU lunar în România? Nu? Vă spunem noi: aproximativ 3.000 lei net. Fotbalul nu produce nimic, nimic. Oare de ce nu contează asta?

Sunt bani privați, dar chiar trebuie să vedem această lipsă de viziune?

Corect, sunt fonduri private, până la urmă poți aduce și fotbaliști precum Julio Cesar cu 400.000 euro lunar – fie vorba între noi, la cum punea ăla piciorul pe minge, merita fiecare cent! – numai că repercusiunile sunt pe măsură. Iar conducătorii ar trebui să gestioneze asta. Că dacă cineva achită mii de euro, presupunem că vrea să își și întoarcă finațarea. Altfel, chiar nimic nu ar avea vreun sens. Nu s-a înțeles cum trebuie ceea ce ați făcut voi în Liga 2 anul ăsta – conducere, bancă tehnică, jucători? Păi, clarificați puțin, că atunci înseamnă că e al naibii de greu cu fotbalul ăsta. Mai bine însă, serios, vedeți poate se poate intra oricum în Liga 1. Și așa nivelul e unul la fel ca la a doua. Se poate termina pe 6 și în primul eșalon…