REPORTAJ | Derby la Budapesta pe un teren de 5.000 de locuri

Budapest Honved - Ujpes BudapestBudapest Honved - Ujpes Budapest

Nu e glumă. Cu toate că la capitolul „stadioane” și sport în general Budapesta pare a sta foarte bine, nu toate arenele sunt mari. Despre Groupama Arena am punctat deja destule idei. De data asta e rost de derby. Unul de mijlocul clasamentului, e corect. Însă între două echipe care înseamnă destul în istoria orașului. Și chiar în cea a Europei, până la un punct. Oaspeții, Ujpest, chiar sunt o cunoștință extrem de veche a Rapidului. Pentru că formația din Budapesta, în 1938, era bătută măr cu 4-0 în Giulești. Asta după ce, acasă, s-a impus cu… 4-1. Printr-o prestație de senzație a marelui Zsengellér. Atacant cu peste 400 de goluri în carieră. Bun, vremuri…

Derby, derby, dar stadionul e al unei echipe de… liga a doua!

De data asta Ujpest e oaspete. Într-un fel, însă, și Honved. Pentru că arena Hidegkuti Nándor Stadion are inscripționat mare însemnele lui… MTK Budapesta! Echipă de… 23 de ori campioană a Ungariei, dar care în prezent joacă în al doilea eșalon valoric. În lateralele celor două tabele de marcaj ale stadionului, sunt inscripționate titlurile acestora. Îmi sare în ochi că penultimele sunt luate în… 1999 și 2003. Când le-a luat Rapid pe ultimele… Ce amintiri… Bine, MTK a mai fost și în 2008. Degeaba, dacă ne raportăm la prezent. În timp ce analizez aceste date de pe pereții unde ar fi trebuit să existe niște peluze îmi aduc aminte de alt duel. Cel din… 1940.

Te asteptam in FAN SHOP 1923 cu preturi accesibile si produse EXTRAORDINARE. In plus, LIVRAM RAPID! APASA AICI

La Budapesta, ca la… Braga!

MTK fusese prima echipă pe care Rapid o eliminase din drumul spre finala Cupei Europei Centrale pe care ar fi trebuit să o joace cu… Ferencvaros. Totuși e cam mult despre istorie, despre trecut. Revenim la momentul de față. Stadionul e extrem de cochet, nou construit. Are puțin peste 5.000 de locuri. Asta fiindcă nu există pic de peluză. Nema, nimic! Așa ceva am mai văzut doar la Braga. Măcar însă, în orașul portughez are ceva mult mai interesant de oferit. Doi versanți de toată frumusețea. Deviem iar, dar asta și din cauza prestației echipelor de pe teren. Sunt vecine de clasament, egalitate de puncte și cam la fel cu golaverajul. Jocul confirmă și locurile și sensibila echitate de valoare.

CITEȘTE ȘI  Mihai Iosif nu va fi pe bancă, dar tu poți fi în tribune! Trebuie să vii!

Dreptatea lui Fowler și tramvaiul… 41

Partida Honved – Ujpest e cam plictisitoare și, până la urmă, confirmă toate temerile. 0-0 sec, cu puține ocazii. Nu prea mari. Vorba lui Robbie Fowler: „Singurul scor la care toată lumea pleacă fericită acasă”. Aș fi îndrăznit să cred că gazdele nu sunt de acord cu acest slogan aparent pueril, doar că antrenorul lui Honved face o schimbare. În minutul 90+1. Mi-e clar. Frigul mi-a intrat puțin în oase, bere nu mi-am mai luat să n-o vărs pe mine ca data trecută, așa că fug spre tramvai. Întâi fac un popas la statuia din fața stadionului. Este Sandor Karoly. Nu auzisem de el, dar aflu că e unul dintre cei mai mari oameni din istoria lui MTK. Evident. Gata, aștept nr. 1, cel cu care am venit. Numai că apare… 41!

Fotbal cam puțin, dar ambalajul este frumos…

Nu sunt în Giulești, dar uite că destinul zâmbește. Nu știu dacă ironic sau drăgăstos. Mă urc, nu e ca la Crângași, o singură stație până la metrou. Sunt două, cobor destul de repede din vehiculul galben, destul de vechi, dar parcă nu rivalizează chiar cu cele din București. Am bifat încă un meci în capitala Ungariei. De data asta un derby de tradiție.

Am pomenit de cele 23 de titluri ale lui MTK, gazda de facto, însă trebuie spus că și aceste echipe au ceva zestre în buzunarele istoriei. Ujpest are 20. Ultimul din… 1998! Deci ca și cum n-ar fi acum. Honved l-a luat în 2017 pe ultimul, dar are numai 14. Oricum ele sunt pe 3 și 4. După Ferencvaros și MTK. Acum însă… fotbalul fără mari speranțe. Din păcate, nu e mai slab decât cel din România. Măcar că stadioanele, așa cum am mai zis, arată a Occident.

CITEȘTE ȘI  Daniel Niculae anunță: "Ben Arfa se gândește în continuare la Rapid!"