Fotbal internațional

REPORTAJ | Acasă la Ferencvaros, adversarul din finala care nu s-a mai jucat

Acasă la Ferencvaros. În cazul în care petreci ceva mai mult timp la Budapesta, te gândești și la fotbal. Mai ales dacă ești pasionat ca noi. Intri frumos pe soccerway.com și observi că Ferencvaros – Puskas Akademia se joacă la o oră decentă, 15:45. Pentru o zi friguroasă de decembrie, crede-mă, e numai bine. Liderul cu locul 4. Nu e un meci rău. Deloc! Pe Google ne uităm care e stadionul și, mai important, unde e localizat.

Groupama Arena este al doilea cel mai mare din țară, după Pușkaș Stadium. Are puțin peste 22.000 locuri și arată într-un mare fel. Nu, serios, e drăguț. Cu metroul ajungi imediat. Iei pe M3, cobori la Nagyvarad, adică Oradea în maghiară, ter, că la restul magistralei se lucrează, și după încă 500 metri ajungi unde trebuie.

10.000 forinți un bilet dacă n-ai card de membru!

Bun, acum biletul. Cozile nu sunt mici. Noroc că mai e vreun sfert de oră până se dă lovitura de start. Stau, aștept, stau, aștept. Când ajung la casă, surpriză! Biletele normale erau numai pentru… membri! Dacă voiam să intru totuși puteam contra a… 10.000 forinți. Băi, nene, adică, 30 euro. Undeva la 140 lei. Totuși, campionatul Ungariei nu e Bundesliga.

Găsesc soluția de compromis și mă duc în sectorul oaspeților. Oricum era mai mult gol și, probabil, mai mult suporteri ai marilor rivale. Honved, Ujpest, MTK, Vasas… Nu contează, important e că atunci când reușesc să intru e deja 1-0. Fotbalul nici prea prea, nici foarte foarte. Cam la nivelul la care se află. Undeva ca în Liga 1. Numai că cel puțin aici se joacă pe un stadion superior chiar și celor din Cluj-Napoca la aspect.

Stadion mare, asistență… moderată!

Nu aveam oricum așteptări exagerate. Apoi când credeam că le-am văzut pe toate, pe un atac de pe stânga, Ferencvaros e periculoasă, dar nu chiar cât să amenințe instant poarta. Vine un fundaș de la Pușkaș și deposedează, dar cum! Dă mingea fix spre centrul careului, de unde atacantul verzilor, liber, cu poarta goală, face 2-0. Ce rușine pentru un nume uriaș ca Pușkaș să fie purtat de o asemenea echipă. Îmi zic eu… Pentru că sunt convins, la fel ca, probabil, cei vreo 8.000 de oameni din tribune, că Ferencvaros va defila în partea a doua.

Da, cam opt mii. Așa cât are și FC Rapid 1923, într-o zi bună, în Regie. Ăsta e fotbalul din aceste țări… Fluier de pauză, și mă duc repede după o bere și niște popcorn. Dreher nu e un brand rău deloc, mai ales dacă nu ar ajunge pe mine, până la piele, rece, când afară sunt undeva la 0 grade. Nu e bai, cel puțin băusem mai bine de jumate.

Ferencvaros și finala cu Rapid care nu s-a mai jucat vreodată

Dacă era ceai fierbinte, mă „scoteam”. Nu a fost să fie, din fericire, dar uite că e să fie încă un gol pe tabelă. Și încă unul! 2-1. 2-2. Wow! Ăștia chiar nu vor să plece învinși. Și nu pleacă! Pușkaș Akademia ia un punct. Aparent nu îi ajută enorm în clasament, dar pe termen lung ar putea conta. Poate că le-am adus un pic de noroc. Cine știe? Până la urmă, rapidiștii au niște datorii vechiuțe la Ferencvaros.

Sigur, tu știi finala aia de Cupa Europei Centrale în care Rapid și Ferencvaros se calificaseră în 1940, și care nu s-a mai jucat vreodată. Unii spun că din cauza Războiului. Voci mai subiective invocă o teamă a ungurilor de noi. Cine mai știe? Cert este că acel meci a rămas în istorie ca finala care nu s-a mai jucat. La 79 ani distanță am fost martor la un meci de-al lor. La capitolul infrastructură și fanshop sunt în față. Cam la nivelul Germaniei… La fotbal, mai puțin. Dar asta poate veni natural. Măcar se investește!

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.