ANALIZĂ / AFC Rapid, marele câştig al unui proiect din ce în ce mai şubred

AFC Rapid - AS Tricolor
AFC Rapid - AS Tricolor

AFC Rapid joacă, în aceeaşi formulă de aproape trei ani. A luat-o din liga a 5-a, după falimentul SC FC Rapid SA, simplu, de la 0. Dar cu ceva datorii. Un an a fost singurul Rapid Bucureşti din lume. Între timp situaţia s-a schimbat, iar clubul prezidat de Horia Manoliu s-a scufundat în mediocritate. De la aproape 2.000 de oameni în tribunele Giuleştiului la o victorie cu CS FC Dinamo, AFC Rapid se mai bazează acum pe câteva zeci de suporteri. Cei mai mulţi rude şi prieteni. E normal, toată lumea vrea proiecte solide. AFC Rapid nu este unul, dar măcar păstrează o calitate esenţială, pe care s-a bazat în ultimii trei ani.

Mihai Iosif a început munca în liga a 5-a

Clubul care poartă numele echipei care în 2005 – 2006 juca sfertul UEFAntastic oferă tinerilor jucători ocazia să se lanseze în fotbalul mare. De la Mihai Iosif, continuând cu Andrei Constantinescu, Robert Georgescu şi, acum, Mihai Raicu, toţi s-au bazat, cel mai mult, pe jucători tineri sau foarte tineri. Primele nume care ne vin în cap sunt ale lui Narcis Ioniţă şi Cătălin Bărbălău, golgheterii din liga a 5-a. Sau Alberto Stancu, mijlocaş cu o gleznă fină care a sărit direct, în stagiunea prezentă la liga a 5-a. Desigur, mai pot fi amintiţi aici Andrei Dovleac, un jucător cu calităţi remarcabile, Adrian Boian, cooptat ca dublură a lui Ionuţ Voicu în sezonul trecut de Academia Rapid. Nici Adrian Mitea nu trebuie uitat, în ciuda faptului că era cu câţiva ani mai mare şi că între timp s-a lăsat din cauza accidentărilor.

Constantinescu a dus echipa aproape de play-off la mijlocul sezonului

Sigur, lista e mult mai lungă, însă i-am evidenţiat întâi pe cei care au avut o oarecare ascensiune după mandatul lui Mihai Iosif. Aici îl putem include, fără emoţii, şi pe actualul atacant de la ACS Rapid FNG, Andrei Dumitrescu. Nu putem uita nici calităţile lui Alex Petre. Cu toate că el a oferit prea puţin din potenţialul pe care îl avea. Robert Croitoru sau Marian Cocu sunt alte exemple. Evident, la liga a 5-a, era, poate, mai uşor să te faci remarcat. Pe urmă însă, Andrei Constantinescu l-a şlefuit pe Cătălin „Ţep” Stan şi a reuşit să îl aducă pe Andrei Stamate, un portar cu un potenţial uriaş. Fannouch Munaf sau Eduard Trică au fost alţi tineri utilizaţi de acesta la prima echipă, ei fiind, însă, aduşi de Robert Georgescu, ce lucra cu ei la juniori. Constantinescu nu s-a bazat pe aportul a multor jucători tineri. Nici nu prea aveai cum să o faci la liga a 4-a, mai ales la condiţiile avute. Altfel un alt talent imens care nu a putut confirma cum ar fi trebuit este George Săveanu. Povestea continuă, Narcis Ioniţă şi Robert Croitoru au continuat să crească.

Robert Georgescu a adus sânge proaspăt de la tineret

După a venit Robert Georgescu pe bancă. Alături de el Robert Popa, George Caliţa, Cătălin Tănase, dar, mai ales, Claudiu Mateianu. Cel din urmă o extremă care, sperăm noi să nu se piardă, pentru că valoarea lui este importantă. Din păcate acum joacă numai la ACS Rapid FNG, liga a 5-a. Însă dă goluri pe bandă rulantă şi ar putea ajunge mai sus. Nu sunt singurii, evident, dar parcă ei au avut cea mai consistentă prestaţie dintre cei sub 21 de ani pe care AFC Rapid i-a folosit în ultimii ani. Grupa adusă de Mihai Raicu este prea de vreme să fie catalogată în vreun fel. Dar potenţial există. Alex Marin este căpitan şi nu degeaba, iar Richard Pop îţi ia ochii în unele momente.

CITEȘTE ȘI  Angelescu: "Suntem in discutii cu jucatori din strainatate"

Mihai Raicu a „schimbat generaţia”

Rămâne de văzut câţi dintre aceşti băieţi vor ajunge sus, pentru că este greu. Talentul, aşa cum spunea Zidane, nu este de ajuns dacă nu te ajută cineva. Mai specific, în general, nişte impresari cu relaţii. Fiindcă aşa se face peste tot în lume. Momentan, AFC Rapid nu îi poate ajuta decât oferindu-le posibilitatea să joace la liga a 4-a şi să capete ceva experinţă. Mai departe, rămâne de văzut. Cu AS Tricolor entuziasmul nu i-a prea ajutat. Cu echipamentul de rezervă… alb-negru, puştii au dat ceva şuturi spre poartă în prima repriză. Dar tot 0-0 a fost. La final s-a încheiat 3-1, fiindcă oaspeţii au fost mai maturi, mai pragmatici. Nu neapărat mai valoros. De altfel locul din clasament vorbeşte de la sine…

LĂSAȚI UN MESAJ