Scandal

E gata! csa steaua a depus dosarul la UEFA! fcsb, out din Europa!

ProSport face anunţul cel mare! csa steaua ne scapă de fcsb, că de csa steaua ne va scăpa, sperăm noi, AFC Rapid! Se pare că steaua a cerut oficial, la UEFA, dezafilierea şi excluderea FC fcsb din toate competiţiile. Pe adresa lui Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA, a sosit la Nyon un colet cu 4 kilograme de documente. 630 de pagini. Însoţit de o notificare prin care steaua informează forul continental că fcsb foloseşte ilegal, cu complicitatea FRF, palmaresul clubului militar. Sursele ProSport spun că dosarul a ajuns la UEFA săptămâna aceasta. Armata, afirmă aceleaşi surse, solicită excluderea echipei lui Becali din toate competiţiile, atât internaţionale, cât şi naţionale.

ProSport scrie despre avertismentul csa către UEFA

Colonelul Florin Talpan, juristul csa steaua, a ataşat la notificarea pe adresa lui Aleksander Ceferin toate hotărârile definitive ale instanţelor din România. În războiul pentru marca şi numele steaua. Dar şi dovezi ale continuităţii grupării militare din 1947, de la înfiinţare, până în prezent. Documentele, autentificate, sunt ataşate în dublu exemplar. Sentinţele şi motivările acestora în limba română împreună cu traducerile în limba engleză legalizate. „SC Fotbal Club FCSB SA (fostă Fotbal Club Steaua Bucureşti SA) nu este succesoarea şi nu deţine recordurile sportive ale echipei de fotbal care aparţine Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 şi Supercupa Europei în 1987, nu are nicio bază materială şi a fost afiliată ilegal de Federaţia Română de Fotbal“, este înştiinţată UEFA în notificarea remisă de colonelul Talpan în numele clubului Steaua.

Pe parcursul mai multor pagini, alături de solicitarea ca UEFA să pună capăt confuziei între Steaua şi FC FCSB, este făcut şi un istoric al deciziilor Justiţiei din România. „SC Fotbal Club FCSB SA a informat CSA Steaua că se va supune sentinţei emise de instanţă, dar această conformare nu s-a produs. SC FC FCSB nu a notificat FRF şi forurile internaţionale (UEFA şi FIFA) privind faptul că nu mai deţine marca şi numele Steaua şi Steaua Bucureşti, chiar dacă era silită să facă asta, pentru ca FRF şi forurile internaţionale să facă paşii legali necesari“, a scris Talpan în memoriul trimis pe numele lui Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA.

Se aminteşte despre ruşinosul an 1986

„Vă rugăm să luaţi la cunoştinţă că performanţele CSA Steaua Bucureşti sunt greşit trecute pe pagina instituţiei dumneavoastră. Alături de participările CSA Steaua în competiţiile europene apare logoul unui alt club de fotbal, SC FC FCSB SA, club înfiinţat în 2004. De asemenea, performanţele obţinute de clubul nostru, care includ, printre altele, câştigarea Cupei Campionilor în 1986, sunt eronat incluse între performanţele clubului de fotbal născut în 2004. De aceea vă cerem să rectificaţi greşeala apărută pe site-ul dumneavoastră. CSA Steaua a luat măsuri legale împotriva SC FC FCSB SA, care încearcă să-şi asume identitatea noastră în mod fraudulos şi intenţionat“, se aduce la cunoştinţa UEFA.

„FC FCSB e creaţia lui George Becali. El colectează profiturile. Steaua şi Ministerul nu au nicio înţelegere cu această firmă“

Pagina 15 a motivării ICCJ la sentinţa din 3 decembrie 2014. Prin care era anulată marca „Steaua” înregistrată de Becali. Judecătorii au stabilit că latifundiarul a fost de rea-credinţă şi a înregistrat marca, în 2004. Ştiind că nu are voie şi dreptul să facă acest lucru. Acum, documentul a aterizat pe masa preşedintelui UEFA. Burleanu „uitase” să-l trimită…

Se cere separarea imaginii celor două entităţi

„Vă cerem să rectificaţi informaţiile de pe site-ul dumneavoastră astfel încât să fie o deosebire clară între CSA Steaua, care deţine performanţe impresionante, precum Cupa Campionilor din 1986 şi Supercupa Europei din 1987, şi SC FC FCSB SA, o echipă înfiinţată în 2004 şi care, într-o manieră ilegală şi înşelătoare, v-a notificat şi informat pentru a crea confuzie, cu scopul evident de a înşela suporterii fotbalului din întreaga lume şi, în particular, pe cei ai CSA Steaua“, mai scrie în notificare.

ProSport scrie că şi Burleanu a fost pârât la Ceferin

La cunoştinţa lui Aleksander Ceferin sunt aduse şi acţiunile federaţiei lui Burleanu: „În urma cererii adresate de CSA Steaua federaţiei române, pentru a face paşii legali necesari, FRF a omis să răspundă notificărilor noastre şi nu a întreprins niciun demers, încălcând legile şi decizia curţii supreme din România. CSA Steaua a cerut FRF să ia măsurile necesare în conformitate cu Decizia nr. 3425 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, emisă în 3 decembrie 2014, astfel încât SC FC FCSB SA să nu mai figureze ca deţinând performanţele CSA Steaua. (…) FRF avea obligaţia să notifice UEFA şi FIFA despre decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (…) Vă notificăm că activitatea fotbalistică nu a fost niciodată transferată de la CSA Steaua la SC FC Steaua Bucureşti SA (acum SC FC FCSB SA)“.

Când Talpan începe să bată şi câmpii

Juristul Armatei n-a iertat pe nimeni: „CSA Steaua nu a transferat niciodată drepturile federative către SC FC FCSB SA. SC FC FCSB SA este creaţia lui George Becali, asta însemnând că el colectează profiturile. CSA Steaua şi Ministerul Apărării Naţionale nu au nicio înţelegere cu această firmă, George Becali a profitat, în ultimii 13 ani, până în prezent, de numele şi faima clubului Steaua Bucureşti. Sub acest faimos brand, care nu i-a aparţinut niciodată, el a reuşit să vândă jucători pentru sume colosale, a fost capabil să obţină sume uriaşe din sponsorizări, drepturi TV, premii consistente şi bonusuri din competiţiile europene.”

„Este evident că toate aceste venituri au intrat în buzunarul său. (…) La doi ani de la decizia Înaltei Curţi, George Becali şi clubul său, SC FC FCSB SA, continuă să profite din plin de numele Steaua şi de performanţele sale, încălcând legile. El câştigă sume mari de bani din folosirea ilegală a numelui şi a brandului istoric Steaua, împreună cu performanţele sale“.

Cererile Armatei adresate forului european sunt cât se poate de dure:

  • trecerea performanţelor din 1947 până în 2004 în dreptul CSA Steaua pe site-ul UEFA şi în toate materialele promoţionale,
  • rectificarea, pe site-ul instituţiei, a palmaresului trecut în dreptul FC FCSB, care începe din 2004,
  • excluderea SC FC FCSB SA din toate competiţiile europene, deoarece a fost înscrisă în campionatul României cu rea-credinţă,
  • un ordin al UEFA, adresat FRF, ca aceasta să dezafilieze FC FCSB SA,
  • includerea CSA Steaua în locul FC FCSB SA în Liga 1, deoarece clubul lui Becali a fost afiliat fraudulos.

Talpan a făcut-o pe misteriosul pentru ProSport

Contactat de ProSport, juristul Florin Talpan s-a mărginit să confirme că a trimis dosarul: „E adevărat. Nu am nimic de comentat în plus. Aştept decizia UEFA privind măsuri în consecinţă. Notificarea cuprinde motivele de fapt şi de drept pe care se bazează solicitarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua şi are ataşat un probatoriu de peste 600 de pagini”.

Firul roşu al complicităţilor care îl leagă pe Becali de Sandu şi Burleanu

Redactată de colonelul Talpan într-o manieră avocăţească, notificarea cuprinde, aşadar, solicitări maximale. Unele nu intră în atribuţiile UEFA. Precum dezafilierea FC FCSB şi includerea CSA Steaua în Liga 1, de exemplu. Nu e clar în ce măsură acest demers va avea ecou la forul continental. Documentul este însoţit de sentinţele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2014 şi ale Curţii de Apel din 2016. La UEFA a ajuns, astfel, inclusiv pagina 15 a motivării ICCJ la sentinţa din 3 decembrie 2014. Prin care s-a anulat marca deţinută de Becali.

Încă un pasaj prin care Talpan solicită UEFA excluderea fcsb

Acolo unde se face o referire explicită la faptul că palmaresul aparţine CSA Steaua şi nu societăţii comerciale FC FCSB a latifundiarului: „(…) pârâta(n.r. – SC FC Steaua, acum devenită SC FC FCSB) cunoştea că nu are niciun drept asupra acestei mărci, cât şi gradul de cunoaştere a acesteia în rândul publicului larg, dobândit, în special, datorită performanţelor echipei de fotbal, şi anume câştigarea Cupei Campionilor Europeni din anul 1986 şi a Supercupei Europei în anul 1987, în perioada în care a activat în cadrul CSA Steaua (reclamantul în cauză), dar şi a performanţelor celorlalţi sportivi care activau în alte secţii sportive la acest club“.

În motivarea sentinţei din 2014, Înalta Curte de Casaţie a explicat în amănunt. La paginile 15, 19 şi 20, că Becali a înregistrat cu rea-credinţă marca Steaua, în 2004, după ce a cerut permisiunea Armatei să o folosească şi a fost refuzat.


Pagina 20 a motivării ICCJ la sentinţa din 3 decembrie 2014: „Înalta Curte a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru a constata existenţa relei-credinţe la înregistrarea mărcii” şi „dispune anularea în tot a înregistrării mărcii„. Azi, la 4 ani după această sentinţă, FRF şi LPF încă refuză să o pună în practică. În mod surprinzător, nici conducerea clubului Steaua şi a MApN nu s-a grăbit, până acum, să îşi apere dreptul câştigat în instanţă. Aceiaşi judecători au scris în motivarea sentinţei că societatea comercială a lui Becali nu este continuatoarea CSA Steaua pe linie sportivă şi, cu atât mai puţin, pe linie fotbalistică.

Cei de la FRF râd în hohote de csa steaua

FRF a fost notificată de mai multe ori de CSA Steaua, în ultimii ani. Să ia măsuri în acord cu sentinţele definitive ale instanţelor. Totuşi, din motive cunoscute doar de Burleanu şi de milionarul din Pipera, federaţia nu a răspuns niciodată şi nici nu a pus în aplicare deciziile Justiţiei. Sentinţele definitive şi motivările prin care instanţele au explicat de ce au anulat marca lui Becali şi au interzis clubului său să mai folosească numele Steaua nu au fost niciodată aduse la cunoştinţa UEFA de către FRF. E imposibil de evaluat acum răspunsul UEFA în faţa acestor documente. Dacă s-ar declanşa o investigaţie, UEFA ar putea ajunge la următoarea întrebare: dacă gruparea lui Becali nu este continuatoarea Steaua, cu ce drept a fost înscrisă în cupele europene începând cu 2004 şi de ce a beneficiat de coeficientul celebrei echipe care a scris istorie la sfârşitul anilor ‘80?

Mircea Sandu, eternul om de legătură!

Aici, firul ar duce la Mircea Sandu. Precedentul preşedinte al FRF a patronat şi validat – aşa cum atestă sentinţele instanţelor din ultimii 4 ani – o acţiune ilegală. Armata n-a cesionat niciodată (a stabilit ICCJ în 2014) către Becali drepturile sportive şi nici nu a încuviinţat ca firma acestuia să preia locul şi palmaresul Stelei în competiţii. Cu toate acestea, Mircea Sandu a inclus clubul nou-înfiinţat, în 2004, direct în Liga 1 şi a trimis la UEFA documente care arătau că SC FC Steaua (actuala FC FCSB), firmă particulară, ar fi continuatoarea de drept a echipei Armatei, care aparţinea statului român. În realitate, între cele două entităţi a existat, după cum au arătat judecătorii în motivarea sentinţei, doar o asemănare de nume pusă la cale deliberat şi cu rea-voinţă de Becali, pentru a produce confuzie şi a prelua brandul istoric al Armatei.

S-ar putea sa te intereseze

2 Comments

  1. UEFA nu interzice cluburile ”aparţinând statului”. De exemplu la ŢSKA Moscova este acţionar şi Ministerul Apărării, alături de acţionarii privaţi.

  2. foarte interesant de vazut cum va reactiona uefa , cind se va dovedi ca csa steaua este un club apartinind statului , el existind in contradictie totala cu prevederile uefa/fifa in acest sens
    sper sa-l trimeata pe talpan acolo unde ii este locul , adica la dracul

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.